5 καταπληκτικά τρόφιμα για την ανακούφιση του στρες

Ενώ οι περιστασιακές καταστάσεις άγχους είναι δύσκολο να αποφευχθούν, το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σωματική και συναισθηματική σας υγεία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να έχουν ιδιότητες ανακούφισης από το άγχος.

Εδώ είναι 5 τρόφιμα και ποτά που ανακουφίζουν από το άγχος για να προσθέσετε στη διατροφή σας.

 

  1. Σκόνη Matcha

Αυτή η σκόνη πράσινου τσαγιού είναι δημοφιλής στους λάτρεις της υγείας, επειδή είναι πλούσια σε L-θεανίνη, ένα αμινοξύ χωρίς πρωτεΐνη με ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης από το άγχος.

Το Matcha είναι μια καλύτερη πηγή αυτού του αμινοξέος από άλλους τύπους πράσινου τσαγιού, καθώς είναι φτιαγμένο από φύλλα πράσινου τσαγιού που καλλιεργούνται σε σκιά. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την περιεκτικότητά της σε ορισμένες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της L-θεανίνης.

Μελέτες δείχνουν ότι το matcha μπορεί να μειώσει το άγχος εάν η περιεκτικότητά του σε L-θεανίνη είναι αρκετά υψηλή και η καφεΐνη της είναι χαμηλή.

Για παράδειγμα, σε μια μελέτη 15 ημερών, 36 άτομα έτρωγαν μπισκότα που περιέχουν 4,5 γραμμάρια σκόνης matcha κάθε μέρα. Βίωσαν σημαντικά μειωμένη δραστηριότητα του δείκτη στρες σιέλου άλφα-αμυλάση, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου.

 

  1. Γλυκοπατάτες

Η κατανάλωση ολόκληρων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικών υδατανθράκων όπως γλυκοπατάτες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες.

Αν και τα επίπεδα κορτιζόλης ρυθμίζονται αυστηρά, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μια μελέτη 8 εβδομάδων σε γυναίκες με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία διαπίστωσε ότι εκείνες που έτρωγαν μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρους υδατάνθρακες με πυκνά θρεπτικά συστατικά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σιελογόνων από εκείνες που ακολούθησαν μια τυπική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες.

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα ολόκληρο φαγητό που αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή υδατανθράκων. Είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση του στρες, όπως η βιταμίνη C και το κάλιο.

 

  1. Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι μια απίστευτα συμπυκνωμένη πηγή ινών και ιδιαίτερα πλούσια σε πρεβιοτικά, ένας τύπος ινών που τροφοδοτεί τα φιλικά βακτήρια στο έντερο.

Οι αγκινάρες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες C και K, όλες απαραίτητες για την υγιή απόκριση στο στρες.

 

  1. Αυγά

Τα αυγά αναφέρονται συχνά ως πολυβιταμίνη της φύσης λόγω του εντυπωσιακού τους θρεπτικού προφίλ. Ολόκληρα τα αυγά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που χρειάζονται για μια υγιεινή απάντηση στο στρες.

Τα ολόκληρα τα αυγά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε λίγα μόνο τρόφιμα. Η χολίνη έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να προστατεύσει από το στρες.

 

  1. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, η ρέγγα, ο σολομός και οι σαρδέλες είναι απίστευτα πλούσια σε λιπαρά ωμέγα-3 και βιταμίνη D, θρεπτικά συστατικά που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση των επιπέδων άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης.

Τα ωμέγα-3 δεν είναι μόνο απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου και τη διάθεση, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν το σώμα σας να διαχειριστεί το άγχος. Στην πραγματικότητα, η χαμηλή πρόσληψη ωμέγα-3 συνδέεται με αυξημένο άγχος και κατάθλιψη στους δυτικούς πληθυσμούς.

Η βιταμίνη D παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στην ψυχική υγεία και στη ρύθμιση του στρες. Τα χαμηλά επίπεδα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post