#Health -5 φυσικοί τρόποι για να βελτιώσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Είναι φτιαγμένη στο πάγκρεας σας και βοηθά στη μεταφορά σακχάρου από το αίμα σας στα κύτταρα σας για αποθήκευση. Όταν τα κύτταρα είναι ανθεκτικά στην ινσουλίνη, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ινσουλίνη, αφήνοντας το σάκχαρο στο αίμα σας σε υψηλό επίπεδο.

Όταν το πάγκρεας σας αισθάνεται υψηλό σάκχαρο στο αίμα, παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να ξεπεράσει την αντίσταση και να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σας.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να εξαντλήσει το πάγκρεας των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, κάτι που είναι συνηθισμένο να συμβαίνει στον διαβήτη τύπου 2. Επίσης, το παρατεταμένο υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα όργανα.

Διατρέχετε τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντοχής στην ινσουλίνη εάν έχετε προδιάθεση διαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2, καθώς και εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η ευαισθησία στην ινσουλίνη αναφέρεται στο πόσο ανταποκρίνονται τα κύτταρα σας στην ινσουλίνη. Η βελτίωσή της μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

Ακολουθούν 5 φυσικοί, επιστημονικοί τρόποι που ενισχύουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

  1. Κοιμηθείτε περισσότερο

Ένας καλός ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία σας.

Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι επιβλαβής και να αυξήσει τον κίνδυνο για λοιμώξεις, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Αρκετές μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τον κακό ύπνο με τη μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ευτυχώς, η κάλυψη του χαμένου ύπνου μπορεί να αντιστρέψει τις επιπτώσεις του κακού ύπνου στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

  1. Ασκηθείτε περισσότερο

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Βοηθάει και ενισχύει την άμεση αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία διαρκεί 2-48 ώρες, ανάλογα με την άσκηση.

Η γυμναστική αντίστασης βοηθά επίσης στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση αύξησε την ευαισθησία στην ινσουλίνη μεταξύ ανδρών και γυναικών με ή χωρίς διαβήτη.

Ενώ τόσο η αερόβια όσο και η άσκηση αντίστασης αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη αλλά ο συνδυασμός και των δύο σας φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικός.

  1. Τρώτε περισσότερες διαλυτές ίνες

Οι ίνες μπορούν να χωριστούν σε δύο ευρείες κατηγορίες - διαλυτές και αδιάλυτες.

Αρκετές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης διαλυτών ινών και της αυξημένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Οι διαλυτές ίνες βοηθούν επίσης στη διατροφή των φιλικών βακτηρίων στο έντερο σας, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε διαλυτές ίνες είναι μεταξύ άλλων τα όσπρια, το πλιγούρι βρώμης, οι λιναρόσποροι, τα λαχανικά όπως τα λαχανάκια των Βρυξελλών και τα φρούτα όπως τα πορτοκάλια.

  1. Προσθέστε πιο πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Όχι μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά είναι θρεπτικά, αλλά παρέχουν επίσης ισχυρά αποτελέσματα που ενισχύουν την υγεία.

Συγκεκριμένα, τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά συνδέονται και εξουδετερώνουν μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς φλεγμονές σε όλο το σώμα.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ενώσεις συνδέεται με υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Όταν συμπεριλαμβάνετε φρούτα στη διατροφή σας, διατηρήστε τα κανονικά μεγέθη μερίδας και περιορίστε την πρόσληψη σε ένα κομμάτι ανά γεύμα και όχι περισσότερο από 2 μερίδες την ημέρα.

  1. 5. Προσθέστε μια πρέζα κανέλα

Η κανέλα είναι ένα νόστιμο μπαχαρικό που είναι γεμάτο με φυτικές ενώσεις.

Είναι επίσης γνωστή για την ικανότητά της να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και να αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Για παράδειγμα, η ανάλυση ερευνών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1 / 2–3 κ.γ. (1,6 γραμμάρια) κανέλας ημερησίως μείωσε σημαντικά τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη βοηθώντας τους υποδοχείς γλυκόζης στα μυϊκά κύτταρα να γίνουν πιο διαθέσιμοι και αποτελεσματικοί στη μεταφορά σακχάρου στα κύτταρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι η κανέλα περιέχει ενώσεις που μπορούν να μιμηθούν την ινσουλίνη και να δρα απευθείας στα κύτταρα.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post