5 από τα καλύτερα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Επιπλέον, πολλά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα ιδανικά για διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Είτε κάνετε δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είτε όχι, η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών είναι πάντα μια εξαιρετική ιδέα.

 

  1. Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι απίστευτα θρεπτικές.

Περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να προστατεύσουν τη χοληστερόλη και τα λίπη από οξειδωτικές βλάβες.

Ένα φλιτζάνι (149 γραμμάρια) ψιλοκομμένο κόκκινο πιπέρι περιέχει 9 γραμμάρια υδατανθράκων, 3 εκ των οποίων είναι φυτικές ίνες.

Παρέχει το 93% της ημερήσιας πρόσληψης αναφοράς (RDI) για τη βιταμίνη Α και ένα επιβλητικό 317% της RDI για τη βιταμίνη C, η οποία συχνά λείπει σε δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Οι πράσινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές έχουν παρόμοια θρεπτικά χαρακτηριστικά, αν και το αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο μπορεί να ποικίλει.

 

  1. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα πραγματικό superfood.

Είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, η οποία περιλαμβάνει λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών και ραπανάκια.

Μελέτες δείχνουν ότι το μπρόκολο μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε διαβητικούς τύπου 2. Πιστεύεται επίσης ότι προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη.

Ένα φλιτζάνι (91 γραμμάρια) ακατέργαστου μπρόκολου περιέχει 6 γραμμάρια υδατανθράκων, 2 εκ των οποίων είναι φυτικές ίνες.

Παρέχει επίσης περισσότερο από το 100% του RDI για βιταμίνες C και K.

 

  1. Σπαράγγια

Το σπαράγγι είναι ένα νόστιμο ανοιξιάτικο λαχανικό.

Ένα φλιτζάνι (180 γραμμάρια) μαγειρεμένου σπαραγγιού περιέχει 8 γραμμάρια υδατανθράκων, 4 εκ των οποίων είναι φυτικές ίνες. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών A, C και K.

 

  1. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά χαμηλά σε υδατάνθρακες.

Μια μερίδα ενός φλιτζανιού (70 γραμμάρια) ωμά, λευκά μανιτάρια περιέχει μόλις 2 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 εκ των οποίων είναι φυτικές ίνες.

Επιπλέον, έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σε μια μελέτη σε άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο, η κατανάλωση 100 γραμμαρίων λευκών μανιταριών για 16 εβδομάδες οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στους αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις δείκτες.

 

  1. Κολοκυθάκια

Τα κολοκυθάκια είναι ένα δημοφιλές λαχανικό. Το καλοκαιρινό κολοκυθάκι είναι μακρύ με απαλή φλούδα που μπορεί να καταναλωθεί.

Αντίθετα, η χειμερινή κολοκύθα έρχεται σε μια ποικιλία σχημάτων, έχει ένα φαγώσιμο φλοιό και είναι υψηλότερη σε υδατάνθρακες από τις καλοκαιρινές ποικιλίες.

Ένα φλιτζάνι (124 γραμμάρια) ακατέργαστων κολοκυθιών περιέχει 4 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 εκ των οποίων είναι φυτικές ίνες. Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, παρέχοντας το 35% του RDI ανά μερίδα.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post