5 από τις καλύτερες τροφές για υγιή μάτια

Σοβαρές παθήσεις των ματιών μπορεί να αποφευχθούν εάν συμπεριλάβετε τρόφιμα που περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα, γνωστά ως αντιοξειδωτικά. Οι παθήσεις των ματιών που μπορεί να μπορείτε να αποτρέψετε με μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνουν:

  • καταρράκτη, που προκαλεί θολή όραση
  • εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, κάτι που μπορεί να περιορίσει την όρασή σας
  • γλαύκωμα
  • ξηρά μάτια
  • κακή νυχτερινή όραση

Αυτά τα αντιοξειδωτικά αποκρούουν τα οξειδωτικά που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας με αρνητικούς τρόπους.

Τα μάτια σας χρειάζονται πολλούς τύπους αντιοξειδωτικών για να παραμείνουν υγιή. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • λουτεΐνη
  • ζεαξανθίνη
  • βιταμίνες A, C, E
  • Β καροτίνη
  • ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • ψευδάργυρο

Μια ισορροπημένη διατροφή δημιουργείται καλύτερα με μια ποικιλία πρωτεϊνών, γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων και λαχανικών. Προσπαθήστε να τρώτε ένα ουράνιο τόξο κατά τη διάρκεια της ημέρας σας, ενσωματώνοντας πολλούς τύπους τροφίμων σε πολλά διαφορετικά χρώματα. Πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων που έχουν υποστεί επεξεργασία, περιέχουν κορεσμένα λίπη ή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Εδώ είναι 5 από τα καλύτερα τρόφιμα για τα μάτια σας.

 

  1. Ψάρια

Τα ψάρια, ιδιαίτερα ο σολομός, μπορεί να είναι ένα υπέροχο φαγητό για να καταναλώσετε για την υγεία των ματιών σας. Ο σολομός και άλλα ψάρια έχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά είναι «υγιεινά» λιπαρά. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να συμβάλουν στην οπτική ανάπτυξη και την υγεία του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε τα ψάρια στα γεύματά σας μερικές φορές μέσα στην εβδομάδα. Όταν αγοράζετε σολομό, επιλέξτε την άγρια ​​εκδοχή αντί για τον σολομό εκτροφείου. Αυτό γιατί ο σολομός εκτροφείου έχει περισσότερο κορεσμένο λίπος και λιγότερα ωμέγα-3 από τον άγριο σολομό.

 

  1. Αυγά

Τα αυγά είναι ένα υπέροχο φαγητό για την υγεία των ματιών. Οι κρόκοι περιέχουν βιταμίνη Α, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και ψευδάργυρο, που είναι όλα ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη Α προστατεύει τον κερατοειδή. Ο κερατοειδής είναι η επιφάνεια του ματιού. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μειώνουν την πιθανότητα σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην υγεία του αμφιβληστροειδούς. Ο αμφιβληστροειδής είναι το πίσω μέρος του ματιού. Ο ψευδάργυρος βοηθά επίσης τα μάτια να βλέπουν τη νύχτα.

Τα αυγά είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστα και μπορούν να λειτουργήσουν για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Ένας απλός τρόπος για να απολαύσετε τα αυγά είναι τα βραστά αυγά. Δοκιμάστε τα σε σαλάτες και σάντουιτς. Μπορείτε ακόμη και να τα φάτε και ως σνακ.

 

  1. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, είναι γενικά καλά για την υγεία των ματιών. Τα αμύγδαλα περιέχουν βιταμίνη Ε. Αυτή η βιταμίνη προστατεύει από ασταθή μόρια που στοχεύουν τον υγιή ιστό. Η κατανάλωση τακτικών ποσοτήτων βιταμίνης Ε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία καθώς και του καταρράκτη. Άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι που περιέχουν βιταμίνη Ε περιλαμβάνουν ηλιόσπορους, φουντούκια και φιστίκια.

Μπορείτε να απολαύσετε τα αμύγδαλα ως σνακ ανά πάσα στιγμή. Αποτελούν επίσης μια νόστιμη προσθήκη στο πρωινό σας, σε γιαούρτι ή σε σαλάτες. Απλώς θυμηθείτε να παρακολουθείτε το μέγεθος της μερίδας. Τα αμύγδαλα έχουν πολλές θερμίδες, οπότε προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη σε μία έως δύο μερίδες την ημέρα.

 

  1. Καρότα

Τα καρότα είναι γνωστό ότι είναι καλά για την υγεία των ματιών. Όπως οι κρόκοι των αυγών, τα καρότα έχουν βιταμίνη Α και επίσης β-καροτένιο. Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο βοηθούν την επιφάνεια του ματιού και μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη λοιμώξεων και άλλων σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων.

 

  1. Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι βασική για την υγεία των ματιών. Η βιταμίνη, που βρίσκεται κυρίως σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, συμβάλλει στα υγιή αιμοφόρα αγγεία στα μάτια σας. Μπορεί να καταπολεμήσει την ανάπτυξη καταρράκτη και σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Για να απολαύσετε τα πορτοκάλια, μπορείτε να πιείτε χυμό πορτοκάλι, να τα ξεφλουδίσετε και να τα φάτε ως σνακ ή να τα προσθέσετε σε μια φρουτοσαλάτα.

 

Συνοπτικά

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών. Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά θα αποτρέψει την ανάπτυξη σοβαρών παθήσεων των ματιών και θα εξασφαλίσει ότι τα μάτια σας θα λειτουργούν καλύτερα. Προσπαθήστε να τρώτε μια ποικιλία ολόκληρων, μη επεξεργασμένων τροφίμων σε καθημερινή βάση. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τα μάτια σας, καθώς η έγκαιρη επέμβαση μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη πιο σοβαρών καταστάσεων.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post