5 Εκπληκτικά οφέλη του μελιού για την υγεία
Είναι πολύ υψηλό σε ωφέλιμες φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Το μέλι είναι ιδιαίτερα υγιεινό όταν χρησιμοποιείται αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη, η οποία είναι 100% κενές θερμίδες.
Εδώ είναι τα κορυφαία 5 οφέλη για την υγεία.
- Το μέλι περιέχει αρκετές θρεπτικές ουσίες
Το μέλι είναι ένα γλυκό, παχύ υγρό από τις μέλισσες.
Οι μέλισσες συλλέγουν τη ζάχαρη - κυρίως το πλούσιο σε ζάχαρη νέκταρ λουλουδιών - από το περιβάλλον τους.
Μόλις έρθουν μέσα στην κυψέλη, καταναλώνουν επανειλημμένα, χωνεύουν και παράγουν το νέκταρ.
Το τελικό προϊόν είναι το μέλι, ένα υγρό που χρησιμεύει ως αποθηκευμένο φαγητό για τις μέλισσες. Η μυρωδιά, το χρώμα και η γεύση εξαρτώνται από τους τύπους λουλουδιών που επισκέφτηκαν.
Διατροφικά, 1 κ.σ. μέλι (21 γραμμάρια) περιέχει 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, της γλυκόζης, της μαλτόζης και της σακχαρόζης.
Δεν περιέχει ουσιαστικά καμία ίνα, λίπος ή πρωτεΐνη.
Περιέχει επίσης ίχνη - κάτω από το 1% της ΕΑΚ - αρκετών βιταμινών και μετάλλων, αλλά θα πρέπει να τρώτε πολλά κιλά για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.
Το μέλι βέβαια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιοδραστικές φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά. Οι πιο σκούροι τύπου μελιού τείνουν να είναι ακόμη υψηλότεροι σε αυτές τις ενώσεις.
- Το μέλι υψηλής ποιότητας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το μέλι υψηλής ποιότητας περιέχει πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά. Αυτά περιλαμβάνουν οργανικά οξέα και φαινολικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο συνδυασμός αυτών των ενώσεων δίνει στο μέλι την αντιοξειδωτική του δύναμη.
Είναι ενδιαφέρον ότι δύο μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι του φαγόπυρου αυξάνει την αντιοξειδωτική αξία του αίματός σας.
Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μπορούν επίσης να προάγουν την υγεία των ματιών.
- Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η πίεση του αίματος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις και το μέλι μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Το μέλι βοηθά επίσης στη βελτίωση της χοληστερόλης
Τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Αυτός ο τύπος χοληστερόλης παίζει σημαντικό ρόλο στην αρτηριοσκλήρωση, τη λιπαρή συσσώρευση στις αρτηρίες σας που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σας.
Μειώνει την ολική και την "κακή" LDL χοληστερόλη αυξάνοντας σημαντικά την "καλή" χοληστερόλη HDL.
Για παράδειγμα, μία μελέτη σε 55 ασθενείς συνέκρινε το μέλι με τη ζάχαρη και διαπίστωσε ότι το μέλι προκάλεσε μείωση της LDL κατά 5,8% και αύξηση της χοληστερόλης της HDL κατά 3,3%. Επίσης, οδήγησε σε μέτρια απώλεια βάρους 1,3%.
- Τα αντιοξειδωτικά σε αυτό συνδέονται με άλλες ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς
Και πάλι, το μέλι είναι μια πλούσια πηγή φαινολών και άλλων αντιοξειδωτικών ενώσεων. Πολλά από αυτά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.
Μπορούν να βοηθήσουν τις αρτηρίες στην καρδιά σας να διασταλούν, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά σας. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων αίματος, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια
Επιπλέον, μία μελέτη σε αρουραίους έδειξε ότι το μέλι προστατεύει την καρδιά από το οξειδωτικό στρες.
Βρείτε το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βιολογικό μέλι Ελάτου μας, εδώ!
Leave a comment