Τα 5 μεγαλύτερα ψέματα της βιομηχανίας γρήγορου φαγητού

Με στόχο το κέρδος, κάποιες φορές φαίνονται πρόθυμοι να οδηγηθούν σε παραπλανητικές μεθόδους.  

Εδώ είναι τα 5 μεγαλύτερα ψέματα της βιομηχανίας πρόχειρου φαγητού.

  1. Χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά

Μία από τις παρενέργειες του «πολέμου» στα λιπαρά ήταν μια πληθώρα μεταποιημένων προϊόντων με μειωμένες ποσότητες λίπους.

Αυτά τα προϊόντα έχουν συνήθως ετικέτες που λένε «χαμηλά λιπαρά», «μειωμένο λίπος» ή «χωρίς λιπαρά».

Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα δεν είναι καθόλου υγιεινά.

Τα τρόφιμα από τα οποία έχει αφαιρεθεί το λίπος συνήθως δεν έχουν τόσο καλή γεύση όσο οι εκδόσεις πλήρων λιπαρών και λίγοι άνθρωποι θέλουν να τα φάνε.

Για το λόγο αυτό, οι παραγωγοί τροφίμων φορτώνουν αυτά τα προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη και άλλα.

Είναι πλέον γνωστό ότι το λίπος έχει δαιμονοποιηθεί άδικα, ενώ αυξανόμενα στοιχεία αποκαλύπτουν τους κινδύνους της προστιθέμενης ζάχαρης.

Αυτό σημαίνει ότι τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά είναι συνήθως πολύ χειρότερα από τα «κανονικά» αντίστοιχά τους.

 

  1. Χωρίς trans λιπαρά

Τα μεταποιημένα τρόφιμα έχουν συχνά την ένδειξη «χωρίς trans λιπαρά» στην ετικέτα. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι ισχύει.

Εφόσον ένα προϊόν περιέχει λιγότερα από 0,5 γραμμάρια trans λιπαρών ανά μερίδα, επιτρέπεται να το τοποθετούν στην ετικέτα.

Φροντίστε να ελέγξετε τη λίστα συστατικών. Εάν η λέξη "υδρογονωμένο" εμφανίζεται οπουδήποτε στην ετικέτα, τότε περιέχει trans-λιπαρά.

Στην πραγματικότητα δεν είναι ασυνήθιστο να βρείτε υδρογονωμένα λιπαρά σε προϊόντα που φέρουν την ένδειξη trans χωρίς λιπαρά.

 

  1. Περιλαμβάνει ολόκληρους κόκκους

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι καταναλωτές έχουν οδηγηθεί στο να πιστεύουν ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να φάνε.

Αν και είναι 100% σίγουρο ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλύτερα από τα εξευγενισμένα σιτηρά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση ολικής αλέσεως είναι πιο υγιεινή από την μη κατανάλωση.

Για αυτό το λόγο, τα μεταποιημένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά συχνά ισχυρίζονται ότι περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως. Το πρόβλημα είναι ότι τα δημητριακά ολικής αλέσεως δεν είναι πάντα «ολόκληρα».

Μπορεί να περιέχουν όλα τα συστατικά του κόκκου, αλλά η αντίσταση στη γρήγορη πέψη χάνεται και αυτοί οι κόκκοι μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας εξίσου γρήγορα με τα εκλεπτυσμένα αντίστοιχα.

Επιπλέον, ακόμη και αν ένα προϊόν περιέχει μικρές ποσότητες ολικής αλέσεως, είναι πιθανό να περιέχει έναν τόνο άλλων πολύ επιβλαβών συστατικών όπως ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

 

  1. Χωρίς γλουτένη

Η διατροφή χωρίς γλουτένη, είναι πολύ δημοφιλής στις μέρες μας.  

Τα μεταποιημένα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» και κατασκευάζονται για να αντικαταστήσουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη γενικά δεν είναι υγιεινά. Είναι επίσης πολύ πιο ακριβά.

Αυτά τα τρόφιμα παρασκευάζονται συνήθως από εξαιρετικά ραφιναρισμένα άμυλα υψηλής γλυκαιμίας, όπως άμυλο αραβοσίτου ή άμυλο πατάτας και μπορεί επίσης να περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Η κατανάλωση φαγητού χωρίς γλουτένη πρέπει να αφορά την απόρριψη των εξευγενισμένων δημητριακών και την αντικατάστασή τους με πραγματικά, ολόκληρα τρόφιμα.

 

  1. Κρυφή ζάχαρη

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαβάζουν τις λίστες συστατικών πριν κάνουν μια αγορά.

Αλλά ακόμη και για όσους το κάνουν, οι κατασκευαστές τροφίμων εξακολουθούν να έχουν τρόπους για να συγκαλύψουν το πραγματικό περιεχόμενο των προϊόντων τους.

Στις λίστες συστατικών, τα συστατικά παρατίθενται σε φθίνουσα σειρά κατά ποσότητα. Εάν δείτε τη ζάχαρη στα πρώτα σημεία, τότε γνωρίζετε ότι το προϊόν είναι γεμάτο με ζάχαρη.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές τροφίμων συχνά βάζουν διαφορετικά είδη ζάχαρης στα προϊόντα τους. Ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και χυμό από ζαχαροκάλαμο που εξατμίζεται, τα οποία είναι όλα διαφορετικά ονόματα για το ίδιο ακριβώς πράγμα – τη ζάχαρη.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να έχουν κάποιο άλλο, πιο υγιεινό συστατικό ως το νούμερο ένα στη λίστα. Ωστόσο, εάν επρόκειτο να προσθέσετε τις ποσότητες αυτών των τριών διαφορετικών τύπων ζάχαρης, η ζάχαρη θα ήταν στην κορυφή.

Αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να βρείτε την πραγματική ποσότητα ραφιναρισμένης ζάχαρης σε μεταποιημένα τρόφιμα.

Πηγή: https://www.healthline.com/

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post