5 τρόποι για την καταπολέμηση της κόπωσης

Είναι κοινό για τους ανθρώπους να νιώθουν κούραση στον γρήγορο και σύγχρονο κόσμο μας. Πολλές φορές, μπορεί να βρεθείτε να τρέχετε από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, να μην σταματάτε για να αφιερώσετε το χρόνο στον εαυτό σας ώστε να ισορροπήσετε και να ηρεμήσετε ψυχικά.

Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσετε τον ακριβή λόγο για τον οποίο αισθάνεστε να έχετε χαμηλή ενέργεια. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι επίμονα ή για λόγους που δεν είναι εμφανείς, κλείστε ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι το σημάδι μιας υποκείμενης κατάστασης, ειδικά εάν παρεμβαίνει στην καθημερινή σας ζωή.

Τα σημάδια ότι η κόπωση θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σοβαρό περιλαμβάνουν ανεξήγητο πόνο, πυρετό και πονοκεφάλους.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για μερικές από τις αιτίες της κόπωσης και τις απλές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση.

 1. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Ένας λόγος για να ακολουθήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι ότι θα αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας.

Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά τρώγοντας ολόκληρα, φρέσκα τρόφιμα από μια ποικιλία ομάδων τροφίμων. Συνδυάστε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες με πρωτεΐνες για σταθερά επίπεδα ενέργειας. Συμπεριλάβετε πολλές φυτικές ίνες και αντιφλεγμονώδη τρόφιμα.

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή ενισχύετε επίσης την υγιή πέψη, η οποία βοηθά στον καθαρισμό του σώματός σας. Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει συνδέσει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) με χρόνια κόπωση. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη διαχείριση του IBS, κάτι που θα μπορούσε να σας προσφέρει ενέργεια.

 1. Ασκηθείτε τακτικά

Τα οφέλη της τακτικής άσκησης αναγνωρίζονται ευρέως. Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες που αυξάνουν φυσικά τα επίπεδα της ενέργειας σας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο υψηλής ποιότητας ύπνο.

Κάνετε τουλάχιστον δύο ώρες άσκησης μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα. Για να διευκολύνετε την τήρηση ενός προγράμματος άσκησης, βρείτε έναν φίλο προπόνησης ή προσλάβετε έναν προσωπικό γυμναστή.

 1. Πιείτε περισσότερο νερό

Μείνετε σωστά ενυδατωμένοι για να διατηρήσετε το σώμα σας σε βέλτιστη κατάσταση.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο σας. Επιπλέον, μπορεί να σας κάνει λιγότερο προσεκτικούς και διανοητικά καθαρούς την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, η αύξηση της πρόσληψης νερού σε άτομα που συνήθως δεν πίνουν αρκετό νερό βρέθηκε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ενέργεια. Τα άτομα που μείωσαν την πρόσληψη νερού είχαν λιγότερο αίσθημα ηρεμίας, ικανοποίησης και θετικών συναισθημάτων. Αισθήματα κόπωσης και αδράνεια αναφέρθηκαν επίσης σε αυτήν την ομάδα.

 1. Μειώστε την καφεΐνη

Η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια μακροπρόθεσμα. Αν και η καφεΐνη μπορεί να σας δώσει μια αρχική ώθηση ενέργειας, αφού εξαντληθεί, μπορεί να σας αφήσει με αίσθηση εξάντλησης.

Η αργή μείωση της πρόσληψης καφεΐνης θα σας βοηθήσει.

Αποφύγετε την καφεΐνη μετά το δείπνο για να μπορείτε να χαλαρώσετε για μια ξεκούραστη νύχτα ύπνου.

 1. Ενεργοποιήστε τον ύπνο σας

Η σωστή ανάπαυση είναι απαραίτητη εάν θέλετε να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Χαλαρώστε πριν πάτε για ύπνο, κάνοντας απαλές εκτάσεις. Βελτιώστε την περιοχή ύπνου διατηρώντας την καθαρή και διατηρώντας στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Άλλες συμβουλές για καλύτερο ύπνο περιλαμβάνουν:

 • Πρακτική καθοδηγούμενη χαλάρωση, διαλογισμό ή γιόγκα.
 • Αγοράστε ένα άνετο στρώμα, μαξιλάρι και κουβέρτα.
 • Φορέστε χαλαρά, φυσικά υφάσματα.
 • Εφημερίδα πριν από το κρεβάτι για να καθαρίσετε το μυαλό σας.
 • Πηγαίντε για ύπνο και ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες και μάσκα ματιών.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post