5 από τα πιο υγιεινά χειμερινά λαχανικά

Αυτά είναι γνωστά ως χειμερινά λαχανικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας ζάχαρης που περιέχουν μπορούν να επιβιώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τα χειμερινά λαχανικά να είναι πιο γλυκά κατά τους πιο κρύους μήνες, καθιστώντας το χειμώνα την ιδανική εποχή για συγκομιδή.

 

  1. Λαχανικό kale

Πρόκειται για ένα φυλλώδες υγιεινό λαχανικό που ευδοκιμεί σε δροσερό καιρό.

Είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, η οποία περιλαμβάνει φυτά ανθεκτικά στο κρύο όπως τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το λάχανο και τα γογγύλια.

Αν και το συγκεκριμένο λαχανικό μπορεί να συλλεχθεί όλο το χρόνο, «προτιμά» τον κρύο καιρό και μπορεί ακόμη και να αντέξει σε συνθήκες χιονιού.

Το kale είναι επίσης ένα εξαιρετικά θρεπτικό και ευέλικτο λαχανικό, πλήρες σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ισχυρές φυτικές ενώσεις.

Στην πραγματικότητα, μόνο μια κούπα (67 γραμμάρια) περιέχει την ημερήσια συνιστάμενη πρόσληψη για βιταμίνες Α, C και Κ. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες Β, ασβέστιο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Επιπλέον, είναι γεμάτο με φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά όπως η κουερσετίνη και η καμπεφερόλη που έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων καρκίνων όπως του πνεύμονα και του οισοφάγου.

 

  1. Καρότο

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό ρίζας μπορεί να συγκομιστεί τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά φτάνει στο μέγιστο της γευστικότητας του το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Οι ψυχρές συνθήκες συντελούν ώστε τα καρότα να μετατρέψουν τα αποθηκευμένα άμυλα σε σάκχαρα για να διατηρήσουν το νερό τους σε συνθήκες κατάψυξης.

Οι συνθήκες αυτές δίνουν στα καρότα τη δυνατότητα γλυκιάς γεύσης. Στην πραγματικότητα, τα καρότα που συλλέγονται σε χαμηλές θερμοκρασίες ονομάζονται συχνά «καρότα γλυκιάς γεύσης».

Αυτό το τραγανό λαχανικό τυχαίνει επίσης να είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α στο σώμα. Ένα μεγάλο καρότο (72 γραμμάρια) περιέχει 241% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Α.

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και είναι επίσης σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη σωστή ανάπτυξη.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στη μείωση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη και του μαστού.

 

  1. Ραπανάκια

Αυτά τα λαχανικά είναι γνωστά για την πικάντικη γεύση και την τραγανή υφή τους. Επιπλέον, ορισμένες ποικιλίες είναι πολύ ανθεκτικές στο κρύο και μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες ψύξης.

Τα ραπανάκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β και C, καθώς και κάλιο.

Η πιπεράτη γεύση τους αποδίδεται σε μια ειδική ομάδα ενώσεων που περιέχουν θείο και ονομάζονται ισοθειοκυανικές ενώσεις, που συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Αυτές οι ισχυρές φυτικές ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα, βοηθώντας στη αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Τα ραπανάκια έχουν διερευνηθεί εκτενώς για τις πιθανές ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου.

Αν και πολλά υποσχόμενο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με τις πιθανές ικανότητες καταπολέμησης του καρκίνου από τα ραπανάκια.

 

  1. Λαχανάκια Βρυξελλών

Όπως το λαχανικό kale, τα λαχανάκια των Βρυξελλών είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών φυτών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών αναπτύσσονται κατά τους μήνες του χειμώνα Μπορούν να διατηρηθούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης, καθιστώντας τα απαραίτητα για εποχιακά πιάτα.

Αν και μικρά, τα λαχανάκια των Βρυξελλών περιέχουν μια εντυπωσιακή ποσότητα θρεπτικών συστατικών.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης K.  Μια κούπα (156 γραμμάρια) περιέχει το 137% της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης.

Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την υγεία των οστών της καρδιάς καθώς και για τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών A, B και C, μετάλλων, μαγγανίου και καλίου.

Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και άλφα-λιποϊκό οξύ, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι ίνες επιβραδύνουν την πεπτική διαδικασία στο σώμα, με αποτέλεσμα μια πιο αργή απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταβάλλεται το σάκχαρο μετά την κατανάλωση ενός πλούσιου σε φυτικές ίνες γεύματος.

Το άλφα-λιποϊκό οξύ είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που απαιτείται ώστε τα κύτταρα να απορροφούν το σάκχαρο στο αίμα.

Το άλφα-λιποϊκό οξύ έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας, έναν επώδυνο τύπο νευρικής βλάβης που πλήττει πολλά άτομα με διαβήτη.

 

  1. Μαϊντανός

Ενώ πολλά βότανα πεθαίνουν όταν ο καιρός γίνεται ψυχρός, ο μαϊντανός μπορεί να αναπτύσσεται μέσω ψυχρών θερμοκρασιών και ακόμη και κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης.

Εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στο κρύο, αυτό το αρωματικό φυτό είναι γεμάτο θρεπτική αξία.

28 γραμμάρια μαϊντανού προσφέρουν την ημερήσια συνιστάμενη πρόσληψη βιταμίνης Κ και περιέχουν πάνω από το ήμισυ της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης βιταμίνης C.

Είναι επίσης γεμάτος με βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο.

Ο μαϊντανός είναι μια εξαιρετική πηγή φλαβονοειδών, συμπεριλαμβανομένης της απιγενίνης και της λουτεολίνης, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις που έχουν πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία. Αυτά τα φλαβονοειδή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην αναστολή της απώλειας μνήμης και των σχετικών με την ηλικία αλλαγών στον εγκέφαλο.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post