Σουσάμι: 5 σπουδαία οφέλη για την υγεία
Οι σπόροι του σουσαμιού έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία και έχουν χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μπορούν να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και αρθρίτιδα.
Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα - μια μικρή χούφτα ημερησίως - για να αποκτήσετε τα οφέλη για την υγεία.
- Καλή πηγή ινών
Τρεις κουταλιές της σούπας σπόροι σουσαμιού (30 γραμμάρια) παρέχουν 3,5 γραμμάρια ινών, το οποίο αποτελεί το 12% της ημερήσιας προτεινόμενης πρόσληψης (RDI).
Οι ίνες είναι γνωστές για την ενίσχυση της πεπτικής υγείας. Επιπλέον, αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι ίνες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, ορισμένων καρκίνων, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.
- Μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια
Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση σπόρων σουσαμιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων - που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Οι σπόροι του σουσαμιού αποτελούνται από 15% κορεσμένα λιπαρά, 41% πολυακόρεστα λιπαρά και 39% μονοακόρεστα λιπαρά,
Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης σας καθώς και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.
Επιπλέον, οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν δύο τύπους φυτικών ενώσεων - λιγνάνες και φυτοστερόλες - που μπορεί επίσης να επηρεάσουν την μείωση της χοληστερίνης.
- Θρεπτική πηγή φυτικών πρωτεϊνών
Οι σπόροι του σουσαμιού παρέχουν 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 3 κουταλιών σούπας (30 γραμμάρια).
Για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψή πρωτεϊνών, επιλέξτε τους σπασμένους σπόρους σουσαμιού.
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την υγεία σας, καθώς βοηθά στην κατασκευή των πάντων από τους μυς έως τις ορμόνες.
Συγκεκριμένα, οι σπόροι σουσαμιού είναι χαμηλοί σε λυσίνη, ένα ουσιαστικό αμινοξύ που είναι πιο άφθονο σε ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, οι vegans και οι χορτοφάγοι μπορούν να αντισταθμίσουν καταναλώνοντας φυτικές πρωτεΐνες υψηλής λυσίνης - ειδικά όσπρια, όπως τα φασόλια και τα ρεβίθια.
Από την άλλη πλευρά, οι σπόροι του σουσαμιού είναι υψηλοί σε μεθειονίνη και κυστεΐνη, δύο αμινοξέα που τα όσπρια δεν προσφέρουν σε μεγάλες ποσότητες.
- Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι σπόροι του σουσαμιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί η αρτηριακή πίεση.
Επιπλέον, λιγνάνες, βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο σουσάμι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες σας, διατηρώντας ενδεχομένως υγιή αρτηριακή πίεση.
Σε μια μελέτη, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση κατανάλωναν 2,5 γραμμάρια σκόνης, μαύρου σουσάμι - μια λιγότερο κοινή ποικιλία - σε μορφή κάψουλας κάθε μέρα.
Στο τέλος ενός μήνα, παρουσίασαν μείωση κατά 6% της συστολικής αρτηριακής πίεσης - τον κορυφαίο αριθμό των μετρήσεων της πίεσης του αίματος - σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
- Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά
Σύμφωνα με κάποιες μελέτες η κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να αυξήσει τη συνολική ποσότητα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας στο αίμα σας.
Οι λιγνάνες του σουσαμιού λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες - μια χημικής αντίδραση που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα σας και να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων.
Επιπλέον, το σουσάμι πειρέχει μια μορφή βιταμίνης Ε που ονομάζεται γ-τοκοφερόλη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να είναι ιδιαίτερα προστατευτικό έναντι καρδιακών παθήσεων.
Leave a comment