5 δημοφιλείς μύθοι για την απώλεια βάρους

Ωστόσο αν και ορισμένες συμβουλές για την απώλεια βάρους είναι χρήσιμες, κάποιες είναι αναποτελεσματικές, ή και επικίνδυνες. Παρακάτω θα δείτε 5 συμβουλές για την απώλεια βάρους που πρέπει να αποφύγετε.

 

  1. Να τρώτε πρωινό, ακόμα και όταν δεν πεινάτε

 

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι σημαντικό να τρώτε πρωινό για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας μετά τον ύπνο. Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να τρώνε το πρωί, ακόμα κι αν δεν πεινούν. Η κατανάλωση πρωινού δεν είναι απαραίτητα επωφελής για την απώλεια βάρους.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ή η παράλειψη του πρωινού έχει πολύ μικρή επίδραση στο βάρος και ότι η παράλειψη μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Η παράλειψη του πρωινού είναι μια μορφή διαλείπουσας νηστείας, την οποία μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι τους βοηθά στο να χάσουν βάρος. Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί επίσης να έχει οφέλη για την υγεία.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι μερικοί άνθρωποι αποκομίζουν περισσότερα οφέλη από την κατανάλωση πρωινού σε σχέση με άλλους. Η επικρατούσα σκέψη είναι ότι, αν δεν πεινάτε το πρωί, δεν υπάρχει λόγος να φάτε πρωινό. Εάν είστε πεινασμένοι, φροντίστε να φάτε ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ώστε να είστε πιο πλήρεις και να μειώσετε τις πιθανότητες να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

  1. Μην ζυγίζετε τον εαυτό σας κάθε μέρα

 

Το βάρος σας μπορεί να κυμαίνεται από μέρα σε μέρα από διάφορους παράγοντες. Για αυτόν τον λόγο, πολλές πηγές λένε ότι πρέπει να αποφεύγετε να ζυγίζεστε καθημερινά όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ενώ αυτό φαίνεται να έχει νόημα, μπορεί τελικά να ισχύει το αντίθετο.

Το να ζυγίζετε συχνά τον εαυτό σας μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το βάρος σας τείνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή ζύγιση δεν φαίνεται να οδηγεί σε

διαταραγμένη διατροφή ή αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως κακή εικόνα του σώματος. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, ο έλεγχος του βάρους σε καθημερινή βάση μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους. Εάν πιστεύετε ότι δεν είναι καλό για την ψυχική σας υγεία, είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτήν τη στρατηγική. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το βάρος σας μπορεί να αυξομειώνεται καθημερινά. Οι ορμονικές αλλαγές, η ισορροπία υγρών και η συχνότητα της κίνησης του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν το βάρος. Αυτές οι αλλαγές δεν αντικατοπτρίζουν την απώλεια ή την αύξηση του λίπους.

 

  1. Κάνετε detox με χυμούς

 

Η μέθοδος αποτοξίνωσης με χυμούς (detox), είναι πολύ δημοφιλής. Οι υποστηρικτές της μεθόδου ισχυρίζονται ότι μπορείτε να χάσετε έως και 10 κιλά. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα detox είναι ασφαλείς ή αποτελεσματικά.

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ότι η μέθοδος με χυμούς detox δεν καθορίζει τον τύπο των υγιεινών διατροφικών συνηθειών που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, αυτοί οι χυμοί τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που είναι ένας κακός συνδυασμός για τον έλεγχο της όρεξης και την υγεία. Όσον αφορά την αποτοξίνωση, το συκώτι και άλλα όργανα εκτελούν αυτήν τη λειτουργία καθημερινά. Δεν υπάρχει ανάγκη για "καθαρισμό".

 

  1. Φάτε κάθε 2-3 ώρες

 

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι καλύτερο να τρώτε πολλά μικρά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε το μεταβολισμό σας. Αυτός είναι ένας μύθος.

Σε μια μικρή μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν σε δύο ομάδες τον ίδιο αριθμό θερμίδων είτε σε δύο μεγάλα γεύματα είτε σε επτά μικρά γεύματα. Δεν βρήκαν καμία διαφορά στις θερμίδες που καίγονται μεταξύ των δύο ομάδων. Ελεγχόμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση πολλών μικρών γευμάτων δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σε σύγκριση με την κατανάλωση τριών ή λιγότερων γευμάτων την ημέρα. Επιπλέον, η έρευνα έχει συνδέσει τα συχνά γεύματα μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους με μειωμένη απώλεια βάρους 6 μηνών μετά τη διαδικασία.

Το κύριο πρόβλημα με την κατανάλωση πολλών μικρών γευμάτων είναι ότι συχνά καταλήγετε να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από τις ανάγκες του σώματός σας.

 

  1. Κοιτάτε μόνο την πρόσληψη θερμίδων

 

Ενώ οι άνθρωποι πρέπει να δημιουργήσουν έλλειμμα θερμίδων για να χάσουν βάρος, η πρόσληψη περισσοτέρων θερμίδων είναι η πηγή του προβλήματος. Ο τύπος τροφής που καταναλώνετε έχει τεράστια επίδραση στην πείνα, και τις ορμόνες που ελέγχουν το βάρος.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να επιτύχετε έλλειμμα θερμίδων. Για παράδειγμα, το να τρώτε ένα πακέτο κουλουράκια 100 θερμίδων δεν είναι το ίδιο με το να τρώτε φρούτα περιεκτικότητας 100 θερμίδων. Τα κουλουράκια αποτελούνται από εξευγενισμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να προκαλέσουν πείνα και να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής.

Αντίθετα, η λήψη της ίδιας ποσότητας θερμίδων από τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές ορμονών που οδηγούν σε αυξημένη πληρότητα και μείωση της πείνας.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη έχει υψηλότερο θερμιδικό αποτέλεσμα από τους υδατάνθρακες ή το λίπος, που σημαίνει ότι καίει περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια και μετά την πέψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη θερμίδων μειώνεται όταν περιορίζετε τους υδατάνθρακες και ότι η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη στις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων από ό,τι στις αντίστοιχες χαμηλών λιπαρών.

Τέλος, ακόμη και αν οι θερμίδες ήταν το μόνο πράγμα που είχε σημασία, είναι πολύ δύσκολο να μετρήσετε με ακρίβεια της τροφής που καταναλώνετε καθώς και των θερμίδων.

 

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post