5 επιστημονικά διατροφικά tips για την ενίσχυση της γονιμότητας

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας και να μείνετε έγκυος πιο γρήγορα.

Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της γονιμότητας έως και κατά 69%.

Ακολουθούν 5 φυσικοί τρόποι για την ενίσχυση της γονιμότητας.

  1. Να τρώτε τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά όπως το φυλλικό οξύ και ο ψευδάργυρος μπορεί να βελτιώσουν τη γονιμότητα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες.

Τα αντιοξειδωτικά απενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τόσο τα σπερματοζωάρια όσο και τα κύτταρα των ωαρίων.

Μια μελέτη νέων, ενήλικων ανδρών διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 75 γραμμάρια καρυδιών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά την ημέρα βελτίωσε την ποιότητα του σπέρματος.

Τα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα καρύδια και οι κόκκοι είναι γεμάτα με ωφέλιμα αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και E, το φυλλικό οξύ, το β-καροτένιο και η λουτεΐνη.

 

  1. Τρώτε μεγαλύτερο πρωινό

Η κατανάλωση ενός σημαντικού πρωινού μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερου πρωινού μπορεί να βελτιώσει τις ορμονικές επιδράσεις του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), κύρια αιτία υπογονιμότητας.

Για γυναίκες με φυσιολογικό βάρος με PCOS, η κατανάλωση των περισσότερων θερμίδων τους στο πρωινό μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης κατά 8% και τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά 50%. Τα υψηλά επίπεδα μπορούν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα.

Επιπλέον, αυτές οι γυναίκες είχαν ωορρηξία 30% περισσότερο από τις γυναίκες που κατανάλωναν μικρότερο πρωινό και μεγαλύτερο δείπνο, γεγονός που υποδηλώνει βελτίωση της γονιμότητας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αύξηση του μεγέθους του πρωινού χωρίς μείωση του μεγέθους του βραδινού σας γεύματος είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

 

  1. Ελαχιστοποιήστε τους υδατάνθρακες

Η διατροφή που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συνιστάται γενικά για γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).

Οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να μειώσετε τα επίπεδα ινσουλίνης και να βοηθήσετε την απώλεια λίπους, βοηθώντας παράλληλα την κανονικότητα της εμμηνόρροιας

Μια μεγάλη μελέτη παρατηρήσεων διαπίστωσε ότι καθώς η πρόσληψη υδατανθράκων αυξήθηκε, ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξήθηκε επίσης.

Στη μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερους υδατάνθρακες είχαν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο οισοφαγικής στειρότητας συγκριτικά με όσες ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

Μια άλλη μικρή μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες με PCOS ανέφερε ότι η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μειώνει τα επίπεδα ορμονών, όπως η ινσουλίνη και η τεστοστερόνη, και τα δύο μπορούν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα.

 

  1. Να καταναλώνετε περισσότερες ίνες

Οι ίνες βοηθούν το σώμα σας να απαλλαγεί από τις υπερβολικές ορμόνες και διατηρούν ισορροπημένο το σάκχαρο

Μερικά παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες είναι δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα φασόλια.

Ορισμένοι τύποι ινών μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του υπερβολικού οιστρογόνου δεσμεύοντας το στο έντερο.

Το περίσσευμα οιστρογόνου στη συνέχεια απομακρύνεται από το σώμα ως προϊόν αποβλήτων.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 10 γραμμαρίων περισσότερων ινών δημητριακών την ημέρα συνδέεται με ένα 44% χαμηλότερο κίνδυνο ωορρηξίας στειρότητας σε γυναίκες άνω των 32 ετών.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τις ίνες είναι ανάμεικτα. Σε άλλη μελέτη 250 γυναικών ηλικίας 18 έως 44 ετών, η κατανάλωση των 20-35 γραμμαρίων ινών ημερησίως συσχετίστηκε με σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μη φυσιολογικών κύκλων ωορρηξίας.

 

  1. Αποφύγετε τα Trans λιπαρά

Η κατανάλωση υγιεινών λίπους κάθε μέρα είναι σημαντική για την ενίσχυση της γονιμότητας.

Ωστόσο, τα trans-λιπαρά συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ωορρηξίας υπογονιμότητας, λόγω των αρνητικών τους επιδράσεων στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα τρανς λιπαρά συνήθως βρίσκονται σε υδρογονωμένα φυτικά έλαια και συνήθως υπάρχουν σε μαργαρίνες, τηγανητά τρόφιμα, μεταποιημένα προϊόντα και αρτοσκευάσματα.

Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης διαπίστωσε ότι μια δίαιτα υψηλότερη σε trans-λιπαρά και χαμηλότερη σε ακόρεστα λίπη συνδέθηκε με τη στειρότητα.

Η επιλογή των trans-λιπαρών ουσιών αντί των μονοακόρεστων λιπών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της ωορρηξίας της στειρότητας κατά 31%.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post