5 Υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεσή σας

Ωστόσο, τα φαγητά γεμάτα ζάχαρη και θερμίδες στα οποία καταφεύγουν πολλοί άνθρωποι τελικά έχουν πιο αρνητικές συνέπειες.

Πρόσφατα, έγινε μια έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διάθεση μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως το άγχος, το περιβάλλον, ο κακός ύπνος, η γενετική, οι διαταραχές της διάθεσης και οι διατροφικές ανεπάρκειες.

Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να προσδιορίσετε με ακρίβεια εάν το φαγητό μπορεί να αυξήσει τη διάθεσή σας.

Παρ 'όλα αυτά, ορισμένα τρόφιμα έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου και ορισμένα είδη διαταραχών της διάθεσης.

 

  1. Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μια ομάδα βασικών λιπαρών που πρέπει να αποκτήσετε μέσω της διατροφής σας επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του.

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος του μακρύπτερου είναι πλούσια σε δύο είδη ωμέγα-3 - το εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) - που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.

Τα ωμέγα-3s συμβάλλουν στη ρευστότητα της κυτταρικής μεμβράνης του εγκεφάλου σας και φαίνεται να παίζουν βασικούς ρόλους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την κυτταρική σηματοδότηση.

Ενώ η έρευνα δεν έχει ξεκάθαρα αποτελέσματα, μία ανασκόπηση σε κλινικές δοκιμές έδειξε ότι σε μερικές μελέτες, η κατανάλωση ωμέγα-3 με τη μορφή ψαριών έφερε μείωση στο βαθμό κατάθλιψης.  

 

  1. Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολλές ουσίες που ενισχύουν τη διάθεση.

Η ζάχαρη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, καθώς είναι μια γρήγορη πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλό σας.

Επιπλέον, μπορεί να απελευθερώσει μια σειρά από ευαίσθητες ενώσεις, όπως η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη και η Ν-ακυλο αιθανολαμίνη - μια ουσία που είναι χημικά παρόμοια με τα κανναβινοειδή και έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί συζητούν εάν η σοκολάτα περιέχει αρκετές από αυτές τις ενώσεις για να προκαλέσει ψυχολογική αντίδραση.

Ανεξαρτήτως από αυτό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή που προάγουν την υγεία, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου. Κατά συνέπεια, μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της διάθεσης.

Τέλος, η σοκολάτα έχει υψηλή ηδονική βαθμολογία, που σημαίνει ότι η ευχάριστη γεύση, η υφή και η μυρωδιά της μπορούν επίσης να ενισχύσουν την καλή διάθεση.

 

  1. Μπανάνες

Οι μπανάνες μπορεί να βοηθήσουν να αλλάξουν τη διάθεσή σας.

Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Β6, η οποία βοηθά στη σύνθεση συναισθηματικών νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Επιπλέον, μια μεγάλη μπανάνα (136 γραμμάρια) παρέχει 16 γραμμάρια ζάχαρης και 3,5 γραμμάρια ινών.

Όταν η ζάχαρη συνδυάζεται με ίνες, απελευθερώνεται αργά στο αίμα σας, επιτρέποντας σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνοντας τον έλεγχο της διάθεσης. Αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που είναι πολύ χαμηλά μπορεί να οδηγήσουν σε ευερεθιστότητα και μεταβολές της διάθεσης.

 

  1. Βρώμη

Η βρώμη είναι ένα ολόκληρο σιτάρι που μπορεί να σας κρατήσει σε καλή διάθεση για ολόκληρο το πρωί. Μπορείτε να την απολαύσετε σε πολλές μορφές, όπως βρώμη, πλιγούρι βρώμης, μούσλι και granola.

Είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, παρέχοντας 8 γραμμάρια σε μια κούπα (81 γραμμάρια).

Οι ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης των υδατανθράκων, επιτρέποντας τη σταδιακή απελευθέρωση της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος ώστε να διατηρήσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα σταθερά.

Αν και άλλες πηγές δημητριακών ολικής αλέσεως μπορούν να έχουν αυτό το αποτέλεσμα, η βρώμη μπορεί να είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα, δεδομένου ότι αποτελεί επίσης μια μεγάλη πηγή σιδήρου.

Η αναιμία της ανεπάρκειας σιδήρου, μία από τις πιο κοινές ελλείψεις θρεπτικών ουσιών, συνδέεται με τη χαμηλή πρόσληψη σιδήρου. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν κόπωση, υποτονικότητα και διαταραχές της διάθεσης.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι αισθάνονται βελτίωση σε αυτά τα συμπτώματα αφού τρώνε τροφές πλούσιες σε σίδηρο ή παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου, αλλά αυτό είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

 

  1. Μούρα

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

Αν και ο μηχανισμός δεν είναι ξεκάθαρος, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που σχετίζεται με την κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης.

Τα μούρα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών και φαινολικών ενώσεων, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες - μια ανισορροπία βλαβερών ουσιών στο σώμα σας.

Είναι ιδιαίτερα υψηλά σε ανθοκυανίνες, μια χρωστική που δίνει σε ορισμένα μούρα πορφυρό-μπλε χρώμα. Μια μελέτη συνέδεε μια διατροφή πλούσια σε ανθοκυανίνες με 39% χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Αν δεν μπορείτε να τα βρείτε φρέσκα, δοκιμάστε να αγοράσετε κατεψυγμένα μούρα - τα οποία είναι κατεψυγμένα στην μέγιστη ωριμότητα τους για να διατηρήσετε τη μέγιστη ποσότητα αντιοξειδωτικών.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post