5 λόγοι που μπορεί να αυξάνουν το βάρος σας χωρίς να το καταλαβαίνετε

  1. Τρώτε πάρα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Πολλές υγιεινές τροφές, όπως η βρώμη, τα κατεψυγμένα φρούτα και το γιαούρτι, επεξεργάζονται ελάχιστα.

Ωστόσο, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών με ζάχαρη, του fast food και των δείπνων μικροκυμάτων, περιέχουν μια σειρά από επιβλαβή συστατικά, καθώς και πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικά και ανθυγιεινά λίπη.

Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες συνδέουν τις υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα με την αύξηση του βάρους.

Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 σε 19.363 ενήλικες από τον Καναδά έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τα πιο επεξεργασμένα τρόφιμα είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από όσους έτρωγαν λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως γεμάτα με θερμίδες που δεν έχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που σας κάνουν νιώθετε πλήρεις.  

 

  1. Τρώτε πολύ ζάχαρη

Η μείωση των ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών, όπως οι καραμέλες, τα κέικ, τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, το παγωτό, το παγωμένο τσάι και ο γλυκός καφέ, μπορούν εύκολα να «μεγαλώσουν» τη μέση σας.

Πολλές μελέτες συνδέουν τη λήψη ζάχαρης όχι μόνο με την αύξηση του σωματικού βάρους αλλά και με τον αυξημένο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, τα ζαχαρούχα ποτά αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή προστιθέμενης ζάχαρης στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνδέονται στενά με την αύξηση του βάρους.

Μια μελέτη σε 11.218 γυναίκες αποκάλυψε ότι η κατανάλωση 1 αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα οδήγησε σε αύξηση σωματικού βάρους 2 κιλών σε διάστημα 2 ετών - πράγμα που σημαίνει ότι με το να κόψετε τα αναψυκτικά μπορείτε να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τη σταδιακή μείωση της πρόσληψης ζάχαρης για να διευκολύνετε τη διαδικασία.

  1. Δεν κοιμάστε αρκετά

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη γενική υγεία και ευεξία. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει την αύξηση βάρους, μεταξύ άλλων αρνητικών επιπτώσεων.

Μια μελέτη σε 92 γυναίκες έδειξε ότι όσες κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες ημερησίως είχαν τον υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τα υψηλότερα επίπεδα της βισφατίνης (μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από τα λιπώδη κύτταρα), σε σύγκριση με τις γυναίκες που κοιμούνται 6 ώρες ή περισσότερο ανά ημέρα .

Σε μια μελέτη διάρκειας 2 εβδομάδων που έγινε σε 10 ενήλικες με υψηλό βάρος, που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών θερμίδων, όσοι κοιμόντουσαν 5,5 ώρες τη νύχτα έχασαν κατά 55% λιγότερο σωματικό λίπος και 60% περισσότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με εκείνους που κοιμήθηκαν 8,5 ώρες τη νύχτα.

Ως εκ τούτου, η αύξηση του χρόνου ύπνου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Ορισμένα στοιχεία συσχετίζουν 7 ή περισσότερες ώρες ύπνου τη νύχτα με 33% μεγαλύτερη πιθανότητα απώλειας βάρους.

Εάν έχετε κακή ποιότητα ύπνου, μπορείτε να δοκιμάσετε να περιορίσετε την ώρα που περνάτε στην οθόνη πριν κοιμηθείτε, να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης και να προσπαθήσετε να κοιμάστε σε σταθερό χρόνο.

  1. Έχετε άγχος

Το χρόνιο στρες είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας.

Τα υψηλά επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την πείνα και την επιθυμία σας για εξαιρετικά εύγευστα και γεμάτα θερμίδες τρόφιμα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους.

Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με παχυσαρκία έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης.

Είναι ενδιαφέρον ότι η διαχείριση του άγχους μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους.

Σε μια μελέτη διάρκειας 8 εβδομάδων σε 45 ενήλικες με παχυσαρκία, αυτοί που συμμετείχαν σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή, έχασαν σημαντικά μεγαλύτερο βάρος από εκείνους που έλαβαν μόνο συνήθεις διαιτητικές συμβουλές.

Για να μειώσετε το άγχος, δοκιμάστε να ενσωματώσετε πρακτικές χαλάρωσης στην καθημερινότητά σας. Αυτές περιλαμβάνουν τη γιόγκα, το χρόνο στη φύση και τον διαλογισμό.

 

  1. Καταναλώνετε πάρα πολλές θερμίδες

Η υπερκατανάλωση τροφής παραμένει μια σημαντική αιτία αύξησης του σωματικού βάρους.

Εάν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από ό, τι καίτε ημερησίως, πιθανότατα θα πάρετε βάρος.

Το άφθονο φαγητό, τα συχνά snacks και η πλούσια σε θερμίδες διατροφή, ενισχύουν την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων.

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε μόνοι σας τις ανάγκες σας σε θερμίδες, γι 'αυτό συμβουλευτείτε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο.

Απλά tips για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση θερμίδων, είναι το να προσέχετε πότε νιώθετε πληρότητα, να ακολουθείτε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, πλούσια σε φυτικές ουσίες, να επιλέγετε νερό αντί αναψυκτικών και να αυξήσετε το επίπεδο της δραστηριότητάς σας.

Πηγή: https://www.healthline.com


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post