5 αναπάντεχοι λόγοι που αυξάνουν το βάρος σας!

Τι γίνεται όμως αν έχετε μια ισορροπημένη καθημερινότητα και παρόλα αυτά παίρνετε βάρος; Ήρθε η ώρα το να εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο για το τι άλλο μπορεί να συμβαίνει.

Έλλειψη ύπνου

Εάν κοιμάστε αργά, οι πιθανότητες να καταναλώσετε κάποιο σνακ είναι αυξημένες. Αυτό σημαίνει περισσότερες θερμίδες στην καθημερινή σας διατροφή. Ένας άλλος λόγος είναι το τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν στερηθείτε ύπνο. Εάν κοιμάστε λιγότερες ώρες από όσες χρειάζεστε, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών αυξάνουν την πείνα και την όρεξη και επίσης σας κάνουν να μην αισθάνεστε κορεσμό μετά το φαγητό.

Στρες

Όταν οι απαιτήσεις της ζωής γίνονται πολύ έντονες, το σώμα σας περνά σε λειτουργία επιβίωσης. Η κορτιζόλη, η «ορμόνη του στρες», υπερεκκρίνεται, γεγονός που προκαλεί αύξηση της όρεξης. Επιπλέον είναι πιο πιθανό να καταναλώσετε τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας σε περιόδους πίεσης. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί στην αύξηση βάρους.

Υποθυρεοειδισμός

Αν ο θυρεοειδής σας (ο αδένας σχήματος πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας) δεν παράγει αρκετή θυρορμόνη είναι πιθανό να αισθάνεστε κουρασμένοι, αδύναμοι και κρύοι και να παίρνετε βάρος. Χωρίς αρκετή θυρορμόνη, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, καθιστώντας την αύξηση βάρους πιο πιθανή. Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού με τη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να αντιστρέψει μέρος της αύξησης του βάρους.

Μην κατηγορείτε την εμμηνόπαυση

Οι περισσότερες γυναίκες αυξάνουν το βάρος τους κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αλλά οι ορμόνες πιθανώς δεν είναι η μόνη αιτία. Η γήρανση επιβραδύνει το μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα να καίτε λιγότερες θερμίδες. Και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής (όπως η μείωση της άσκησης) παίζουν κάποιο ρόλο. Το βάρος που μπορεί να σχετίζεται με την εμμηνόπαυση, συσσωρεύεται γύρω στη μέση σας περισσότερο από τους γοφούς και τους μηρούς σας.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Πρόκειται για ένα κοινό ορμονικό πρόβλημα σε γυναίκες σε παραγωγική ηλικία (τεκνοποίησης). Οι περισσότερες γυναίκες με το σύνδρομο αναπτύσσουν πολλές μικρές κύστες στις ωοθήκες τους. Η κατάσταση οδηγεί σε ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας και μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον τριχοφυΐα και ακμή. Οι γυναίκες σε αυτή την κατάσταση είναι ανθεκτικές στην ινσουλίνη (την ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο του αίματος), που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση βάρους. Το βάρος τείνει να συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά, θέτοντας τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Πηγή: https://www.webmd.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post