#Health -5 απλά tips για την μείωση των τριγλυκεριδίων σας
Μετά από την τροφή, το σώμα σας μετατρέπει τις αχρείαστες θερμίδες σε τριγλυκερίδια και τις αποθηκεύει στα λιπαρά σας κύτταρα για να χρησιμοποιηθούν αργότερα.
Ενώ τα τριγλυκερίδια αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα σας, η ύπαρξη υψηλού αριθμού τριγλυκεριδίων στο αίμα σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Η παχυσαρκία, ο μη διαχειριζόμενος διαβήτης, η τακτική χρήση αλκοόλ και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορούν όλοι να συμβάλουν σε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Αυτό το άρθρο διερευνά 5 τρόπους για τη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα σας.
- Στοχεύστε σε ένα υγιές βάρος
Κάθε φορά που καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από τις ανάγκες του σώματός σας, το σώμα σας μετατρέπει αυτές τις θερμίδες σε τριγλυκερίδια και τις αποθηκεύει ως λιπώδη κύτταρα.
Η προσπάθεια για ισορροπημένο σωματικό βάρος καταναλώνοντας λιγότερες θερμίδες μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα σας.
Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι η απώλεια ακόμη από 5-10% του σωματικού σας βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
Ενώ ο στόχος είναι η διατήρηση της απώλειας βάρους μακροπρόθεσμα, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η απώλεια βάρους μπορεί να έχει διαρκή επίδραση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, ακόμα και αν ανακτήσετε μέρος του βάρους.
- Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης
Η κατανάλωση της ζάχαρης αποτελεί μεγάλο μέρος της διατροφής πολλών ανθρώπων.
Η προστιθέμενη ζάχαρη βρίσκεται συνήθως σε γλυκά, αναψυκτικά και χυμούς φρούτων.
Η επιπρόσθετη κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή σας μπορεί να μετατραπεί σε τριγλυκερίδια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα, μαζί με άλλους παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης σχετίζεται επίσης με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα στα παιδιά.
Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Ακόμη και μια απλή αλλαγή, όπως η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με νερό μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια σε μερικούς ανθρώπους.
- Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλότερων υδατανθράκων
Όπως με την προστιθέμενη ζάχαρη, οι επιπλέον θερμίδες από υδατάνθρακες στη διατροφή σας μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται ως λιπώδη κύτταρα.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Μια άλλη κριτική ανέφερε ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ήταν πιο αποτελεσματικές στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων από τις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά με την ίδια ποσότητα θερμίδων.
- Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες
Η διαιτητική ίνα βρίσκεται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Βρίσκεται επίσης σε πολλές άλλες φυτικές πηγές, όπως ξηροί καρποί, σπόροι, δημητριακά και όσπρια.
Η συμπερίληψη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση λίπους και σακχάρου στο λεπτό έντερο, βοηθώντας στη μείωση της ποσότητας των τριγλυκεριδίων στο αίμα σας.
Σύμφωνα με μια μελέτη σε 117 ενήλικες υπέρβαρους ή παχύσαρκους, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
Μια άλλη μικρή μελέτη σε εφήβους διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δημητριακών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μαζί με πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μείωσε τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μετά το φαγητό κατά 50%.
- Καταναλώστε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα
Τα ψάρια είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην υγεία της καρδιάς και στην ικανότητα μείωσης των τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Αυτό οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, έναν τύπο πολυακόρεστου λιπαρού οξέος που θεωρείται απαραίτητο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να το λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας.
Επιπλέον, μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση σολομού δύο φορές την εβδομάδα μείωσε σημαντικά τη συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα.
Ο σολομός, η ρέγγα, οι σαρδέλες, ο τόνος και το σκουμπρί είναι μερικοί τύποι ψαριών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Leave a comment