5 από τα καλύτερα τρόφιμα κατά του στρες

Ακολουθούν 5 τέτοια τρόφιμα ώστε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας.

  1. Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα που καταπολεμούν το στρες, όπως μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Β, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο και χαλκό.

Αυτά τα νόστιμα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε L-τρυπτοφάνη, την οποία το σώμα σας χρειάζεται για να παράγει νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες όπως τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και στη βελτίωση της ψυχικής απόδοσης.

Σε μια μελέτη σε πάνω από 9.000 άτομα, εκείνοι που ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε φυτικά τρόφιμα όπως τα όσπρια είχαν καλύτερη διάθεση και λιγότερο άγχος σε σχέση με εκείνους που ακολούθησαν μια τυπική δυτική δίαιτα πλούσια σε μεταποιημένα τρόφιμα.

 

  1. Τσάι χαμομηλιού

Το χαμομήλι είναι ένα φαρμακευτικό βότανο που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως φυσικό προϊόν που μειώνει το στρες. Το τσάι και το εκχύλισμά του έχουν αποδειχθεί ότι προάγουν τον ξεκούραστο ύπνο και μειώνουν τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Μια μελέτη 8 εβδομάδων σε 45 άτομα με άγχος έδειξε ότι η λήψη 1,5 γραμμαρίων εκχυλίσματος χαμομηλιού μείωσε τα επίπεδα της κορτιζόλης των σιελογόνων και βελτίωσε τα συμπτώματα άγχους.

 

  1. Μύρτιλα

Τα μύρτιλα σχετίζονται με ορισμένα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης διάθεσης.

Αυτά τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά που έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα. Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με το στρες και να προστατεύσουν από την κυτταρική βλάβη που επίσης σχετίζεται με το στρες.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή όπως είναι τα μύρτιλα μπορεί να προστατεύσει από την κατάθλιψη και να ενισχύσει τη διάθεσή σας.

 

  1. Οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή, τα οποία περιλαμβάνουν μύδια και στρείδια, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα όπως η ταυρίνη, η οποία έχει μελετηθεί για τις πιθανές ιδιότητές της που ενισχύουν τη διάθεση.

Η ταυρίνη και άλλα αμινοξέα χρειάζονται για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη ρύθμιση της απόκρισης στο στρες. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η ταυρίνη μπορεί να έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα.

Τα οστρακοειδή είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο και σελήνιο, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης.

 

  1. Σέσκουλο

Το σέσκουλο είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό που είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά ικανά να καταπολεμούν το στρες.

Μόνο 1 φλιτζάνι (175 γραμμάρια) μαγειρεμένου σέσκουλου περιέχει το 36% της συνιστώμενης πρόσληψης μαγνησίου, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην απόκριση του στρες στο σώμα σας.

Τα χαμηλά επίπεδα αυτού του μετάλλου σχετίζονται με καταστάσεις όπως το άγχος και οι κρίσεις πανικού. Επιπλέον, το χρόνιο άγχος μπορεί να καταστρέψει τα αποθέματα μαγνησίου του σώματός σας, καθιστώντας αυτό το μέταλλο ιδιαίτερα σημαντικό όταν αγχώνεστε.

 

Συνοπτικά

Πολλά τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος.

Δοκιμάστε να ενσωματώσετε μερικά από αυτά τα τρόφιμα και τα ποτά στη διατροφή σας ώστε να ενισχύσετε την φυσική ανακούφιση από το άγχος.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post