5 τρόποι για να κρατήσετε το μυαλό σε εγρήγορση

Η άσκηση του εγκεφάλου για τη βελτίωση της μνήμης, της ικανότητας εστίασης και της καθημερινής καλύτερης λειτουργίας, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς ανθρώπους, ειδικά καθώς μεγαλώνουν. Έτσι λοιπόν, άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να ωφεληθούν από την ενσωμάτωση απλών ασκήσεων του εγκεφάλου στην καθημερινή τους ζωή.

 

  1. Διασκεδάστε με παζλ

Είτε προσπαθείτε να φτιάξετε μια εικόνα 1.000 τεμαχίων για να εμφανιστεί ο Πύργος του Άιφελ, είτε συνδέετε 100 κομμάτια για να εμφανιστεί ο Mickey Mouse, τα παζλ αποτελούν μια εξαιρετική γυμναστική για τον εγκέφαλο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να φτιάχνετε παζλ προσφέρει πολλαπλές γνωστικές ικανότητες και είναι ένας προστατευτικός παράγοντας για την οπτικοακουστική γνωστική γήρανση. Με άλλα λόγια, όταν συνθέτετε ένα παζλ, είναι απαραίτητο να κοιτάξετε διαφορετικά κομμάτια και να υπολογίσετε πού χωράνε μέσα στην ευρύτερη εικόνα. Αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκήσετε τον εγκέφαλό σας.

 

  1. Δοκιμάστε να παίξετε χαρτιά

Πότε είναι η τελευταία φορά που παίξατε ένα παιχνίδι χαρτιών; Οι ερευνητές που διενήργησαν μια μελέτη το 2015 σχετικά με τις δραστηριότητες ψυχικής διέγερσης για ενήλικες, λένε ότι ένα γρήγορο παιχνίδι με χαρτιά μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ένα παιχνίδι χαρτιών θα μπορούσε να βελτιώσει τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης.

Δοκιμάστε να μάθετε ένα από αυτά τα δοκιμασμένα παιχνίδια καρτών:

  • Πασιέντζα
  • Γέφυρα
  • πόκερ
  • καρδιές
  • crazy eights

 

  1. Διευρύνετε το λεξιλόγιό σας

Ένα πλούσιο λεξιλόγιο μπορεί να σας κάνει να ακούγεστε εξυπνότεροι. Γνωρίζατε όμως ότι μπορείτε επίσης να μετατρέψετε ένα γρήγορο μάθημα λεξιλογίου σε ένα διεγερτικό παιχνίδι εγκεφάλου;

Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλές περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται σε εργασίες λεξιλογίου, ιδιαίτερα σε τομείς που είναι σημαντικοί για την οπτική και ακουστική επεξεργασία. Για να δοκιμάσετε αυτή τη θεωρία, δοκιμάστε αυτή τη δραστηριότητα που ενισχύει τη γνωστική λειτουργία:

  • Κρατήστε μαζί σας ένα σημειωματάριο όταν διαβάζετε.
  • Καταγράψτε μια άγνωστη λέξη και, στη συνέχεια, αναζητήστε τον ορισμό της.
  • Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη λέξη πέντε φορές την επόμενη μέρα.

 

  1. Χορέψτε με την καρδιά σας

Τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σημειώνουν ότι η εκμάθηση νέων κινήσεων χορού μπορεί να αυξήσει την ταχύτητα και τη μνήμη της επεξεργασίας του εγκεφάλου σας. Με άλλα λόγια, δοκιμάστε νέες κινήσεις στην πίστα και αφήστε τον εγκέφαλό σας να σας πει ευχαριστώ.

Θέλετε να το δοκιμάσετε; Δώστε σε αυτές τις δραστηριότητες χορού μια ευκαιρία:

  • Ξεκινήστε μαθήματα για salsa, μοντέρνου ή hip hop χορού
  • Δοκιμάστε να μπείτε σε μια τάξη για Zumba ή τζαζ.
  • Παρακολουθήστε ένα online βίντεο με χορευτικές κινήσεις
  • Χορέψτε μαζί με έναν παρτενέρ
  • Μαζευτείτε με τους φίλους σας και πηγαίνετε για χορό

 

  1. Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας

Τα αποτελέσματα μιας  έρευνας που διεξήχθη το 2015 έδειξαν ότι η χρήση όλων των αισθήσεων σας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του εγκεφάλου σας.

Για να προπονήσετε τις αισθήσεις και τον εγκέφαλό σας, δοκιμάστε να κάνετε δραστηριότητες που ταυτόχρονα ασκούν και τις πέντε αισθήσεις σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ψήσετε μια παρτίδα μπισκότων, να επισκεφθείτε μια αγορά ενός αγρότη ή να δοκιμάσετε ένα νέο εστιατόριο, ενώ εσείς εστιάζετε στη μυρωδιά, το άγγιγμα, τη γεύση, αλλά και το να βλέπετε και να ακούτε, ταυτόχρονα.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post