5 από τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία των πνευμόνων

Ωστόσο, κοινοί παράγοντες, όπως η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου και τις περιβαλλοντικές τοξίνες, καθώς και η κατανάλωση φλεγμονώδους διατροφής, μπορούν να επηρεάσουν αυτά τα σημαντικά όργανα.

Επιπλέον, οι κοινές παθήσεις, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η πνευμονική ίνωση, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής σας.

Ωστόσο, η έρευνα έχει δείξει ότι οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των πνευμόνων σας και ακόμη και στη μείωση της βλάβης των πνευμόνων και των συμπτωμάτων της νόσου.

Επιπλέον, συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα έχουν αναγνωριστεί ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τη λειτουργία των πνευμόνων.

Ακολουθούν 5 τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της λειτουργίας των πνευμόνων.

 

  1. Παντζάρια και χόρτα παντζαριών

Η έντονα χρωματισμένη ρίζα και τα πράσινα του φυτού παντζαριού περιέχουν ενώσεις που βελτιστοποιούν τη λειτουργία των πνευμόνων.

Τα παντζάρια και τα πράσινα τους είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν τη λειτουργία των πνευμόνων. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτιστοποίηση της πρόσληψης οξυγόνου.

Τα συμπληρώματα παντζαριών έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη σωματική απόδοση και τη λειτουργία των πνευμόνων σε άτομα με πνευμονικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΧΑΠ και της πνευμονικής υπέρτασης, μιας ασθένειας που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση στους πνεύμονες.

Επιπλέον, τα πράσινα των παντζαριών είναι γεμάτα με μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη C και καροτενοειδή αντιοξειδωτικά - όλα αυτά είναι απαραίτητα για την υγεία των πνευμόνων.

 

  1. Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C που είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα σας. Η λήψη αρκετής βιταμίνης C είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους καπνίζουν.

Η κατανάλωση μιας μεσαίου μεγέθους (119 γραμμαρίων) γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς παρέχει το 169% της συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C.

 

  1. Μήλα

Η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μήλων μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας των πνευμόνων.

Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη μήλων σχετίζεται με βραδύτερη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων στους πρώην καπνιστές. Επιπλέον, η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μήλων την εβδομάδα σχετίζεται με μεγαλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ.

Η πρόσληψη μήλων έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος και καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στα μήλα, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και της βιταμίνης C.

 

  1. Κολοκύθα

Η έντονα χρωματισμένη σάρκα κολοκυθών περιέχει μια ποικιλία φυτικών ενώσεων που προάγουν την υγεία των πνευμόνων. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή, όπως βήτα καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη - τα οποία έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μελέτες δείχνουν ότι η ύπαρξη υψηλότερων επιπέδων καροτενοειδών στο αίμα σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε νεότερους πληθυσμούς.

Τα άτομα που καπνίζουν μπορεί να επωφεληθούν σημαντικά από την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή όπως η κολοκύθα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καπνιστές μπορεί να έχουν 25% χαμηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών αντιοξειδωτικών συγκριτικά με τους μη καπνιστές, κάτι που μπορεί να βλάψει την υγεία των πνευμόνων.

 

  1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται συχνά για να προάγει τη γενική υγεία λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών του αποτελεσμάτων. Η κουρκουμίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υποστήριξη της λειτουργίας των πνευμόνων.

Μια μελέτη σε 2.478 άτομα διαπίστωσε ότι η πρόσληψη κουρκουμίνης συσχετίστηκε με βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων. Επιπλέον, η πνευμονική λειτουργία των καπνιστών που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη κουρκουμίνης ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τους καπνιστές που είχαν χαμηλή πρόσληψη κουρκουμίνης.

Στην πραγματικότητα, η υψηλή πρόσληψη κουρκουμίνης στους καπνιστές συσχετίστηκε με 9,2% μεγαλύτερη πνευμονική λειτουργία, σε σύγκριση με τους καπνιστές που δεν κατανάλωναν κουρκουμίνη.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post