5 υγιεινά σνακ κατάλληλα για έφηβους

Οι έφηβοι υφίστανται μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης που απαιτεί τη βέλτιστη πρόσληψη τόσο των μακροθρεπτικών συστατικών (λίπος, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες) όσο και των μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες και μέταλλα). Επιπλέον, η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να έχουν καλές αποδόσεις σε ακαδημαϊκές και αθλητικές δραστηριότητες.

Ωστόσο, πολλά δημοφιλή σνακ είναι πλούσια σε εκλεπτυσμένους κόκκους, πρόσθετα σάκχαρα και άλλα συστατικά που πρέπει να περιορίζονται στη διατροφή των εφήβων.

Εδώ είναι 5 υγιεινά σνακ για πεινασμένους εφήβους.

Πολλές σπιτικές συνταγές σνακ είναι χρονοβόρες, αλλά τα ακόλουθα μπορούν να παρασκευαστούν σε λίγα λεπτά και να παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά.

  1. Σάντουιτς με βούτυρο ξηρών καρπών και φρούτα

Το βούτυρο από ξηρούς καρπούς και το μήλο είναι ένα νόστιμο σνακ και αποτελεί έναν χορταστικό συνδυασμό. Μπορείτε να απλώσετε βούτυρο ξηρών καρπών σε φέτες μήλου για ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.

Μπορείτε να τυλίξετε τις άκρες σε σπόρους κάνναβης, σπόρους chia ή ψιλοκομμένα καρύδια για επιπλέον τραγανή υφή.

  1. Κάσιους, μείγμα αμύγδαλου, κερασιού και μαύρης σοκολάτας

Το Trail Mix είναι ένα εύκολο, εξαιρετικά υγιεινό σνακ. Εσείς ή ο έφηβός σας μπορείτε να αναμίξετε κρεμώδη κάσιους, τραγανά αμύγδαλα και αποξηραμένα κεράσια με σκούρα τσιπ σοκολάτας για έναν ακαταμάχητο συνδυασμό.

Συγκεκριμένα, αυτά τα συστατικά είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που χρειάζονται οι έφηβοι για βέλτιστη υγεία.

  1. Βαζάκια χούμους

Το χούμους είναι ένα χορταστικό σνακ από ρεβίθια. Είναι γεμάτο με φυτικές ίνες, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες.

Στρώστε το κάτω μέρος ενός βάζου με μερικές κουταλιές χούμους και, στη συνέχεια, γεμίστε το βάζο με φέτες λαχανικών όπως καρότα, αγγούρι, σέλινο και κολοκυθάκια για ένα θρεπτικό σνακ.

  1. Σουβλάκια μοτσαρέλας και ντοματίνια

Αν και οι έφηβοι έχουν αυξημένη ανάγκη για ασβέστιο για να υποστηρίξουν το αναπτυσσόμενο σώμα τους, η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα, ειδικά μεταξύ των εφήβων.

Τα σουβλάκια από μπάλες μοτσαρέλας πλήρους γάλακτος και ζουμερές ντομάτες δεν είναι μόνο γεμάτα με ασβέστιο, αλλά και υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες και λυκοπένιο - ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στις ντομάτες και σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

  1. Ελληνικό παρφέ γιαουρτιού με φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους chia

Εσείς ή ο έφηβός σας μπορείτε να φτιάξετε ένα νόστιμο παρφέ με πρωτεΐνες, βάζοντας σε ένα βάζο  πλήρες λιπαρό ελληνικό γιαούρτι, φρέσκα μούρα, ψιλοκομμένα καρύδια και σπόρους chia. Το ελληνικό γιαούρτι περιέχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 170 γραμμαρίων.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post