5 απλές συμβουλές για πιο υγιεινή διατροφή

Ωστόσο, είναι κάποιες αλλαγές που μπορούν να φέρουν ριζικά αποτελέσματα.

Αντί να κάνετε μεγάλες αλλαγές, ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μερικές μικρότερες.

 

  1. Επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως - μη επεξεργασμένο

Μπορείτε εύκολα να κάνετε τη διατροφή σας λίγο πιο υγιεινή, επιλέγοντας ψωμί ολικής αλέσεως αντί για παραδοσιακό ψωμί σιτηρών.

Σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους κόκκους, οι οποίοι έχουν συνδεθεί με πολλά θέματα υγείας, τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν συνδεθεί με ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Είναι επίσης μια καλή πηγή ινών, βιταμινών Β και αρκετών μετάλλων, όπως ο ψευδάργυρος, το σίδηρο, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ψωμιού ολικής άλεσης, και πολλοί από αυτές έχουν ακόμη καλύτερη γεύση από το επεξεργασμένο ψωμί.

Απλά φροντίστε να διαβάσετε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι το ψωμί σας είναι φτιαγμένο μόνο με δημητριακά ολικής αλέσεως, όχι μείγμα ολικών και ραφιναρισμένων κόκκων. Είναι επίσης προτιμότερο το ψωμί να περιέχει ολόκληρους σπόρους.

  1. Προσθέστε το ελληνικό γιαούρτι στη διατροφή σας

Το ελληνικό γιαούρτι είναι πιο και πιο κρεμώδες από το κανονικό γιαούρτι.

Στην πραγματικότητα, περιέχει μέχρι και τριπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης που συγκριτικά  με την ίδια ποσότητα κανονικού γιαουρτιού, ή μέχρι 9 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

Τρώγοντας μια καλή πηγή πρωτεΐνης βοηθάτε τον εαυτό σας να αισθάνεστε πληρέστεροι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, βοηθώντας σας να διαχειριστείτε την όρεξή σας και να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Επιπλέον, το ελληνικό γιαούρτι περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες και λακτόζη από το κανονικό γιαούρτι, καθιστώντας το κατάλληλο για όσους ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Απλά αντικαταστήστε τα σνακ ή τις κανονικές ποικιλίες γιαουρτιού με ελληνικό γιαούρτι για μια μεγάλη δόση πρωτεϊνών και θρεπτικών ουσιών.

Απλά φροντίστε να επιλέξετε τις μη αρωματισμένες ποικιλίες, καθώς οι αρωματισμένες μπορούν να συσκευάζονται με πρόσθετη ζάχαρη και άλλα ανθυγιεινά συστατικά.

 

 

  1. Μην κάνετε ψώνια χωρίς μια λίστα

Υπάρχουν δύο σημαντικές στρατηγικές που πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε για ψώνια: κάντε την λίστα αγορών σας πριν πάτε και μην πάτε στο κατάστημα πεινασμένοι.

Το να μην γνωρίζετε ακριβώς τι χρειάζεστε, δημιουργεί περιθώρια για αγορά διάφορων πραγμάτων, ενώ η πείνα μπορεί να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις παρορμήσεις σας.

Γράφοντας μια λίστα και διατηρώντας τη, όχι μόνο θα αγοράσετε πιο υγιεινά προϊόντα αλλά και θα εξοικονομήσετε χρήματα.

  1. Πίνετε αρκετό νερό

Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι σημαντική για την υγεία σας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το πόσιμο νερό μπορεί να ωφελήσει την απώλεια βάρους, τη συντήρηση βάρους και ακόμη και ελαφρώς να αυξήσει τον αριθμό θερμίδων που καίτε καθημερινά.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το πόσιμο νερό πριν από τα γεύματα μπορεί να μειώσει την όρεξη και την πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια του μετέπειτα γεύματος σε μεσήλικες και μεγαλύτερους ενήλικες.

Για αυτό, το πιο σημαντικό είναι να πίνετε νερό αντί για άλλα ποτά. Αυτό μπορεί να μειώσει δραστικά τη λήψη ζάχαρης και θερμίδων.

Οι άνθρωποι που πίνουν κυρίως νερό έχει αποδειχθεί ότι καταναλώνουν 200 λιγότερες θερμίδες την ημέρα, κατά μέσο όρο, συγκριτικά με όσους πίνουν άλλα ποτά

  1. Επιλέξτε υγιεινά λάδια

Δυστυχώς, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα σπόρια και τα φυτικά έλαια έχουν καταστεί βασικά συστατικά ενός νοικοκυριού τις τελευταίες δεκαετίες.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν τα έλαια σόγιας, βαμβακόσπορου, ηλίανθου και κράμβης.

Αυτά τα έλαια είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, αλλά έχουν έλλειψη ωμέγα-3.

Μια υψηλή αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, οστεοπόρωση και αυτοάνοσες ασθένειες.

Αλλάξτε αυτά τα ανθυγιεινά έλαια με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο ή το έλαιο καρύδας.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post