5 Αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία των σπόρων chia

Είναι γεμάτοι με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλό σας.

Ακολουθούν 5 οφέλη των σπόρων chia για την υγεία, που στηρίζονται από την επιστήμη.

 

  1. Οι σπόροι Chia παρέχουν μια τεράστια ποσότητα θρεπτικών συστατικών με πολύ λίγες θερμίδες

Πέρα από την αρχαία ιστορία τους ως διατροφικό υλικό, οι σπόροι chia αναγνωρίστηκαν ως σύγχρονο super food μόλις πρόσφατα.

Τα τελευταία χρόνια, η δημοτικότητα τους έχει εκτοξευθεί και τώρα καταναλώνονται από ανθρώπους που νοιάζονται για την υγεία τους σε όλο τον κόσμο.

Μην ξεγελιέστε από το μέγεθος - αυτοί οι μικροσκοπικοί σπόροι περιέχουν μια ισχυρή διατροφική γροθιά.

 

Μια μερίδα (28 γραμμάρια) μερίδα σπόρων chia περιέχει:

  • Ίνες: 11 γραμμάρια.
  • Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια.
  • Λίπος: 9 γραμμάρια (5 εκ των οποίων είναι ωμέγα-3).
  • Ασβέστιο: 18% του RDI.
  • Μαγγάνιο: 30% του RDI.
  • Μαγνήσιο: 30% του RDI.
  • Φώσφορος: 27% του RDI.
  • Περιέχουν επίσης αξιοπρεπή ποσότητα ψευδαργύρου, βιταμίνης Β3 (νιασίνη), καλίου, βιταμίνης Β1 (θειαμίνης) και βιταμίνης Β2.

Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, δεδομένου ότι πρόκειται για 28 γραμμάρια ή περίπου δύο κουταλιές της σούπας. Αυτή η μικρή ποσότητα παρέχει μόνο 137 θερμίδες και ένα γραμμάριο εύπεπτων υδατανθράκων.

Είναι ενδιαφέρον, ότι αν αφαιρέσετε τις ίνες - οι περισσότερες από τις οποίες δεν καταλήγουν ως θερμίδες για το σώμα σας - οι σπόροι chia περιέχουν μόνο 101 θερμίδες ανά 28 γραμμάρια.

 

  1. Οι σπόροι chia είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά

Ένας άλλος τομέας στον οποίο οι σπόροι chia ξεχωρίζουν είναι η υψηλή τους αντιοξειδωτική περιεκτικότητα.

Αν και τα οφέλη των αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων συζητούνται, οι ερευνητές συμφωνούν ότι η λήψη αντιοξειδωτικών από τρόφιμα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία.

Το πιο σημαντικό, τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα μόρια των κυττάρων και να συμβάλουν στη γήρανση και σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

 

  1. Σχεδόν όλοι οι υδατάνθρακες είναι ινώδεις

28 γραμμάρια σπόρων chia έχουν 12 γραμμάρια υδατανθράκων. Ωστόσο, 11 από αυτά τα γραμμάρια είναι φυτικές ίνες, τις οποίες το σώμα σας δεν χωνεύει.

Οι ίνες δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα ούτε απαιτούν ινσουλίνη για να διασπαστούν. Αν και ανήκουν στην οικογένεια υδατανθράκων, οι επιπτώσεις τους στην υγεία είναι δραστικά διαφορετικές από εκείνες των εύπεπτων υδατανθράκων όπως το άμυλο και η ζάχαρη.

Η περιεκτικότητα σε εύπεπτους υδατάνθρακες είναι μόνο ένα γραμμάριο ανά 28 γραμμάρια, η οποία είναι πολύ χαμηλή. Αυτό καθιστά τους σπόρους chia ένα φαγητό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, οι σπόροι chia μπορούν να απορροφήσουν έως και 10-12 φορές το βάρος τους σε νερό, να μοιάζουν με τζελ και να επεκτείνονται στο στομάχι σας.

Θεωρητικά, αυτό θα αυξήσει την πληρότητα, την αργή απορρόφηση του φαγητού σας και θα σας βοηθήσει να τρώτε αυτόματα λιγότερες θερμίδες.

Οι ίνες τροφοδοτούν επίσης τα φιλικά βακτήρια στο έντερο σας, το οποίο είναι κάτι σημαντικό!

Οι σπόροι chia είναι 40% κατά βάρος φυτικές ίνες, καθιστώντας τους μια από τις καλύτερες πηγές ινών στον κόσμο.

 

  1. Οι σπόροι Chia έχουν υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης

Οι σπόροι Chia περιέχουν μια αξιοπρεπή ποσότητα πρωτεΐνης.

Στο βάρος τους έχουν περίπου 14% πρωτεΐνη η οποία είναι πολύ υψηλή σε σύγκριση με τα περισσότερα φυτά.

Έχουν επίσης μια καλή ισορροπία των απαραίτητων αμινοξέων, έτσι το σώμα σας θα πρέπει να μπορεί να κάνει χρήση της περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες.

Η πρωτεΐνη έχει διάφορα οφέλη για την υγεία και είναι μακράν το πιο διατροφικό θρεπτικό συστατικό - φιλικό για την απώλεια βάρους.

Η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μειώνει την όρεξη και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις ιδεοληπτικές σκέψεις για το φαγητό κατά 60% και την επιθυμία για σνακ το βράδυ κατά 50%.

Οι σπόροι Chia είναι πραγματικά μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών - ειδικά για άτομα που τρώνε λίγο ή καθόλου ζωικά προϊόντα.

 

  1. Οι σπόροι Chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3

Όπως οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3.

Στην πραγματικότητα, οι σπόροι chia περιέχουν περισσότερα ωμέγα-3 από τον σολομό αν μετρηθούν ανά γραμμάριο.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα ωμέγα-3 σε αυτά είναι ως επί το πλείστον ALA (άλφα-λινολενικό οξύ), το οποίο δεν είναι τόσο ευεργετικό όσο νομίζετε.

Το ALA πρέπει να μετατραπεί σε ενεργές μορφές εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και docosahexaenoic acid (DHA) προτού το σώμα σας μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι είναι αναποτελεσματικοί στη μετατροπή της ALA σε αυτές τις ενεργές μορφές.

Επομένως, τα φυτικά ωμέγα-3 τείνουν να είναι πολύ κατώτερα από τις ζωικές πηγές όπως το ιχθυέλαιο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι chia - ειδικά αν έχουν αλεσθεί - μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του ALA και του EPA στο αίμα, αλλά όχι στο DHA.

Αυτό μπορεί να είναι ένα πρόβλημα.

Επειδή δεν παρέχουν DHA, το οποίο είναι το πιο σημαντικό λίπος ωμέγα-3, οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν τους σπόρους chia μια πηγή ωμέγα-3 χαμηλότερης ποιότητας.

Για να αποκτήσετε το DHA που χρειάζεται το σώμα και ο εγκέφαλός σας, είτε τρώτε τακτικά λιπαρά ψάρια είτε ιχθυέλαιο.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post