5 φαγητά που μπορείτε να τρώτε στην κετονική δίαιτα

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η δίαιτα που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, τον διαβήτη και την επιληψία.

Υπάρχουν επίσης πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να είναι ευεργετική για ορισμένους καρκίνους, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες ασθένειες.

Μια κετονική δίαιτα περιορίζει συνήθως τους υδατάνθρακες σε 20-50 γραμμάρια την ημέρα. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, πολλά θρεπτικά τρόφιμα μπορούν εύκολα να ταιριάξουν σε αυτόν τον τρόπο φαγητού.

Εδώ είναι 5 υγιεινά τρόφιμα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην κετονική διατροφή.

 

  1. Θαλασσινά

Τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι πολύ φιλικά προς την κετονική διατροφή. Ο σολομός και άλλα ψάρια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, κάλιο και σελήνιο και σχεδόν χωρίς υδατάνθρακες.

Ωστόσο, οι υδατάνθρακες σε διαφορετικούς τύπους οστρακοειδών ποικίλλουν. Για παράδειγμα, ενώ οι γαρίδες και τα περισσότερα καβούρια δεν περιέχουν υδατάνθρακες, κάποια άλλα είδη οστρακοειδών έχουν.

Ενώ αυτά τα οστρακοειδή μπορούν ακόμα να συμπεριληφθούν σε μια κετογονική δίαιτα, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη αυτοί οι υδατάνθρακες.

Ακολουθούν οι μετρήσεις των υδατανθράκων για μερίδες 100 γραμμαρίων ορισμένων δημοφιλών τύπων οστρακοειδών:

  • Μαλάκια: 5 γραμμάρια
  • Μύδια: 7 γραμμάρια
  • Χταπόδι: 4 γραμμάρια
  • Στρείδια: 4 γραμμάρια
  • Καλαμάρι: 3 γραμμάρια

Ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και άλλα λιπαρά ψάρια είναι πολύ υψηλά σε λιπαρά ωμέγα-3, τα οποία έχει βρεθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης και αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα.

Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση ψαριών έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και βελτιωμένη ψυχική υγεία.

Στόχος να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα.

 

  1. Λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες

Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και πολλά μέταλλα.

Τα περισσότερα λαχανικά περιέχουν πολύ λίγους καθαρούς υδατάνθρακες. Ωστόσο, η κατανάλωση μιας μερίδας "αμυλούχων" λαχανικών όπως είναι οι πατάτες ή τα παντζάρια θα μπορούσε να σας βάλει πάνω από το όριο των υδατανθράκων που λαμβάνετε για την ημέρα.

Ο καθαρός αριθμός υδατανθράκων για μη αμυλούχα λαχανικά κυμαίνεται από λιγότερο από 1 γραμμάριο για 1 φλιτζάνι ακατέργαστο σπανάκι έως 8 γραμμάρια για 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανάκια Βρυξελλών.

Τα λαχανικά περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα.

Επιπλέον, λαχανικά σταυροειδής όπως το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι έχουν συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Τα λαχανικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αποτελούν εξαιρετικά υποκατάστατα για τα τρόφιμα υψηλότερου υδατάνθρακα Για παράδειγμα, το κουνουπίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μίμηση ρυζιού ή πατάτας, ενώ μπορείτε να φτιάξετε "zoodles" από κολοκυθάκια αντί για σπαγγέτι.

 

  1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι απίστευτα υγιεινά.

100 γραμμάρια, ή περίπου το μισό ενός μέσου αβοκάντο, περιέχουν 9 γραμμάρια υδατανθράκων.

Ωστόσο, 7 από αυτά είναι φυτικές ίνες, οπότε ο καθαρός αριθμός υδατανθράκων είναι μόνο 2 γραμμάρια.

Τα αβοκάντο έχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, ένα σημαντικό μέταλλο που πολλοί άνθρωποι μπορεί έχουν σε επάρκεια. Επιπλέον, μια υψηλότερη πρόσληψη καλίου μπορεί να βοηθήσει στη μετάβαση σε μια κετονική διατροφή.

Το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Σε μια μελέτη, όταν οι άνθρωποι κατανάλωναν μια διαρτοφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αβοκάντο, παρουσίασαν μείωση 22% στην «κακή» χοληστερόλη LDL και τα τριγλυκερίδια και αύξηση 11% στην «καλή» χοληστερόλη HDL.

 

  1. Αυγά

Τα αυγά είναι ένα από τα πιο υγιεινά και πιο ευπροσάρμοστα τρόφιμα στον πλανήτη.

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατάνθρακες και λιγότερα από 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας τα αυγά ιδανική τροφή για έναν κετονικό τρόπο ζωής.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι τα αυγά προκαλούν ορμόνες που αυξάνουν την αίσθηση πληρότητας και διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά, οδηγώντας σε πρόσληψη χαμηλότερων θερμίδων για έως και 24 ώρες.

Είναι σημαντικό να τρώτε ολόκληρο το αυγό, καθώς οι περισσότερες από τις θρεπτικές ουσίες ενός αυγού βρίσκονται στον κρόκο. Αυτό περιλαμβάνει τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία βοηθούν στην προστασία της υγείας των ματιών.

Αν και οι κρόκοι αυγών έχουν υψηλή χοληστερόλη, η κατανάλωσή τους δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα στους περισσότερους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, τα αυγά φαίνεται να τροποποιούν το σχήμα της LDL με τρόπο που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

 

  1. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο προσφέρει εντυπωσιακά οφέλη για την καρδιά σας.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λίπος που έχει διαπιστωθεί, σε πολλές μελέτες, ότι μειώνει παράγοντες κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά γνωστά ως φαινόλες. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν περαιτέρω την υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη λειτουργία της αρτηρίας.

Ως καθαρή πηγή λίπους, το ελαιόλαδο δεν περιέχει υδατάνθρακες και είναι η ιδανική βάση για σαλάτες.

Ανακαλύψτε το έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο της σειράς B by Nadia Boule

Επειδή δεν είναι τόσο σταθερό όσο τα κορεσμένα λίπη σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο για μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά ή να το προσθέτετε σε τρόφιμα μετά το μαγείρεμα.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post