5 τρόποι για να κάνετε πιο θετικές σκέψεις

Πιθανότατα να έχετε ακούσει κάποιον να σας λέει "απλά να είστε θετικοί" ή "να κοιτάξετε τη φωτεινή πλευρά!" Και ενώ μπορεί να είναι καλοπροαίρετοι, όπως θα σας πει όποιος έχει τυφλωθεί ποτέ από έναν χωρισμό, έχει φροντίσει ένα άρρωστο μέλος της οικογένειας ή έχει απολυθεί από τη δουλειά, αυτό είναι συχνά ένα σενάριο.

Αλλά εδώ είναι το πράγμα: Το να είσαι θετικός άνθρωπος μπορεί να έχει λιγότερη σχέση με το να παραμένεις θετικός όλη την ώρα και περισσότερο με το να έχεις μια ανθεκτική (για να μην αναφέρουμε ρεαλιστική) απάντηση. Ο πιο βοηθητικός ορισμός του να είσαι θετικός είναι να έχεις ελπίδα και εμπιστοσύνη στην ικανότητα κάποιου να χειριστεί τα δύσκολα, μαζί με το να θυμάσαι ότι τίποτα δεν παραμένει αρνητικό όλη την ώρα.

Μπορείτε να ορίσετε τη θετικότητα ως την ικανότητα να εντοπίζετε πιο ηλιόλουστες σκέψεις ή στιγμές ανακούφισης μέσα από αρνητικές καταστάσεις - που με τη σειρά τους μπορεί να επηρεάσουν όχι μόνο την ποιότητα της ζωής σας (μελέτες έχουν δείξει ότι τα αισιόδοξα άτομα τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία), αλλά και πιθανώς τη μακροζωία.

Ακόμη καλύτερα; Ακόμα κι αν είστε με φυσικό τρόπο επιρρεπείς σε κυνικές σκέψεις, μη χάνετε την ελπίδα σας. Υπάρχουν πολλές τεχνικές θετικής σκέψης που μπορούν να σας βοηθήσουν να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να έχει μια πιο φωτεινή προοπτική.

Για να είστε πιο θετικοί (και σίγουροι!),

Επιλέξτε ένα προσωπικό ρητό - και επαναλάβετε το.

Είμαστε συχνά πιο σκληροί με τον εαυτό μας από ότι θα ήμασταν ποτέ με κάποιον άλλο, οπότε ένα κόλπο είναι να μιλάς στον εαυτό σου όπως θα έκανες με τον καλύτερό σου φίλο.

Ναι, μπορεί να φαίνεται περίεργο στην αρχή, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η ομιλία στον εαυτό σας μπορεί να επηρεάσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σας - ειδικά αν μιλάτε στον εαυτό σας σε δεύτερο ή τρίτο πρόσωπο.

Ακόμα δεν έχετε πειστεί; Για να νιώσετε πιο άνετα κάνοντας αυτό, δοκιμάστε να απαγγείλετε ένα προσωπικό ρητό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας ή όταν αισθάνεστε απελπισία. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε από μια ενδυναμωτική δήλωση ("Μου επιτρέπεται να έχω χώρο για εμένα" ή "Αξίζω να έχω χαρά στη ζωή μου") έως ένα δημοφιλές ρητό ("Είναι αυτό που είναι" ή "Όταν μια πόρτα κλείνει μια άλλη ανοίγει ").

Στη συνέχεια, προσπαθήστε να μάθετε από τις αρνητικές σκέψεις σας.

Βρεθήκατε ποτέ να χάνεστε σε έναν κύκλο ανησυχίας και στρες; Ίσως έχετε την τάση να υπεραναλύετε τα πάντα; Ή μήπως εξακολουθείτε να σκέφτεστε εκείνη την όχι τόσο καλή παρουσίαση εργασίας τον περασμένο μήνα;

Το πρώτο βήμα είναι να μετατρέψετε τη σκέψη σας σε μια χρήσιμη εργασία επίλυσης προβλημάτων: Αντί να επικεντρωθείτε στο ίδιο το πρόβλημα (για παράδειγμα, "Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έπεσα σε αυτή τη συνέντευξη εργασίας!"), Επικεντρωθείτε στη λύση (σε αυτή την περίπτωση , "Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω την επόμενη κακή συνέντευξη για δουλειά;").

Πηγαίνετε σε εξωτερικούς χώρους.

Το να περνάς χρόνο στη φύση έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη θετική σκέψη και μειώνει το άγχος, καθώς και αυξάνει τη δημιουργικότητα και τη γνώση. Ακόμη καλύτερα; Δεν χρειάζεται να κάνετε μια πεζοπορία μισής ημέρας για να πάρετε λίγη από την μαγεία της φύσης. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι το να ξοδεύετε 120 λεπτά την εβδομάδα (ή λίγο περισσότερο από 17 λεπτά την ημέρα) για να εξερευνήσετε τη γειτονιά σας ή να περπατήσετε στο τοπικό πάρκο σας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη συνολική αίσθηση ευεξίας ενός ατόμου.

Κάντε περισσότερες τυχαίες πράξεις καλοσύνης.

Δεν μπορείτε να δεσμευτείτε για μια κανονική εθελοντική εργασία; Ακόμη και μια μικρή πράξη καλοσύνης μπορεί να έχει παρόμοια αναζωογονητικά αποτελέσματα.

Χρειάζεστε περισσότερες ιδέες; Θα μπορούσατε να προσφέρετε να αγοράσετε είδη παντοπωλείου για έναν ηλικιωμένο γείτονα, να στείλετε τυχαία λουλούδια σε έναν φίλο, να επαινέσετε το πρώτο άτομο που μιλάτε κάθε μέρα, να δώσετε αίμα, να αφήσετε ένα ευχαριστήριο σημείωμα σε κάποιον δικό σας άνθρωπο, να εκτελέστε μια χάρη για ένα εξαιρετικά απασχολημένο μέλος της οικογένειας, να πληρώστε για το φλιτζάνι του καφέ του ανθρώπου που βρίσκεται στη σειρά σας, να βοηθήσετε έναν ηλικιωμένο να κλείσει ένα ραντεβού για το εμβόλιο COVID-19 ή να αφήσετε ένα γενναιόδωρο φιλοδώρημα σε έναν ευχάριστο σερβιτόρο.

Ασκηθείτε τακτικά.

Μια προπόνηση δεν ενισχύει μόνο την αθλητική σας απόδοση - μπορεί επίσης να αυξήσει τη διάθεσή σας. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Happiness Studies διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν για μόλις 10 λεπτά την εβδομάδα τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι από εκείνους που δεν ασκούνται ποτέ.

Επιπλέον, η σχέση μεταξύ άσκησης και μεγαλύτερων επιπέδων ευτυχίας δεν φαίνεται να αφορά κάποια ειδική άσκηση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να αναμένετε να αποκομίσετε τα οφέλη είτε κάνετε ένα online προπονητικό βίντεο, ένα γρήγορο μάθημα γιόγκα ενώ εργάζεστε από το σπίτι, είτε τρέχετε 5K.

Μην προσπαθείτε τόσο πολύ!

Συνειδητοποιούμε ότι αυτό μπορεί να ακούγεται σαν ένα αντιφατικό σημείο, αλλά όταν οι άνθρωποι ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους για να νιώσουν ευτυχισμένοι, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε δυστυχία.

Σε γενικές γραμμές, όσοι σημειώνουν μεγαλύτερη βαθμολόγια στην κλίμακα ανάγκη για ευτυχία όχι μόνο αισθάνθηκαν λιγότερο ικανοποιημένοι ζωή, αλλά βίωσαν επίσης υψηλότερα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων.

Υπάρχει όμως μια επιφύλαξη. Υπάρχουν δύο τύποι δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην Κλίμακα Ανάγκης για Ευτυχία: Αυτές που εστιάζουν στο πώς οι άνθρωποι σκέφτονται να αυξήσουν την ευτυχία τους και αυτές που εστιάζουν στις ενέργειες που κάνουν οι άνθρωποι για να γίνουν πιο ευτυχισμένοι. Η δεύτερη ομάδα τείνει να έχει περισσότερα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες που έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ευτυχία (όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω) μπορεί πράγματι να κάνει ακριβώς αυτό.

Πηγή: https://www.oprahdaily.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post