5 Τρόφιμα που χρειάζεστε στην κουζίνα σας για μια υγιεινή νέα χρονιά

Η νέα χρονιά είναι μια εξαιρετική στιγμή για να βγάλετε το junk φαγητό από τη ζωή σας. Είναι σημαντικό λοιπόν να οργανώσετε το ντουλάπι και την κουζίνα σας για να ετοιμαστείτε για μια επιτυχία.  Μια οργανωμένη κουζίνα γεμάτη με υγιεινά τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να επαναφέρετε τη διατροφή σας και να την τηρήσετε.

Εδώ είναι τα απαραίτητα για να προετοιμάσετε υγιεινά, γρήγορα και γευστικά γεύματα.

Φρούτα και λαχανικά

Μια υγιεινή κουζίνα ξεκινά με φρέσκα προϊόντα - ναι, ακόμη και το χειμώνα. Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά των φυτών που προστατεύουν από χρόνιες παθήσεις όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και άνοια. Διατηρήστε μια καλή ποικιλία στο χέρι και στοχεύστε να τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων και τρεις μερίδες λαχανικών κάθε μέρα.

Είναι σημαντικό να γεμίζετε την κουζίνα σας με πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, λεμόνια και λάιμ για μαγείρεμα. Επιπλέον, αγοράστε φρέσκα προϊόντα όπως μήλα και πορτοκάλια που μπορείτε να βάλετε στην τσάντα σας ως υγιεινά σνακ εν κινήσει. Βεβαιωθείτε ότι έχετε και πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μη αμυλούχα λαχανικά για να σας βοηθήσουν να ακολουθήσετε ένα σχέδιο διατροφής με βάση τα φυτά.

Ελληνικό γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά είναι μια καλή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο και το κάλιο. Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι στραγγισμένο, έτσι αφαιρεί το υδατώδες ορό γάλακτος, με αποτέλεσμα ένα παχύτερο, κρεμώδες γιαούρτι με διπλάσια πρωτεΐνη και περίπου τη μισή ζάχαρη του κανονικού γιαουρτιού. Ένα τυπικό δοχείο μιας μερίδας μη λιπαρού ελληνικού γιαουρτιού περιέχει περίπου 17 γραμμάρια πρωτεΐνης - περίπου το ισοδύναμο τριών αυγών!

Ξηροί καρποί

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περίπου μια χούφτα ξηρών καρπών την ημέρα - είτε προτιμούν αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια, φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς - τείνουν να είναι πιο αδύνατοι και έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους σε σύγκριση με εκείνους που αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς. Επειδή τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι πλούσια σε θερμίδες, οπότε ο έλεγχος της μερίδας είναι το κλειδί. Διατροφικά, όλοι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καρδιακά υγιεινά ακόρεστα λιπαρά και πρωτεΐνες και παρέχουν θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β και Ε, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Η κατανάλωση αυτής της διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, υγιεινά λίπη και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένα προβλήματα υγείας.

Τρόφιμα ολικής αλέσεως

Παρά τη δημοφιλή γνώμη, δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψετε τους υδατάνθρακες εντελώς εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή να βελτιώσετε την υγεία σας φέτος. Στην πραγματικότητα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως καστανό ρύζι, quinoa, farro, βρώμη και κριθάρι) έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η κατανάλωση περισσότερων κόκκων μπορεί να προσθέσει ακόμη και χρόνια στη ζωή σας.

Οι ολόκληροι σπόροι παρέχουν ίνες που σας γεμίζουν συν ευεργετικά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα. Προσπαθήστε να πάρετε περίπου τρεις μερίδες ολικής αλέσεως την ημέρα.

 

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post