5 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε διαβήτη

Δημιουργεί πολλές σοβαρές συνέπειες, όπως καρδιακή και νεφρική νόσο, τύφλωση και άλλες επιπλοκές. Ο προδιαβήτης έχει επίσης συνδεθεί με αυτές τις συνέπειες. Είναι σημαντικό ότι η κατανάλωση λάθος τροφών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και να εξελίξει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.

 

Γιατί έχει σημασία η πρόσληψη υδατανθράκων για άτομα με διαβήτη;

Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και το λίπος είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά που παρέχουν στο σώμα σας ενέργεια.

Από αυτές τις 3 κατηγορίες, οι υδατάνθρακες έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση στο σάκχαρο σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υδατάνθρακες διασπώνται σε ζάχαρη ή γλυκόζη και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος σας.

Οι υδατάνθρακες αποτελούνται από άμυλα, ζάχαρη και φυτικές ίνες. Ωστόσο, οι ίνες δεν χωνεύονται και απορροφώνται από το σώμα σας με τον ίδιο τρόπο σε σχέση με άλλα είδη υδατανθράκων.

Η αφαίρεση των ινών από τους συνολικούς υδατάνθρακες σε μια τροφή θα σας δώσει την εύπεπτη ή «καθαρή» περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, εάν ένα φλιτζάνι ανάμεικτα λαχανικά περιέχει 10 γραμμάρια υδατανθράκων και 4 γραμμάρια ινών, ο καθαρός αριθμός των υδατανθράκων είναι 6 γραμμάρια.

Όταν τα άτομα με διαβήτη καταναλώνουν πάρα πολλούς υδατάνθρακες κάθε φορά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μπορούν να αυξηθούν επικίνδυνα πολύ.

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα μπορεί να βλάψουν τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του σώματός σας, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο και άλλες σοβαρές καταστάσεις υγείας.

Η διατήρηση χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αιχμών του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών του διαβήτη.

Επομένως, είναι σημαντικό να αποφύγετε τα τρόφιμα που αναφέρονται παρακάτω.

 

  1. Αναψυκτικά με ζάχαρη - Αεριούχα ποτά

Τα αναψυκτικά είναι η χειρότερη επιλογή ποτών για κάποιον με διαβήτη και έχουν υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων.

Ένα παγωμένο τσάι ή λεμονάδα περιέχει 36 γραμμάρια υδατανθράκων, αποκλειστικά από τη ζάχαρη.

Επιπλέον, είναι πλούσια με φρουκτόζη, η οποία συνδέεται στενά με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως το λιπαρό συκώτι.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα φρουκτόζης στα αεριούχα ποτά μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολικές αλλαγές που ενισχύουν το λίπος της κοιλιάς.

Προτιμήστε νερό ή παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη.

 

  1. Trans-λιπαρά οξέα

 

Τα βιομηχανικά τρανσ-λιπαρά είναι πολύ ανθυγιεινά.

Δημιουργούνται προσθέτοντας υδρογόνο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα για να τα καταστήσουν πιο σταθερά.

Τα τρανσ-λιπαρά βρίσκονται σε μαργαρίνες, φυστικοβούτυρο, κρέμες και κατεψυγμένα τρόφιμα. Επιπλέον, οι κατασκευαστές τροφίμων τα προσθέτουν συχνά σε κράκερ, muffins και άλλα ψημένα προϊόντα για να συμβάλουν στην παράταση της διάρκειας ζωής τους.

Αν και τα trans λιπαρά δεν αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έχουν συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και λίπος στην κοιλιά, καθώς και με χαμηλότερα επίπεδα «καλών» HDL χοληστερόλης και εξασθενημένη αρτηριακή λειτουργία.

Αυτές οι επιπτώσεις αφορούν ιδιαίτερα τα άτομα με διαβήτη, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αποφύγετε οποιοδήποτε προϊόν που περιέχει τις λέξεις "μερικώς υδρογονωμένο" στη λίστα συστατικών του.

 

  1. Λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι

 

Το άσπρο ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά είναι επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Η κατανάλωση ψωμιού, κουλουριού και άλλων τροφών επεξεργασμένου αλευριού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μικρή ποσότητα ινών, η οποία βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε μια άλλη μελέτη, η αντικατάσταση του λευκού ψωμιού με ψωμί υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες αποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, παρουσίασαν μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

 

  1. Γιαούρτι με γεύση φρούτων

Το απλό γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, οι ποικιλίες με γεύση φρούτων είναι μια ανθυγιεινή πρόταση.

Τα αρωματισμένα γιαούρτια παρασκευάζονται συνήθως από γάλα χωρίς λιπαρά ή χαμηλά λιπαρά και είναι γεμάτα με υδατάνθρακες και ζάχαρη.

Στην πραγματικότητα, μια μερίδα ενός φλιτζανιού (245 γραμμάρια) γιαουρτιού με γεύση φρούτων μπορεί να περιέχει 47 γραμμάρια ζάχαρης, που σημαίνει ότι σχεδόν το 81% των θερμίδων του προέρχονται από ζάχαρη.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το γιαούρτι με φρούτα είναι μια υγιής εναλλακτική λύση για επιδόρπιο. Ωστόσο, μπορεί να περιέχει εξίσου ή ακόμη περισσότερη ζάχαρη από το παγωτό.

Αντί να επιλέξετε γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου σας και την ινσουλίνη στο αίμα σας, επιλέξτε απλό γιαούρτι πλήρους γάλακτος που δεν περιέχει ζάχαρη και μπορεί να είναι ευεργετικό για την όρεξη, τον έλεγχο του βάρους και την υγεία του εντέρου

 

  1. Γλυκά δημητριακά

Η κατανάλωση δημητριακών είναι ένας από τους χειρότερους τρόπους για να ξεκινήσετε την ημέρα σας εάν έχετε διαβήτη.

Παρά τους ισχυρισμούς υγείας στα κουτιά τους, τα περισσότερα δημητριακά είναι πολύ επεξεργασμένα και περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από ό, τι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται.

Επιπλέον, παρέχουν πολύ λίγη πρωτεΐνη, μια θρεπτική ουσία που μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πλήρης και ικανοποιημένοι διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακόμα και τα «υγιεινά» δημητριακά δεν είναι καλές επιλογές για τα άτομα με διαβήτη.

Για να διατηρήσετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και τον έλεγχο της πείνας, παραλείψτε τα δημητριακά και επιλέξτε ένα πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post