5 Πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν αισθάνεστε μόνοι

Ίσως να μην έχετε δει τα αγαπημένα σας πρόσωπα εδώ και αρκετό καιρό. Η πανδημία μπορεί να έχει δημιουργήσει στρες ακόμα και στον ίδιο σας τον χώρο.

Τα συναισθήματα της νοσταλγίας για «πριν από την εποχή της πανδημίας» και η λαχτάρα για την επιστροφή στην κανονικότητα μπορούν να επιδεινώσουν τη μοναξιά. Μπορεί να χάσετε καθημερινές κοινωνικές επαφές ή την ευκαιρία να επικοινωνήσετε με ανθρώπους από κοντά.

Η παρατεταμένη μοναξιά μπορεί να σας κουράσει συναισθηματικά, κάνοντας τη ζωή να φαίνεται ζοφερή και άσκοπη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πόνους στο σώμα, προβλήματα ύπνου και εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Όταν είναι αδύνατο να απεγκλωβιστείτε από τη μοναξιά, η οποία κατά κύριο λόγο σχετίζεται με την πανδημία, προτείνονται οι παρακάτω συμβουλές για να αξιοποιήσετε δημιουργικά το χρόνο σας και να απομακρύνετε την αίσθηση της μοναξιάς.

Αξιοποιήστε το χρόνο μόνοι σας

Το να δείτε με μια διαφορετική ματιά την καθημερινότητα σας μπορεί να σας αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε.

Είναι γεγονός πως η επιδείνωση της μοναξιάς συνδέεται με την έλλειψη της επικοινωνίας και της ανθρώπινης επαφής.

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ανάγκες επικοινωνίας στην καθημερινότητα και αλληλοεπιδρά διαφορετικά  με τον κοινωνικό του περίγυρο. Για παράδειγμα:

 • Εάν έχετε συνηθίσει να περνάτε τις περισσότερες μέρες και νύχτες με φίλους και οικείους σας, ίσως νιώθετε μοναξιά όταν βρίσκεστε λιγότερο συχνά.
 • Εάν είστε πιο μοναχικοί άνθρωποι, ίσως αισθάνεστε ικανοποιημένοι με την περιορισμένη κοινωνική επαφή.
 • Μπορεί να νιώσετε μοναξιά όταν επιστρέψετε σε ένα άδειο σπίτι, ακόμα και όταν έχετε πολλές δυνατές φιλίες.
 • Αν δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με το σύντροφο σας, μπορεί να αισθάνεστε μοναξιά ακόμα και όταν είστε μαζί.

Ο προσωπικός χρόνο με τον εαυτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να τον ανακαλύψετε και να ενισχύσει τη συναισθηματική συνείδηση η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων συμπεριλαμβανομένης αυτής με τον εαυτό σας.

Γεμίστε το σπίτι σας με ήχους

Όταν αισθάνεστε ένα τεράστιο κενό στο χώρο σας που αρχίζει να σας πιέζει από όλες τις πλευρές, η δύναμη του ήχου μπορεί να το αποτρέψει.

Ο ήχος βοηθά να γεμίσει τον προσωπικό σας χώρο καθώς και τη ροή των σκέψεων σας. Για παράδειγμα:

 • Η μουσική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να σας παρακινήσει, ενώ τα ηχητικά διηγήματα ενδέχεται να προσφέρουν μια προσωρινή απόδραση.
 • Τα podcast και το ραδιόφωνο σας ενημερώνουν και σας διασκεδάζουν δημιουργώντας ένα αίσθημα επικοινωνίας.
 • Μια αγαπημένη τηλεοπτική εκπομπή ή ταινία μπορεί να σπάσει το κενό της σιωπής ακόμα κι αν δεν την παρακολουθείτε καθ’ όλη τη διάρκεια της.
 • Το άνοιγμα της μπαλκονόπορτας ή του παράθυρου για να ακούσετε τους ήχους της πόλης ή το κελάηδημα των πουλιών μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο συνδεδεμένοι με τον ευρύτερο κόσμο.

Διατηρήστε επικοινωνία με τον στενό σας κύκλο

Δεν μπορείτε συνεχώς να αφιερώνετε χρόνο σε φίλους και συγγενείς, ανεξάρτητα από το πόσο τους λείπετε και θέλετε να τους δείτε.

Μπορείτε να διατηρήσετε την εγγύτητά σας ακόμα και όταν δεν μπορείτε να τους δείτε από κοντά.

Ο στόχος σας είναι να επικοινωνείτε τακτικά με τον στενό σας κύκλο. Αν είχατε συνηθίσει να περνάτε τις Κυριακές με την οικογένειά σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να υποκαταστήσετε αυτό με μια συνομιλία μέσω βίντεο.

Μερικές φορές ένα γρήγορο μήνυμα αποτελεί έναν ευκολότερο και άμεσο τρόπο επικοινωνίας, αλλά μην υποτιμάτε τη δύναμη του τηλεφώνου. Ακόμα και μια κλήση 10 λεπτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μοναξιάς - για εσάς και για τους παραλήπτες.

Υιοθετήστε ένα κατοικίδιο

Δεν έχουν όλοι τα μέσα ή την ικανότητα να φροντίζουν ένα κατοικίδιο, επομένως αυτή η πρακτική δεν λειτουργεί για όλους.

Αλλά αν έχετε σκεφτεί ποτέ να βάλετε ένα κατοικίδιο στη ζωή σας, υπάρχει ένας ακόμα τρόπο για να επεκτείνετε την οικογένειά σας: Μια έρευνα από το 2018 δείχνει ότι η υιοθεσία κατοικίδιων ζώων μπορεί να βελτιώσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική ευεξία.

Ένα κατοικίδιο μπορεί να μην είναι σε θέση να μιλήσει, αλλά παρέχει ανεκτίμητη συντροφιά. Η παρουσία ενός ζωντανού πλάσματος μπορεί να σας παρηγορήσει, να συμβάλει στη μείωση του άγχους και στην βελτίωση της ψυχολογίας σας  όπως επιβεβαιώνουν χιλιάδες βίντεο κατοικίδιων ζώων στο διαδίκτυο.

Μπόνους: Η υιοθεσία ενός σκύλου σας δίνει έναν λόγο να βγαίνετε έξω σε τακτική βάση.

Και παρόλο που το "κατοικίδιο" γενικά παραπέμπει σε γάτες και σκύλους, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι τα πουλιά, τα ψάρια και άλλα μικρά ζώα αποτελούν επίσης υπέροχα κατοικίδια. Απλά φροντίστε να ορίσετε τον τύπο φροντίδας που θα χρειαστεί το κάθε κατοικίδιο ζώο σας προτού το φέρετε στο σπίτι.

Βγείτε έξω

Μια αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή και να σας βοηθήσει να μειώσετε την αίσθηση της μοναξιάς.

Ίσως δεν μπορείτε να εργαστείτε στο αγαπημένο σας στέκι, να απολαύσετε brunch με φίλους ή να πάτε στο αγαπημένο σας μπαρ στο οποίο συχνάζατε. Αν βγείτε έστω και έξω από το σπίτι, αυτό μπορεί να σας απελευθερώσει και να σας υπενθυμίσει ότι δεν είστε μόνοι σας.

Ο χρόνος στη φύση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση της συναισθηματικής δυσφορίας και στην ενίσχυση της ευεξίας.

Μερικές ιδέες για να δοκιμάσετε:

 • Επισκεφτείτε το αγαπημένο σας πάρκο.
 • Κάντε μια βόλτα στη γειτονιά σας. Εξερευνήστε δρόμους που δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ και χαιρετίστε τους γείτονες όταν διασχίζουν στη περιοχή σας.
 • Προγραμματίστε άθληση με φίλους σε απόσταση.
 • Επισκεφτείτε και υποστηρίξτε τοπικές επιχειρήσεις.

Η έξοδος με τα πόδια (ή το ποδήλατο) μπορεί επίσης να σας εκτονώσει, συμβάλλοντας σε ποιοτικό ύπνο.

Έρευνες από το 2010 δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας, αλλά οι επιπτώσεις δεν σταματούν εκεί. Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της ημέρας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της απομόνωσης.

Πηγή:  https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post