5 Οφέλη για την υγεία που σας προσφέρει ένα κατοικίδιο

Η θεωρία κοινωνικής υποστήριξης

Ο λόγος για τον οποίο τα ζώα είναι καλά για την υγεία σας είναι παρόμοιος με το γιατί οι άνθρωποι είναι καλοί για την υγεία σας: κοινωνική υποστήριξη. Οι ανθρώπινες σχέσεις ανακουφίζουν το άγχος και βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή μας. Οι σχέσεις με τα κατοικίδια ζώα μας κάνουν το ίδιο. Οι αλληλεπιδράσεις κοινωνικής υποστήριξης προκαλούν απελευθέρωση οξυτοκίνης και μείωση της κορτιζόλης,. Ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει τις σχέσεις [ανθρώπου και κατοικιδίου] με τον ίδιο τρόπο, και ως αποτέλεσμα επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο και τις ορμόνες.

Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο πιθανό από τους μη ιδιοκτήτες σκύλων να πληρούν τις συνιστώμενες οδηγίες φυσικής δραστηριότητας. Αυτές οι οδηγίες συνιστούν 150 λεπτά δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα. Το να περπατάτε με το κατοικίδιό σας, σας δίνει έξτρα κίνητρο. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι γιατροί προτείνουν να στους ασθενείς τους με καρδιαγγειακά προβλήματα  να πάρουν σκύλο. Αυτό συμβαίνει γιατί το μέτριο βάδισμα είναι εξίσου αποτελεσματικό με το τρέξιμο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης.

Η επαφή

Το χάιδεμα μιας γάτας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, καθώς και τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση. Και όσο βαθύτερος είναι ο δεσμός που έχετε με το ζώο, τόσο ισχυρότερη είναι η μείωση του στρες. Σε μια μελέτη του 2016 που συνέκρινε εθελοντές σε καταφύγιο γατών και ιδιοκτήτες γατών, και τα δύο μέρη είχαν μειωμένους δείκτες άγχους, αλλά οι ιδιοκτήτες παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερα ηρεμιστικά αποτελέσματα.

Ένα φιλικό πρόσωπο

Τα σκυλιά μας εκθέτουν φυσικά σε καταστάσεις όπου είναι πιο πιθανό να συναντηθούμε και να αλληλεπιδράσουμε με νέους ανθρώπους. Είτε συναντάτε έναν άλλον σκύλο στο δρόμο είτε αρχίζετε μια συνομιλία με κάποιον στην τάξη εκπαίδευσης του κουταβιού σας, έχετε κάτι κοινό.

Ένας αμφίδρομος δρόμος

Ενώ οι χνουδωτοί φίλοι ενισχύουν την υγεία σας, η υγεία και η ευτυχία τους είναι εξίσου σημαντικές. Όταν τα κατοικίδια ζώα χαϊδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους, υπάρχει μείωση του άγχους και για αυτά. Αυτό ισχύει μόνο, εάν το κατοικίδιο αισθάνεται άνετα μαζί σας. Υπάρχουν μερικά σημάδια συμπεριφοράς για να σας δείξει πώς αισθάνονται πραγματικά. Ένα χαρούμενο κατοικίδιο θα έχει συνήθως ένα απαλό, χαλαρό σώμα και θα σας αγγίζει ελεύθερα, όπως όταν μια γάτα τρίβει στα πόδια σας ή ένας σκύλος βάζει τη μουσούδα του στο χέρι σας. Σημάδια ενός δυστυχισμένου, ανήσυχου ή φοβισμένου σκύλου; Η ουρά τους μπορεί να είναι κάτω ή τα αυτιά τους πίσω. Επιπλέον, θα παρατηρήσετε συχνά λαχάνιασμα, να γλύφουν τα χείλη τους και να χασμουριούνται από άγχος.

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post