5 Συμβουλές για να αποφύγετε το ξηρό δέρμα από το κρύο

Εάν ναι, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι το δέρμα σας φαίνεται να γίνεται πιο ξηρό και πιο ξεφλουδισμένο τους χειμερινούς μήνες.

Ο κρύος αέρας, η ξηρή εσωτερική θερμότητα, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας και ο σκληρός χειμωνιάτικος άνεμος μπορούν να προκαλέσουν υγρασία στο δέρμα σας. Αυτό μπορεί να αφήσει το δέρμα σας να φαίνεται λιγότερο λαμπερό από το κανονικό - όχι μόνο το πρόσωπό σας, αλλά και τα χέρια, τα πόδια σας και άλλες περιοχές που εκτίθενται σε αυτά.

Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές, ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες μειώνονται και δεν υπάρχει διαφυγή από τον ξηρό, κρύο αέρα του χειμώνα.

Ποια είναι τα σημάδια του ξηρού δέρματος;

Μερικά από τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα του ξηρού δέρματος περιλαμβάνουν:

  • νιφάδες ή σπασμοί
  • ερυθρότητα
  • τραχιά υφή
  • φαγούρα
  • ακατέργαστο, ερεθισμένο δέρμα
  • ρωγμές στο δέρμα σας
  • τσούξιμο ή καύση

Ο ιατρικός όρος για το ξηρό δέρμα είναι η ξερόωση. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται σε σοβαρότητα και να φαίνονται διαφορετικά ανάλογα με την περιοχή του σώματός σας που επηρεάζεται.

Πώς να αποτρέψετε το ξηρό χειμερινό δέρμα

Το ξηρό χειμερινό δέρμα δεν είναι αναπόφευκτο. Κάνοντας κάποιες αλλαγές στις συνήθειες φροντίδας του δέρματος σας και χρησιμοποιώντας τα σωστά προϊόντα, ενδέχεται να μπορείτε να διατηρήσετε το δέρμα σας απαλό, λείο και ζωντανό όλο το χειμώνα.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε 5 συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την υγεία του δέρματός σας κατά τους ψυχρότερους μήνες του έτους.

  1. Ενυδατωθείτε αμέσως μετά το πλύσιμο

Κάθε φορά που πλένετε το πρόσωπο, τα χέρια ή το σώμα σας, αφαιρείτε από το δέρμα σας τα φυσικά του έλαια. Δεδομένου ότι αυτά τα έλαια βοηθούν στο κλείδωμα της υγρασίας, είναι σημαντικό να τα αντικαταστήσετε. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα κάθε φορά που πλένετε το δέρμα σας, ειδικά το χειμώνα.

Ως χρήσιμη υπενθύμιση, δοκιμάστε να αποθηκεύσετε ένα μπουκάλι ενυδατική κρέμα δίπλα στο νεροχύτη σας και να διατηρήσετε μια ενυδατική κρέμα μεγέθους ταξιδιού μαζί σας όταν βρίσκεστε εν κινήσει.

  1. Εφαρμόστε αντηλιακό καθημερινά

Δεδομένων των συντομότερων χειμερινών ημερών και του λιγότερου ηλιακού φωτός, μπορεί να είναι δελεαστικό να κόψετε το αντηλιακό από την πρωινή σας ρουτίνα - αλλά ξανασκεφτείτε το. Ακόμα και το χειμώνα, το επιβλαβές υπεριώδες φως μπορεί να τονίσει το φράγμα υγρασίας του δέρματός σας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της ενυδάτωσης του δέρματος.

Προσπαθήστε να προσθέσετε αντηλιακό κάθε πρωί αφού εφαρμόσετε μια ενυδατική κρέμα.

  1. Κατεβάστε τη θερμοκρασία

Ένα ζεστό ντους στο τέλος μιας κρύας χειμερινής ημέρας μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα χαλαρωτικό. Ωστόσο, για να διατηρήσετε το δέρμα σας θρεπτικό, ίσως θελήσετε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του νερού πιο κοντά στο χλιαρό.

Επίσης, προσέξτε όταν στεγνώνετε το δέρμα σας μετά το μπάνιο ή το ντους. Αντί να τρίβετε έντονα, ακουμπήστε απαλά το δέρμα σας με μια μαλακή πετσέτα, η οποία μπορεί να αφήσει μέρος της υγρασίας να ενυδατώσει το πάνω στρώμα του δέρματός σας.

  1. Ενυδατωθείτε από το εσωτερικό

Ένα άλλο βασικό βήμα για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και λαμπερό είναι να βεβαιωθείτε ότι μένετε καλά ενυδατωμένοι όλη την ημέρα. Η μη λήψη αρκετού υγρού μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του δέρματός σας και επίσης να το κάνει πιο ευαίσθητο στο στέγνωμα.

Εκτός από το ότι παραμένετε καλά ενυδατωμένοι, ίσως θελήσετε επίσης να εστιάσετε στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικά μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα σας από περιβαλλοντικές βλάβες και να βοηθήσουν το σώμα σας να δημιουργήσει υγιή κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του δέρματος.

  1. Φορέστε γάντια

Τα γάντια είναι το απόλυτο φυσικό εμπόδιο ενάντια των περιβαλλοντικών παραγόντων που μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα στα χέρια σας.

Για να προστατεύσετε τα χέρια σας, φοράτε ζεστά γάντια όταν βγαίνετε έξω στο κρύο και χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι γάντια σιλικόνης κατά το πλύσιμο των πιάτων.

Ο περιορισμός του ξηρού αέρα και του ζεστού νερού που αγγίζει το δέρμα σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα χέρια σας απαλά και καλά ενυδατωμένα.

Πότε να δείτε γιατρό

Ενώ πολλές θεραπείες στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ξηρού δέρματος, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή έναν δερματολόγο εάν τα συμπτώματα του ξηρού δέρματος επιδεινωθούν ή δεν βελτιωθούν.

Εάν διαπιστώσετε ότι το ξηρό δέρμα σας δεν βελτιώνεται με θεραπείες στο σπίτι, εξετάστε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τη σωστή θεραπεία.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post