5 tips που μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις ημικρανίες

Έχετε αναρωτηθεί πώς μπορείτε να αποτρέψετε ημικρανίες εάν έχετε αντιμετωπίσει τις κρίσεις τους; Οι ημικρανίες μπορεί να είναι εξουθενωτικές, αφήνοντας ένα άτομο με αδιάκοπο πόνο για μερικές ώρες ή ακόμα και αρκετές ημέρες. Η χρήση αξιόπιστων τεχνικών θεραπείας και διαχείρισης της ημικρανίας στο πρώτο σημάδι των συμπτωμάτων είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της πάθησης. Ωστόσο, οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στις ημικρανίες μπορούν επίσης να εντοπίσουν τις αιτίες και να προσπαθήσουν να τις μειώσουν σημαντικά.

Οι ειδικοί δεν είναι απόλυτα σίγουροι γιατί αυτοί οι νευρώνες που προκαλούν ημικρανία πυροδοτούνται κατά πρώτο λόγο, γεγονός που καθιστά την πρόληψη και τη θεραπεία των ημικρανιών ακόμη πιο δύσκολη.

Η αποφυγή επιθέσεων ημικρανίας μπορεί να είναι δύσκολη. Ορισμένες επιθέσεις μπορεί να προκληθούν σαφώς από παράγοντες του τρόπου ζωής, αλλά οι επιθέσεις μπορούν επίσης να συμβούν αυθόρμητα χωρίς καμία αφορμή. Υπάρχουν πολλές ασφαλείς και αποτελεσματικές προληπτικές θεραπείες που μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επιθέσεων.

Το κλειδί για την αποφυγή της ημικρανίας είναι να γνωρίζετε πότε έρχεται, ώστε να μπορείτε να προλάβετε τη θεραπεία της επιλογής σας πριν είναι αργά.

Αν και οι ημικρανίες μπορούν να εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους, οι ακόλουθες συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις ημικρανίες σας.

 

  1. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με τις ημικρανίες σας

Ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια της ημικρανίας είναι το συναισθηματικό άγχος - το οποίο ήταν αυξημένο τον τελευταίο καιρό, χάρη σε πράγματα όπως η πανδημία και το πολιτικό κλίμα. Αλλά άλλα πράγματα όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ, ορισμένα τρόφιμα, ορμονικές αλλαγές, η στέρηση ύπνου, οι αλλαγές καιρού, τα έντονα φώτα, οι παραλείψεις γευμάτων ή η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες. Και αυτή η λίστα δεν είναι πλήρης. Το τι ενεργοποιήσει την ημικρανία ποικίλει από άτομο σε άτομο, επομένως είναι σημαντικό να μάθετε τα δικά σας και μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψετε πότε μπορεί να εμφανιστεί ημικρανία είναι να παρακολουθείτε τα αίτια και τα συμπτώματά σας.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα σύνθετο - απλώς χρησιμοποιήστε ένα παλιό σημειωματάριο ή ακόμα και μια εφαρμογή σημειώσεων στο smartphone σας. Ακολουθούν μερικά πράγματα που θα θέλατε να σκεφτείτε, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν:

  • Το φαγητό και τα ποτά σας
  • Ώρα των γευμάτων σας
  • Πρόγραμμα και ρουτίνα άσκησης
  • Καιρικές συνθήκες
  • Εάν έχετε βιώσει αγχωτικά γεγονότα ή έντονα συναισθήματα
  • Τα συμπτώματα της ημικρανίας σας και όταν εμφανίζονται
  • Ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος

 

Ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε νέα συμπτώματα - τα οποία θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας - και να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε εάν τα φάρμακά σας λειτουργούν για την ανακούφιση του πόνου. Το να έχετε ένα αρχείο καταγραφής είναι επίσης χρήσιμο όταν συζητάτε τα μοτίβα της ημικρανίας σας και τις πιθανές στρατηγικές διαχείρισης με το γιατρό σας κατά τις επόμενες επισκέψεις.

  1. Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα.

Το να αναπτύξετε μια υγιή καθημερινή ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και άρα να αποφύγετε και να διαχειριστείτε καλύτερα όσα σας ενεργοποιούν την ημικρανία. Η ρουτίνα κάθε ατόμου μπορεί να φαίνεται διαφορετική, αλλά ένα πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει: ανάπτυξη συνεπών συνηθειών ύπνου, σωματική δραστηριότητα τρεις φορές την εβδομάδα, νερό κάθε μια ώρα, τρία γεύματα κάθε μέρα και προγραμματισμό συναντήσεων με φίλους. Φυσικά, η τήρηση ενός προγράμματος δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν η εργασία μπορεί να πάρει από τον προσωπικό σας χρόνο και όταν φαίνεται ότι όλοι ασχολούνται με μια δύσκολη συνθήκη.

Το πρόγραμμά σας μπορεί να συνεχίζεται καθώς βλέπετε τι σας ενεργοποιεί τις ημικρανίες. Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσετε ότι έχετε περισσότερες ημικρανίες όταν πηγαίνετε στο κρεβάτι αργότερα από την κανονική ώρα, τότε ο ύπνος μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία. Εάν γνωρίζετε ότι το άγχος οδηγεί στις ημικρανίες σας, τότε ο προγραμματισμός χρόνου για τεχνικές χαλάρωσης ή αναπνευστικές ασκήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε από το άγχος σας και τελικά να ελαχιστοποιήσετε αυτήν την αιτία.

  1. Μάθετε τα σημάδια της επικείμενης ημικρανίας.

Τα πιο συνηθισμένα είναι τα πρόωρα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά ανεπαίσθητα και μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στη διάθεση (κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, υπερκινητικότητα), διάρροια ή δυσκοιλιότητα, υπνηλία και λαχτάρα για φαγητό. Μπορούν να εμφανιστούν μία έως δύο ημέρες πριν από την ημικρανία, και περίπου το 40% έως 60% των ατόμων με ημικρανίες τα βιώνουν.

Περίπου το 20% των ατόμων με ημικρανίες μπορεί να παρουσιάσουν αύρα περίπου μία ώρα περίπου πριν από μια επίθεση. Οι αύρες μπορεί να περιλαμβάνουν αναλαμπές φωτός, μαύρες κουκίδες και άλλες αλλαγές στην όραση ή μυρμήγκιασμα στο χέρι ή το πρόσωπό σας. Μπορούν επίσης να εμφανίσουν λεκτικά συμπτώματα, προκαλώντας προβλήματα ομιλίας ή γλώσσας. Σπάνια, μια αύρα μπορεί να κάνει τα άκρα σας ή τη μία πλευρά του προσώπου σας αδύναμη.

  1. Ενεργήστε μόλις παρατηρήσετε συμπτώματα ημικρανίας.

Μπορείτε να μειώσετε τη σοβαρότητα των ημικρανιών σας ενεργώντας μόλις παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια. Οι φαρμακολογικές θεραπείες συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων σας όταν τα παίρνετε κατά τη διάρκεια των πρώτων σημείων ημικρανίας, σύμφωνα με την Κλινική Cleveland. Τα άτομα με σοβαρές ημικρανίες μπορούν να επωφεληθούν από τη λήψη καθημερινών φαρμάκων που μειώνουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των επεισοδίων τους, λέει επίσης η Κλινική του Κλίβελαντ.

 

Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να μειώσετε όσο το δυνατόν εκείνα που σας ενεργοποιούν ημικρανίες εάν γνωρίζετε ότι έρχεται μια ημικρανία. Για παράδειγμα, εάν πράγματα όπως συγκεκριμένα τρόφιμα, αφυδάτωση και στρες προκαλούν τις ημικρανίες σας, τότε μπορείτε να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας, να πιείτε περισσότερο νερό και να εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης μόλις αντιμετωπίσετε προδρομικά συμπτώματα.

Παρόλο που έχετε λιγότερο χρόνο να αντιδράσετε στις αύρες, ίσως να είστε σε θέση να μετριάσετε κάποια από την ταλαιπωρία χαλαρώνοντας σε ένα ήσυχο, σκοτεινό δωμάτιο, εάν είναι δυνατόν.

  1. Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε.

Για να κάνετε τη σκέψη της ημικρανίας λιγότερο αγχωτική και να βρεθείτε στην καλύτερη θέση για να χειριστείτε μια επικείμενη επίθεση όταν το αισθάνεστε ότι έρχεται είναι σημαντικό να εστιάσετε στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε. Σκεφτείτε ένα σχέδιο για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τις ημικρανίες σας όταν αντιμετωπίζετε απρόβλεπτα γεγονότα. Αυτό θα είναι πραγματικά συγκεκριμένο για κάθε άτομο, αλλά για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να σκιαγραφήσετε τι θα κάνετε αν έχετε ημικρανία ενώ εργάζεστε από το σπίτι με παιδιά που βρίσκονται στο σχολείο από απόσταση.

 

Ακόμα κι αν οι ημικρανίες είναι οδυνηρές, εξοικειωθείτε με τα συγκεκριμένα αίτια και τα συμπτώματά σας, εστιάζοντας στην καθιέρωση καλών συνηθειών και έχοντας ένα σχέδιο που μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πάθηση τώρα και στο μέλλον.

Πηγή: https://www.self.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post