Συχνό πλύσιμο χεριών: 5 tips για υγιές δέρμα!

«Είτε πρόκειται για την ταχέως αυξανόμενη πανδημία κορονοιου, είτε για την εποχική γρίπη, το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αποτροπή της μετάδοσης λοιμώξεων. Ωστόσο, τα σαπούνια και το στρίψιμο των χεριών θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο δέρμα των χεριών», δήλωσε στο Healthline ο Dr. Adam Friedman, καθηγητής δερματολογίας στο George Washington School of Medicine και Επιστημών Υγείας.

Καθώς πλένετε επιμελώς τα χέρια πιο συχνά, οι δερματολόγοι μοιράζονται συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές.

 

  1. Πλένετε τα χέρια σας με ζεστό νερό

Η Dr. Daniela Kroshinsky, διευθύντρια παιδιατρικής και νοσοκομειακής δερματολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, συμβουλεύει να πλένετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό.

"Αυτό είναι το ίδιο με το χρόνο που χρειάζεται για να τραγουδήσετε δύο φορές το Happy Birthday. Είναι σημαντικό να φροντίσετε να καλύψετε τις παλάμες, τις πλάτες των χεριών, τα δάχτυλα, το μέρος ανάμεσα σε αυτά σε αυτά, τους καρπούς και τα νύχια", ανέφερε η Kroshinsky στην Healthline.

Για αυτό το πλύσιμο, επισήμανε ότι το χλιαρό νερό είναι καταλληλότερο από το ζεστό.

"Το πολύ ζεστό τελικά θα στεγνώσει το δέρμα των χεριών σας και δεν θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα".

 

  1. Χρησιμοποιήστε ενυδατικό σαπούνι

Επειδή πολλά σαπούνια μπορούν να αφυδατώσουν το δέρμα, πλύνετε τα χέρια σας με ενυδατικό σαπούνι, με κρεμώδη υφή.

Θα πρέπει επίσης να προσέξετε τα σαπούνια με συστατικά όπως η γλυκερίνη και η λανολίνη. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τις πλάκες σαπουνιού.

Ο Renée Rouleau, εμπειρογνώμονας φροντίδας του δέρματος και αισθητικός, πρότεινε επίσης να αποφεύγετε τις πλάκες σαπουνιού καθώς έχουν υψηλό pH και θα προκαλέσουν ανεπιθύμητη ξηρότητα. Αντί για αυτό, επιλέξτε υγρά σαπούνια, δεδομένου ότι έχουν γενικά λιγότερη ξηρότητα για το δέρμα », δήλωσε ο Rouleau στην Healthline.

 

  1. Φορέστε γάντια

Εκτός από την εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας χεριών μετά το πλύσιμο, ο Friedman δήλωσε πως κάνει καλό να μουλιάσετε τα χέρια σας σε καθαρό νερό για 5 λεπτά, στη συνέχεια, να εφαρμόσετε μια ενυδατική κρέμα και να φορέσετε γάντια για 1 έως 2 ώρες.

"Αυτό θα διασφαλίσει ότι η επιφανειακή υγρασία θα διοχετευτεί εκεί που χρειάζεται".

Το να φοράτε γάντια σε κρύες και ξηρές μέρες μπορεί να προστατεύσει τα χέρια σας από την ξηρότητα.

 

  1. Αντισηπτικό χεριών

Εάν τα χέρια σας είναι πολύ ξηρά από το συνεχές πλύσιμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προσωρινά απολυμαντικό χεριών.

Το αντισηπτικό χειρών είναι μια εναλλακτική επιλογή για τον περιορισμό του πλυσίματος των χεριών μέχρι να ανακάμψει το δέρμα, αλλά όχι πριν από το φαγητό, μετά την τουαλέτα [ή] όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας.

 

  1. Στεγνώστε

Κατά την ξήρανση των χεριών σας, ο Rouleau είπε να μην τα σκουπίζετε για να αποφύγετε τις μικρο-εκδορές στο δέρμα.

"Οι χαρτοπετσέτες είναι καλύτερες, αλλά αν χρησιμοποιείτε ένα πάνινο ύφασμα, κάθε άτομο σε ένα σπίτι θα πρέπει να έχει τη δική του πετσέτα και οι πετσέτες θα πρέπει να αντικαθίστανται με καθαρές κάθε 3 ημέρες. Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια στεγνώνουν καλά, καθώς τα μικρόβια μεταφέρονται ευκολότερα σε βρεγμένα χέρια ».


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post