5 Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και πως να τα αντικαταστήσετε

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον τα μισά άτομα με υπέρταση έχουν αρτηριακή πίεση που επηρεάζεται από την κατανάλωση νατρίου - που σημαίνει ότι είναι ευαίσθητα στο αλάτι. Επιπλέον, ο κίνδυνος ευαισθησίας στο αλάτι αυξάνεται με την ηλικία.

Η ημερήσια πρόσληψη αναφοράς (RDI) για το νάτριο είναι 2.300 mg - ή περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Ωστόσο, η μέση ημερήσια πρόσληψη πολλές φορές είναι παραπάνω. Αυτό προέρχεται κυρίως από συσκευασμένα φαγητά και τα εστιατόρια, και όχι από το αλάτι στο σπίτι σας.

Το νάτριο προστίθεται σε τρόφιμα για γεύση και ως μέρος ορισμένων συντηρητικών και προσθέτων τροφίμων.

Ακολουθούν είναι 5 τρόφιμα που τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο - και τι μπορείτε να φάτε αντί για αυτά.

 

  1. Γαρίδες

Οι συσκευασμένες, απλές, κατεψυγμένες γαρίδες περιέχουν συνήθως προστιθέμενο αλάτι για γεύση, καθώς και συντηρητικά πλούσια σε νάτριο. Για παράδειγμα, τριπολυφωσφορικό νάτριο συνήθως προστίθεται για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια υγρασίας κατά την απόψυξη.

Μια μερίδα 85 γραμμαρίων μη πασπαλισμένης κατεψυγμένης γαρίδας μπορεί να περιέχει έως 800 mg νατρίου, 35% της RDI.

Αντίθετα, μια μερίδα 85 γραμμαρίων φρέσκιας γαρίδας χωρίς αλάτι και πρόσθετα έχει μόλις 101 mg νατρίου, ή 4% της RDI.

Επιλέξτε φρέσκα αλιευμένα αν μπορείτε ή βρείτε ένα κατάστημα υγιεινής διατροφής για κατεψυγμένες γαρίδες χωρίς πρόσθετα.

 

  1. Τυρί cottage

Το τυρί cottage είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αλλά είναι επίσης σχετικά υψηλή σε αλάτι. Μια μερίδα 1/2-φλιτζάνι (113 γραμμάρια) τυρί cottage κυμαίνεται κατά μέσο όρο 350 mg νατρίου ή 15% του RDI.

Το αλάτι στο τυρί cottage όχι μόνο ενισχύει τη γεύση, αλλά επίσης συμβάλλει στην υφή και λειτουργεί ως συντηρητικό. Επομένως, γενικά δεν θα βρείτε εκδόσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ξέπλυμα του τυριού cottage κάτω το νερό της βρήσης για 3 λεπτά και στη συνέχεια το στέγνωμα, μειώνουν την περιεκτικότητα σε νάτριο κατά 63%.

 

  1. Χυμός λαχανικών

Η κατανάλωση χυμού λαχανικών είναι ένας απλός τρόπος για να πάρετε τα λαχανικά σας, αλλά αν δεν διαβάσετε τις ετικέτες διατροφής, είναι πιθανό να πιείτε πολύ νάτριο.

Μια μερίδα 240 mL χυμού λαχανικών μπορεί να έχει 405 mg νατρίου ή 17% της RDI.

Ευτυχώς, ορισμένες μάρκες προσφέρουν εκδόσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν περισσότερα από 140 mg νατρίου ανά μερίδα σύμφωνα με τους κανόνες της FDA.

 

  1. Σάλτσα για σαλάτες

Μερικό από το νάτριο σε σάλτσες σαλάτας προέρχεται από αλάτι. Επιπλέον, ορισμένες μάρκες προσθέτουν πρόσθετα γεύσης που περιέχουν νάτριο.

Σε μια ανασκόπηση των μεγάλων επώνυμων τροφίμων που πωλούνται σε καταστήματα στις ΗΠΑ, η σάλτσα σαλάτας περιείχε κατά μέσο όρο 304 mg νατρίου ανά μερίδα 2 κουταλιών της σούπας (28 γραμμάρια) ή 13% της RDI.

Μια ακόμη καλύτερη επιλογή είναι να φτιάξετε τη δική σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ξύδι.

 

  1. Πίτσα

Πίτσα και άλλα πιάτα πολλών συστατικών αντιπροσωπεύουν φαγητά που καταναλώνει πολύς κόσμος.

Πολλά από τα συστατικά, όπως το τυρί, η σάλτσα και η ζύμη, περιέχουν σημαντικές ποσότητες νατρίου, τα οποία προστίθενται γρήγορα όταν συνδυάζονται.

Εάν τρώτε περισσότερα από ένα κομμάτι πίτσας, το νάτριο αυξάνεται γρήγορα. Μπορείτε να περιορίστε τον εαυτό σας σε ένα κομμάτι πίτσα και ολοκληρώστε το γεύμα σας με τρόφιμα με χαμηλότερο νάτριο, όπως μια φυλλώδη πράσινη σαλάτα. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε πιο υγιεινές σπιτικές επιλογές πίτσας.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post