5 απλά tips για να σταματήσετε την υπερκατανάλωση φαγητού

Το να τρώτε πάρα πολύ φαγητό σε μικρό χρονικό διάστημα ή να παίρνετε πάρα πολλές θερμίδες μέσα στη διάρκεια της ημέρας είναι συνηθισμένες συνήθειες που μπορεί να είναι δύσκολο να χαθούν.

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και να σας θέσει σε κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, μπορεί να σας κρατήσει μακριά από την επίτευξη των στόχων σας σχετικά με την υγεία και ευεξία και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική σας ευεξία.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο το να σταματήσετε, υπάρχουν τρόποι ώστε να σταματήσετε αυτήν την ανθυγιεινή συνήθεια.

  1. Αποφεύγετε τις διασπάσεις προσοχής

Είτε εργάζεστε παράλληλα με το φαγητό σας μπροστά από τον υπολογιστή είτε τρώτε chips με την αγαπημένη σας τηλεοπτική εκπομπή, αυτό αποτελεί μια συχνή συνήθεια για πολλούς ανθρώπους.

Ενώ αυτή η συνήθεια μπορεί να φαίνεται ακίνδυνη, μπορεί να σας κάνει να καταναλώνετε πολύ φαγητό.

Μια ανασκόπηση σε 24 μελέτες, έδειξε ότι το να διασπάται η προσοχή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος οδήγησε τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες σε αυτό το γεύμα. Τους έκαναν επίσης να τρώνε περισσότερο φαγητό αργότερα την ημέρα σε σύγκριση με τους ανθρώπους που έδιναν προσοχή στο φαγητό τους ενώ τρώνε.

  1. Μην κόψετε όλα τα αγαπημένα σας τρόφιμα

Οι διατροφές που σας περιορίζουν από πολλά από τα αγαπημένα σας τρόφιμα μπορεί να σας προκαλέσουν την αίσθηση της στέρησης και να σας οδηγήσουν να φάτε περισσότερες απαγορευτικές τροφές.

Οι δίαιτες που επικεντρώνονται σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πάντα καλύτερες, αλλά το να έχετε περιθώριο για περιστασιακά αγαπημένα γεύματα, είναι μια ισορροπημένη συνήθεια.

Το να ορκίζεστε ότι δε θα φάτε ποτέ παγωτό, πίτσα ή σοκολάτα δεν αποτελεί ρεαλιστικό στόχο για τους περισσότερους.

Αντί για αυτό, επικεντρωθείτε στο να προσφέρετε στο σώμα σας υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα, ενώ παράλληλα αφήστε τον εαυτό σας την ελευθερία να απολαύσετε κάτι που πραγματικά σας αρέσει μια στο τόσο.  

  1. Μειώστε το άγχος

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, οπότε είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους για να μειώσετε την ποσότητα του στρες στη ζωή σας.

Το χρόνιο στρες ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που αυξάνει την όρεξη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού, αυξημένη πείνα και αύξηση βάρους.

Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι για να μειώσετε τα καθημερινά σας επίπεδα άγχους. Μπορείτε να αρχίσετε yoga, να ακούσετε μουσική, να ασχοληθείτε με την κηπουρική, τον διαλογισμό, την άσκηση ή τις τεχνικές αναπνοής.

  1. Τρώτε τροφές πλούσιες σε ίνες

Επιλέγοντας τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως φασόλια, λαχανικά, βρώμη και φρούτα μπορεί να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αισθανθείτε πλήρεις για περισσότερο και να μειώσετε την επιθυμία να υπερκαταναλώσετε φαγητό.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν για πρωινό πλιγούρι βρώμης, που είναι πλούσιο σε ίνες, αισθάνθηκαν πληρέστεροι και έτρωγαν λιγότερο στο μεσημεριανό γεύμα από εκείνους που κατανάλωναν δημητριακά για πρωινό.

Για παράδειγμα ένα σνακ σε καρύδια, η προσθήκη φασολιών στη σαλάτα σας και τα λαχανικά σε κάθε γεύμα μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνετε.

  1. Φάτε κανονικά γεύματα

Όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, πολλοί άνθρωποι κόβουν τα γεύματα με την ελπίδα ότι θα μειώσουν τον αριθμό των θερμίδων που παίρνουν.

Ενώ αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η διαλείπουσα νηστεία, ο περιορισμός των γευμάτων μπορεί να σας προκαλέσει να φάτε περισσότερο αργότερα μέσα στην ημέρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση συχνότερων γευμάτων μέσα στη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μειώσει την πείνα και τη συνολική πρόσληψη τροφής.

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι μπορούν να παραλείψουν το μεσημεριανό γεύμα για να περιορίσουν τις θερμίδες, μόνο και μόνο για να φάνε πολύ στο δείπνο. Ωστόσο, η κατανάλωση ενός ισορροπημένου γεύματος μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλει στη μείωση της πιθανότητας να καταναλώσει κανείς φαγητό πάρα πολύ αργότερα.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post