5 από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους

Ακόμη και ειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων γιατρών και διαιτολόγων, φταίνε για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με τη διατροφή στο κοινό, αυξάνοντας τη σύγχυση.

Εδώ είναι 5 από τους μεγαλύτερους μύθους που σχετίζονται με τη διατροφή.

 

  1. Το «θερμίδες που μπαίνουν, θερμίδες που καίμε» είναι το μόνο που έχει σημασία όταν πρόκειται για την απώλεια βάρους

Αν και το να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την απώλεια βάρους, δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία.

Το να βασίζεστε αποκλειστικά στην πρόσληψη θερμίδων δεν αντιστοιχεί στον μεγάλο αριθμό μεταβλητών που μπορεί να αποτρέψουν κάποιον από το να χάσει βάρος, ακόμη και όταν ακολουθεί διατροφή με πολύ χαμηλές θερμίδες.

Για παράδειγμα, οι ορμονικές ανισορροπίες, οι συνθήκες υγείας όπως ο υποθυρεοειδισμός, οι μεταβολικές προσαρμογές, η χρήση ορισμένων φαρμάκων και η γενετική είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να κάνουν την απώλεια βάρους δυσκολότερη για ορισμένα άτομα, ακόμα και όταν ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα.

Αυτή η ιδέα αποτυγχάνει επίσης να τονίσει τη σημασία της βιωσιμότητας και της ποιότητας της διατροφής για την απώλεια βάρους. Όσοι ακολουθούν τη μέθοδο «θερμίδες μέσα, θερμίδες έξω» συνήθως επικεντρώνονται αποκλειστικά στην τιμή θερμίδων των τροφίμων και όχι στη θρεπτική τους αξία.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επιλογή τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά, όπως κέικ ρυζιού και ασπράδι αυγών σε σχέση με τρόφιμα με υψηλότερες θερμίδες και πυκνά θρεπτικά συστατικά, όπως αβοκάντο και ολόκληρα αυγά.

 

  1. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι ανθυγιεινά

Αν και αυτή η αρχαία και λανθασμένη θεωρία σιγά σιγά χάνει την δημοτικότητά της, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να φοβούνται τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και να ακολουθούν δίαιτες χαμηλών λιπαρών με την ελπίδα ότι η μείωση της πρόσληψης λίπους θα ωφελήσει τη συνολική υγεία τους.

Το διαιτητικό λίπος είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη υγεία. Επιπλέον, οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολικού συνδρόμου και μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Επιπλέον, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματικές - ή ακόμη περισσότερο - από τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών όταν πρόκειται για την ενίσχυση της απώλειας βάρους.

Φυσικά, τα άκρα και προς τις δύο κατευθύνσεις, είτε πρόκειται για δίαιτα με χαμηλά λιπαρά είτε με πολύ υψηλά λιπαρά, μπορεί να βλάψουν την υγεία σας, ειδικά όταν η ποιότητα της δίαιτας είναι κακή.

  1. Για καλύτερη υγεία πρέπει να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα

Η τακτική κατανάλωση μικρών, συχνών γευμάτων όλη την ημέρα είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από πολλούς ανθρώπους για την ενίσχυση του μεταβολισμού και της απώλειας βάρους.

Ωστόσο, εάν είστε υγιείς, η συχνότητα των γευμάτων σας δεν έχει σημασία όσο ικανοποιείτε τις ενεργειακές σας ανάγκες.

Για παράδειγμα, εκείνοι με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), καθώς και γυναίκες σε εγκυμοσύνη, μπορεί να επωφεληθούν από την κατανάλωση συχνότερων γευμάτων.

  1. Τα μη θρεπτικά γλυκαντικά είναι υγιεινά

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και χωρίς ζάχαρη οδήγησε σε αύξηση των προϊόντων που περιέχουν μη θρεπτικά γλυκαντικά (NNS). Αν και είναι σαφές ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας, η πρόσληψη NNS μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.

Για παράδειγμα, η πρόσληψη NNS μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, οδηγώντας σε αρνητικές μεταβολές στα βακτήρια του εντέρου και ενισχύοντας την απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η τακτική πρόσληψη NNS σχετίζεται με συνολικά ανθυγιεινά πρότυπα ζωής.

Λάβετε υπόψη ότι η έρευνα σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται σε εξέλιξη και απαιτούνται μελλοντικές μελέτες υψηλής ποιότητας για την επιβεβαίωση αυτών των πιθανών συνδέσμων.

  1. Οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι υγιεινές εναλλακτικές λύσεις

Κάντε μια επίσκεψη στο τοπικό μαγαζί και θα βρείτε μια ποικιλία προϊόντων που φέρουν την ένδειξη "διατροφή", "ελαφριά", "χαμηλά λιπαρά" και "χωρίς λιπαρά". Παρόλο που αυτά τα προϊόντα είναι δελεαστικά για όσους θέλουν να μειώσουν το υπερβολικό σωματικό λίπος, είναι συνήθως μια ανθυγιεινή επιλογή.

Η έρευνα έχει δείξει ότι πολλά είδη χαμηλών λιπαρών και διατροφής περιέχουν πολύ περισσότερη προσθήκη ζάχαρης και αλατιού από τα αντίστοιχα των κανονικών λιπαρών. Είναι καλύτερο να παραλείψετε αυτά τα προϊόντα και να απολαύσετε μικρές ποσότητες τροφίμων όπως γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, τυρί και φυτικό βούτυρο.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post