#AboutFood -5 υγιεινά φρούτα που είναι εξαιρετικά θρεπτικά

Οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν ότι τα φρούτα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική, νόστιμη και βολική προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή. Με περισσότερες από 2.000 ποικιλίες φρούτων διαθέσιμες, ίσως αναρωτηθείτε ποιες θα πρέπει να επιλέξετε.

Κάθε τύπος φρούτων φέρνει το δικό του μοναδικό σύνολο θρεπτικών ουσιών και πλεονεκτημάτων στο τραπέζι. Το κλειδί είναι να τρώμε φρούτα διαφόρων χρωμάτων, καθώς κάθε χρώμα παρέχει ένα διαφορετικό σύνολο υγιεινών θρεπτικών συστατικών.

Εδώ είναι 5 από τα κορυφαία υγιεινά φρούτα που μπορείτε να απολαύσετε σε τακτική βάση.

  1. Μήλα

Ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα, τα μήλα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά.

Είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες και σας βοηθούν να διαχειριστείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, να ενισχυθεί η καλή πέψη και να υποστηριχθεί η υγεία του εντέρου και της καρδιάς.

Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών πολυφαινολών, οι οποίες είναι ενώσεις καταπολέμησης της νόσου που βρίσκονται στα φυτά. Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρκίνου, υπερβολικού βάρους, παχυσαρκίας και νευρολογικών διαταραχών.

Σημειώστε ότι οι περισσότερες πολυφαινόλες στα μήλα βρίσκονται ακριβώς κάτω από το δέρμα, οπότε φροντίστε να το τρώτε για να αποκομίσετε τα μεγαλύτερα οφέλη.

  1. Μπανάνες

Τα οφέλη των μπανανών υπερβαίνουν την περιεκτικότητα σε κάλιο. Μαζί με το 7% της ημερήσιας αξίας (DV) για το κάλιο, οι μπανάνες περιέχουν:

  • Βιταμίνη Β6: 27% του DV
  • Βιταμίνη C: 12% του DV
  • Μαγνήσιο: 8% του DV

Επιπλέον, προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες και φυτοστερόλες, και οι δύο υποστηρίζουν τη γενική υγεία σας. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρεβιοτικά, έναν τύπο ινών που προωθεί την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.

Σημειώστε ότι οι πράσινες, άγουρες μπανάνες έχουν υψηλότερο ανθεκτικό άμυλο σε σχέση με τις ώριμες και αποτελούν καλή πηγή πηκτίνης διαιτητικών ινών. Και οι δύο έχουν συνδεθεί με ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και καλύτερη πεπτική υγεία.

Εν τω μεταξύ, οι ώριμες μπανάνες είναι μια εξαιρετική πηγή εύπεπτων υδατανθράκων, καθιστώντας τις υπέροχες ως φαγητό πριν την προπόνηση.

  1. Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, παρέχοντας το 91% του DV σε ένα μόνο φρούτο. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, φυλλικό οξύ, θειαμίνη (βιταμίνη Β1), φυτικές ίνες και φυτικές πολυφαινόλες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ολόκληρων πορτοκαλιών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής, της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

Αν και ο 100% χυμός πορτοκαλιού παρέχει υψηλό όγκο θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών, συνήθως δεν διαθέτει φυτικές ίνες. Οι ποικιλίες που περιλαμβάνουν τον πολτό περιλαμβάνουν μερικές ίνες, οπότε επιλέξτε αυτούς τους χυμούς χωρίς πολτό.

  1. Αβοκάντο

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα φρούτα, τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη και είναι χαμηλά σε φυσικά σάκχαρα.

Κατασκευάζονται κυρίως από ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος που συνδέεται με την καλύτερη υγεία της καρδιάς. Περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες καλίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Β6, φολικού οξέος, βιταμινών Ε και Κ και δύο καροτενοειδών γνωστών ως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.

Σε σύγκριση με το βάρος σας, τα αβοκάντο έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες από τα περισσότερα άλλα φρούτα. Ωστόσο, μελέτες τα έχουν συνδέσει με την καλύτερη διαχείριση βάρους. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υψηλό τους περιεχόμενο σε λιπαρά και φυτικές ίνες προάγει την πληρότητα.

  1. Φράουλες

Οι φράουλες είναι ένα αγαπημένο φρούτο πολλών ανθρώπων. Είναι νόστιμες, βολικές και εξαιρετικά θρεπτικές. Συγκεκριμένα, οι φράουλες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος και μαγγανίου.

Είναι γεμάτες φυτικές πολυφαινόλες που δρουν ως αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, λιγνάνες και τανίνες.

Συγκεκριμένα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες, ελαγκαντανίνες και προανθοκυανιδίνες, οι οποίες έχουν δείξει μελέτες ότι μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Επιπλέον, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post