5 σημαντικοί λόγοι για να τρώτε περισσότερα σπαράγγια

Τα σπαράγγια έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Αυτό το άρθρο αποκαλύπτει 5 οφέλη τους για την υγεία που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

 

  1. Πλούσια σε θρεπτικές ουσίες αλλά με λίγες θερμίδες

Τα σπαράγγια έχουν χαμηλές θερμίδες αλλά διαθέτουν εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.

Στην πραγματικότητα, μόνο μισό φλιτζάνι (90 γραμμάρια) μαγειρεμένων σπαραγγιών περιέχει:

  • Θερμίδες: 20
  • Πρωτεΐνη: 2,2 γραμμάρια
  • Λίπος: 0,2 γραμμάρια
  • Ίνα: 1,8 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 12% της ΕΑΚ
  • Βιταμίνη Α: 18% της ΕΑΚ
  • Βιταμίνη Κ: 57% της ΕΑΚ
  • Φυλλικό οξύ: 34% της ΕΑΚ
  • Κάλιο: 6% της ΕΑΚ
  • Φωσφόρος: 5% της ΕΑΚ
  • Βιταμίνη Ε: 7% της ΕΑΚ

Τα σπαράγγια διαθέτουν επίσης μικρές ποσότητες άλλων ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η ριβοφλαβίνη.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, μιας απαραίτητης θρεπτικής ουσίας που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Επιπλέον, τα σπαράγγια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη και πολλές σημαντικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής ανάπτυξης και του σχηματισμού του DNA.

 

  1. Καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων σας από τις επιβλαβείς επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες.

Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη γήρανση, τη χρόνια φλεγμονή και πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Τα σπαράγγια, όπως και άλλα πράσινα λαχανικά, έχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και γλουταθειόνη, καθώς και διάφορα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες.

Τα σπαράγγια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα στα φλαβονοειδή κουερσετίνη, ισοραμνετίνη και καμφερόλη,

Επιπλέον, τα μοβ σπαράγγια περιέχουν ισχυρές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες δίνουν στο φυτό το ζωντανό χρώμα του. Επιπλέον έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις στο σώμα.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση της πρόσληψης ανθοκυανίνης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τρώγοντας σπαράγγια μαζί με άλλα φρούτα και λαχανικά προσφέρετε στο σώμα σας μια σειρά αντιοξειδωτικών για την ενίσχυση της καλής υγείας.

 

  1. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Μόλις μισό φλιτζάνι σπαράγγια περιέχει 1,8 γραμμάρια ινών, που είναι το 7% των ημερήσιων αναγκών σας.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά και πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Τα σπαράγγια περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες υποστηρίζουν τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Η αύξηση του αριθμού αυτών των ωφέλιμων βακτηρίων παίζει ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην παραγωγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες Β12 και Κ2.

Η κατανάλωση σπαραγγιών ως μέρος μιας διατροφής πλούσιας σε ίνες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βοηθήσετε στην κάλυψη των αναγκών σας σε φυτικές ίνες και να διατηρήσετε υγιές το πεπτικό σας σύστημα.

 

  1. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Επί του παρόντος, δεν έχουν μελετηθεί τα οφέλη των σπαραγγιών στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, έχουν μια σειρά από ιδιότητες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Πρώτον, είναι πολύ φτωχά σε θερμίδες, μόνο 20 θερμίδες σε μισό φλιτζάνι. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε πολλά σπαράγγια χωρίς να πάρετε πολλές θερμίδες.

Επιπλέον, είναι περίπου 94% νερό. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και πλούσια σε νερό, συνδέεται με την απώλεια βάρους.

Τα σπαράγγια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, η οποίες έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους.

 

  1. Εύκολο να τα προσθέσετε στη διατροφή σας

Εκτός από θρεπτικά, τα σπαράγγια είναι νόστιμα και ενσωματώνονται εύκολα στη διατροφή σας.

Μπορεί να μαγειρευτούν με ποικίλους τρόπους, όπως το βράσιμο, το ψήσιμο στη σχάρα και το σοτάρισμα.

Τα σπαράγγια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σαλάτες, ομελέτες και ζυμαρικά, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό πιάτο.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά προσιτά και ευρέως διαθέσιμα στα περισσότερα καταστήματα τροφίμων.

Όταν ψωνίζετε φρέσκα σπαράγγια, αναζητήστε σταθερά στελέχη και σφιχτά κλειστά άκρα.

 

Συμπέρασμα

Τα σπαράγγια είναι μια θρεπτική και νόστιμη προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή. Είναι χαμηλά σε θερμίδες και μεγάλη πηγή θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, του φυλλικού οξέος και των βιταμινών Α, C, Κ και B12.

Επιπλέον, η κατανάλωση σπαραγγιών έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως η απώλεια βάρους, η βελτιωμένη πέψη, η ενίσχυση μιας ομαλής εγκυμοσύνης και η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, είναι οικονομικά, εύκολα να προετοιμαστούν και αποτελούν μια υπέροχη προσθήκη σε πολλές συνταγές.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post