5 από τα καλύτερα τρόφιμα για τη βελτίωση της πέψης

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, κράμπες, αέρια, κοιλιακό άλγος, διάρροια και δυσκοιλιότητα για διάφορους λόγους.

Ωστόσο, ακόμη και ένα υγιές άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει πεπτικά προβλήματα, όπως η έλλειψη φυτικών ινών ή πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα στη διατροφή τους.

Ακολουθούν 5 από τα καλύτερα τρόφιμα για τη βελτίωση της πέψης σας.

 

  1. Γιαούρτι

Το γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, συνήθως από βακτήρια γαλακτικού οξέος.

Περιέχει φιλικά βακτήρια γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία είναι καλά βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης, διατηρώντας το έντερο σας υγιές.

Ενώ τα προβιοτικά εμφανίζονται φυσικά στο έντερο, η αύξηση της πρόσληψης μέσω τροφών όπως το γιαούρτι μπορεί να διευκολύνει την πέψη.

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν σε πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την πέψη της λακτόζης ή του σακχάρου στο γάλα.

Ωστόσο, δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια προβιοτικά. Όταν ψωνίζετε, φροντίστε να διαβάσετε τις ετικέτες.

 

  1. Μήλα

Τα μήλα είναι μια πλούσια πηγή πηκτίνης, η οποία είναι μια διαλυτή ίνα.

Η πηκτίνη παρακάμπτει την πέψη στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια διασπάται από τα φιλικά βακτήρια στο παχύ έντερο.

Αυξάνει τον όγκο των κοπράνων και επομένως χρησιμοποιείται συνήθως για την επίλυση της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων, καθώς και φλεγμονής στο παχύ έντερο.

 

  1. Ολόκληροι κόκκοι

Αυτοί είναι οι σπόροι των φυτών που μοιάζουν με χόρτα και ονομάζονται δημητριακά.

Για να ταξινομηθούν ως ολικής αλέσεως, πρέπει να περιέχουν το 100% του πυρήνα, συμπεριλαμβανομένου του πίτουρου, του μικροβίου και του ενδοσπερμίου.

Τα δημοφιλή δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν βρώμη, quinoa, farro και προϊόντα από ολόκληρο σιτάρι. Οι ίνες που βρίσκονται σε αυτούς τους κόκκους μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης.

 

  1. Παντζάρια

Τα παντζάρια, αλλιώς γνωστά ως τεύτλα, είναι μια καλή πηγή ινών.

Ένα φλιτζάνι (136 γραμμάρια) παντζαριών περιέχει 3,4 γραμμάρια ινών. Η ίνα παρακάμπτει την πέψη και οδηγεί στο παχύ έντερο, όπου τροφοδοτεί τα υγιή βακτήρια του εντέρου.

 

  1. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα παραδοσιακό συστατικό στην ανατολική ιατρική που βοηθά στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη της ναυτίας. Πολλές γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη τους το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία της πρωινής αδιαθεσίας.

Από την άποψη της πέψης, αυτή η κιτρινωπή ρίζα έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την εκκένωση του στομάχου.

Μετακινώντας τα τρόφιμα από το στομάχι σας στο λεπτό έντερο γρηγορότερα, το τζίντζερ μειώνει τον κίνδυνο καούρας, ναυτίας και δυσφορίας στο στομάχι.

 

Συνοπτικά

Τα πεπτικά προβλήματα μπορεί να είναι δύσκολα, αλλά ορισμένα τρόφιμα μπορεί να είναι χρήσιμα για την ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και οι σπόροι chia, παίζουν επίσης ρόλο στην πέψη, βοηθώντας τα τρόφιμα να μετακινούνται μέσω του συστήματός σας πιο εύκολα ή γρήγορα.

Εάν αναζητάτε ανακούφιση για τα πεπτικά σας προβλήματα, σκεφτείτε να προσθέσετε μερικά από αυτά τα 5 τρόφιμα στη διατροφή σας.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post