5 Κόκκινα λαχανικά με πλούσια οφέλη για την υγεία

 

  1. Παντζάρια

Σύμφωνα με το USDA, τα παντζάρια είναι από τα πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά λαχανικά. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμίνης C και νιτρικών αλάτων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, το γήινο λαχανικό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τη ροή του αίματος και να ενισχύσει την αθλητική αντοχή.

Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε το ψήσιμο παντζαριών με λίγο υγιεινό λάδι. Μπορείτε επίσης να πιείτε το χυμό τους, αλλά οι ερευνητές προτείνουν να είστε προσεκτικοί στην κατανάλωση. Η κατανάλωση χυμού παντζαριών καθημερινά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

 

  1. Κόκκινο λάχανο

Ενώ μπορεί να φαίνεται πιο μοβ από ότι το κόκκινο, αυτό το λάχανο μοιράζεται πολλά από τα οφέλη του με συγγενικά του λαχανικά όπως τα λαχανάκια των Βρυξελλών και το μπρόκολο. Το βαθύ χρώμα του προέρχεται από ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών διαταραχών, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Το κόκκινο λάχανο είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μόνο φλιτζάνι έχει 85% της ημερήσιας απαίτησής σας για βιταμίνη C, 42% βιταμίνης Κ και 20% βιταμίνης Α. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, καλίου και μαγγανίου.

Φάτε το κόκκινο λάχανο ωμό για να πάρετε περισσότερη γεύση και θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

 

  1. Ντομάτες

Από τη σάλτσα ζυμαρικών έως τη φρέσκια σαλάτα caprese, οι ντομάτες παρέχουν κρυμμένα οφέλη. Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, βιταμίνης C και καλίου. Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, περίπου το 85% του λυκοπενίου στη διατροφή μας προέρχεται από φρέσκες ντομάτες και προϊόντα ντομάτας.

Ενώ όλες οι ποικιλίες παρέχουν θρεπτικά οφέλη, οι ντομάτες μαγειρεμένες με λίγο λάδι διευκολύνουν το σώμα να απορροφήσει λυκοπένιο.

 

  1. Κόκκινες πιπεριές κέρατο

Αυτά τα γλυκά λαχανικά έχουν την ημερήσια δόση βιταμίνης Α, τριπλασιάζουν την ημερήσια δόση βιταμίνης C και μόνο 30 θερμίδες. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού και λαμπερό δέρμα. Η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C βοηθά στην προστασία από μολύνσεις. Καταναλώστε ωμές ή μαγειρεμένες για να πάρετε τη βιταμίνη Β6, τη βιταμίνη Ε και το φολικό τους.

 

  1. Ραπανάκια

Τα ραπανάκια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και καλίου, και σε μόλις εννέα θερμίδες σε μισό φλιτζάνι, τα ραπανάκια αποτελούν ένα υπέροχο σνακ. Σε αντίθεση με τα μπισκότα στο γραφείο, οι ίνες τους θα σας βοηθήσουν να νιώσετε γεμάτοι και ικανοποιημένοι. Ενώ έχουν τις περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά ωμά, είναι επίσης γεμάτα θρεπτικά συστατικά και μαγειρεμένα.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post