5 τρόφιμα που είναι φιλικά για την απώλεια βάρους

Μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στην πείνα σας, στις ορμόνες και στον αριθμό των θερμίδων που καίτε.

Εδώ είναι 5 από τα πιο φιλικά προς την απώλεια βάρους τρόφιμα στον κόσμο όπως αυτά υποστηρίζονται από την επιστήμη.

 

  1. Ολόκληροι κόκκοι

Αν και τα δημητριακά έχουν αποκτήσει κακή φήμη τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι τύποι είναι υγιεινοί.

Αυτοί περιλαμβάνουν ορισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως που είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και περιέχουν αξιοπρεπή ποσότητα πρωτεΐνης.

Αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν η βρώμη, το καστανό ρύζι και η κινόα.

Η βρώμη είναι γεμάτη με β-γλυκάνες, διαλυτές ίνες που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κορεσμό και βελτιώνουν την υγεία του μεταβολισμού.

Τόσο το καστανό όσο και το άσπρο ρύζι μπορεί να περιέχει σημαντικές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου, ειδικά εάν μαγειρευτεί και στη συνέχεια το αφήσετε να κρυώσει.

Λάβετε υπόψη ότι οι εξευγενισμένοι κόκκοι δεν είναι μια υγιεινή επιλογή και μερικές φορές τα τρόφιμα που έχουν "ολόκληρους κόκκους" στην ετικέτα είναι άχρηστα τρόφιμα που είναι τόσο επιβλαβή όσο και παχυντικά.

 

  1. Πιπεριά τσίλι

Η κατανάλωση πιπεριών τσίλι μπορεί να είναι χρήσιμη σε μια διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους.

Αυτές οι πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη και αυξάνει την καύση λίπους, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες.

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 1 γραμμαρίου κόκκινου πιπεριού τσίλι μείωσε την όρεξη και αύξησε την καύση λίπους σε άτομα που δεν έτρωγαν τακτικά πιπεριές.

Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία επίδραση σε άτομα που είχαν συνηθίσει να τρώνε πικάντικα τρόφιμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να αυξηθεί ένα ορισμένο επίπεδο ανοχής.

 

  1. Φρούτα

Οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν ότι τα φρούτα είναι υγιεινά.

Πολλές μελέτες πληθυσμού έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τα περισσότερα φρούτα (και λαχανικά) τείνουν να είναι πιο υγιείς από τους ανθρώπους που δεν τρώνε.

Παρόλο που περιέχουν φυσική ζάχαρη, έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα και χρειάζονται λίγο χρόνο για να τα μασήσετε. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην αποτροπή της απελευθέρωσης σακχάρου πολύ γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Οι μόνοι άνθρωποι που μπορεί να θέλουν να αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν τα φρούτα είναι εκείνοι που έχουν δυσανεξία.

Για τα περισσότερους, τα φρούτα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική και νόστιμη προσθήκη στη διατροφή σας, όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

 

  1. Γκρέιπφρουτ

Ένα φρούτο που ξεχωρίζει είναι το γκρέιπφρουτ καθώς οι επιδράσεις του στον έλεγχο βάρους έχουν μελετηθεί άμεσα.

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 91 άτομα με παχυσαρκία, η κατανάλωση μισού φρέσκου γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα οδήγησε σε απώλεια βάρους 1,6 κιλών.

Η ομάδα που έτρωγε γκρέιπφρουτ είχε επίσης μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, μια μεταβολική ανωμαλία που εμπλέκεται σε διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Επομένως, η κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ περίπου μισή ώρα πριν από μερικά από τα καθημερινά γεύματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε κορεσμό και να φάτε λιγότερες συνολικές θερμίδες.

 

  1. Σπόροι chia

Οι σπόροι chia είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη.

Περιέχουν 12 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 28 γραμμάρια. Αν και ο αριθμός είναι αρκετά υψηλός, τα 11 από αυτά τα γραμμάρια είναι φυτικές ίνες.

Αυτό καθιστά τους σπόρους chia ένα φιλικό φαγητό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μία από τις καλύτερες πηγές ινών στον κόσμο.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, οι σπόροι chia μπορούν να απορροφήσουν έως και 11-12 φορές το βάρος τους σε νερό,

Αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι chia μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης, δεν έχει βρεθεί στατιστικά κάποια σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, δεδομένης της θρεπτικής τους σύνθεσης, είναι λογικό ότι οι σπόροι chia θα μπορούσαν να είναι ένα χρήσιμοι ως μέρος μιας διατροφής με στόχο απώλειας βάρους.

 

Συνοπτικά

Είναι εύκολο να βρείτε υγιεινά τρόφιμα για να τα συμπεριλάβετε σε μια διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους.

Πρόκειται κυρίως για ολόκληρα τρόφιμα όπως ψάρι, άπαχο κρέας, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.

Μαζί με τη μέτρια αλλά την τακτική άσκηση, η κατανάλωση αυτών των θρεπτικών τροφών θα ανοίξει το δρόμο σας για μια πιο υγιεινή ζωή.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post