5 Δημιουργικοί τρόποι για να τρώτε περισσότερα λαχανικά

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία ενισχύουν την υγεία σας και βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Επιπλέον, είναι ευεργετικά για τη διαχείριση του βάρους λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χαμηλές θερμίδες.

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο προτείνουν στους ενήλικες να καταναλώνουν πολλές μερίδες λαχανικών κάθε μέρα, αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς ανθρώπους.

Μερικοί το θεωρούν άβολο να τρώνε λαχανικά, ενώ άλλοι απλά δεν είναι σίγουροι πώς να τα προετοιμάσουν με γευστικό τρόπο.

Θα καλύψουμε μερικούς μοναδικούς και γευστικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε τα λαχανικά στο πρόγραμμα διατροφής σας.

 

  1. Φτιάξτε σούπες με βάση τα λαχανικά

Οι σούπες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να καταναλώνετε πολλές μερίδες λαχανικών ταυτόχρονα.

Μπορείτε να κάνετε τα λαχανικά «βάση» πουρέ και προσθέτοντας μπαχαρικά.

Επιπλέον, είναι απλό να μαγειρεύετε λαχανικά σε σούπες με σπιτικό ζωμό.

Η προσθήκη ακόμη και ενός μικρού αριθμού επιπλέον λαχανικών, όπως το μπρόκολο, σε σούπες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ινών, βιταμινών και μετάλλων.

 

  1. Δοκιμάστε λαζάνια από λαχανικά

Ένας άλλος δημιουργικός τρόπος να τρώτε περισσότερα λαχανικά είναι να φτιάξετε λαζάνια με κολοκυθάκια, χωρίς ζυμαρικά.

Τα παραδοσιακά λαζάνια είναι ένα πιάτο με βάση τα ζυμαρικά, φτιαγμένο από στρώσεις λαζάνια με σάλτσα, τυρί και κρέας. Είναι νόστιμο, αλλά συνήθως έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δεν συνοδεύεται αυτόματα από λαχανικά.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να προετοιμάσετε αυτό το νόστιμο πιάτο έτσι ώστε να έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά είναι να αντικαταστήσετε τα λαζάνια με λωρίδες κολοκυθιών.

Το κολοκυθάκι είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β και βιταμίνης C, ενώ επιπλέον περιέχει ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

 

  1. Ανακατέψτε σε smoothies

Τα smoothies δημιουργούν ένα δροσιστικό πρωινό ή σνακ. Τα πράσινα smoothies ειδικότερα είναι πολύ δημοφιλή καθώς περιλαμβάνουν πολλά πράσινα φυλλώδη λαχανικά μέσα τους.

Συνήθως, φτιάχνονται συνδυάζοντας φρούτα με πάγο, γάλα ή νερό σε ένα μπλέντερ. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να προσθέσετε λαχανικά σε smoothies χωρίς να υπονομεύσετε τη γεύση.

Μόνο 1 φλιτζάνι (25 γραμμάρια) σπανακιού περιέχει περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Κ μιας ημέρας και το ήμισυ της συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Α.

Η ίδια μερίδα του λάχανου παρέχει επίσης υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης C και πολλές βιταμίνης Κ.

 

  1. Ετοιμάστε μια ομελέταμε λαχανικά

Οι ομελέτες είναι ένας εύκολος και ευέλικτος τρόπος για να προσθέσετε λαχανικά στο γεύμα σας. Επιπλέον, τα αυγά προσθέτουν πολλά καλά θρεπτικά συστατικά.

Μαγειρέψτε μερικά χτυπημένα αυγά με μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα τηγάνι και στη συνέχεια διπλώστε τα γύρω από μια γέμιση που συχνά περιλαμβάνει τυρί και λαχανικά.

Οποιοσδήποτε τύπος λαχανικών έχει υπέροχη γεύση στις ομελέτες και μπορείτε πραγματικά να τα γεμίσετε για καλύτερη διατροφή. Το σπανάκι, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, οι πιπεριές και οι ντομάτες είναι κοινές προσθήκες.

 

  1. Ψήστε κεμπάπ για χορτοφάγους

Τα veggie κεμπάπ έχουν υπέροχη γεύση.

Για να τα φτιάξετε, τοποθετήστε ψιλοκομμένα λαχανικά της επιλογής σας σε σουβλάκι και μαγειρέψτε σε ψησταριά ή μπάρμπεκιου.

Οι πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα κολοκύθια και οι ντομάτες λειτουργούν καλά ως  κεμπάπ.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post