5 τρόφιμα που είναι πιο ανθυγιεινά από όσο φαίνεται

Μερικά τρόφιμα μπορεί να μοιάζουν ότι είναι καλά για εσάς, ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτι άλλο. Όταν προσπαθείτε να φάτε καλά, μπορεί να είναι ενοχλητικό κάποια φαγητά που μοιάζουν υγιεινά να είναι γεμάτα ζάχαρη, λίπος ή νάτριο.  Μάθετε ποια είναι αυτά.

Energy Bars

Ακριβώς επειδή έρχονται σε ένα μικρό πακέτο που λέει ότι είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα, οι energy bars δεν είναι απαραίτητα μια υγιεινή επιλογή. Μπορούν να συσκευαστούν με εμπλουτισμένο λευκό αλεύρι, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και άλλα γλυκαντικά.  Πολλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Φάτε έξυπνα:

  • Αν αντικαταστήσετε ένα γεύμα με energy bar, επιλέξτε μια με 200 έως 300 θερμίδες. για ένα σνακ, προτιμήστε κάποια μπάρα με 150 θερμίδες ή λιγότερες.
  • Επιλέξτε μια μπάρα της οποίας η λίστα συστατικών είναι σύντομη και ξεκινά με ένα ολόκληρο σιτάρι όπως καστανό ρύζι, ολικό σιτάρι ή αλεύρι ολικής αλέσεως.

 

Granola

Δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε τη λέξη «granola» για να περιγράψουμε κάτι υγιεινό, είναι ειρωνικό το γεγονός ότι τα νόστιμα δημητριακά πρωινού είναι ένας από τους λιγότερο υγιεινούς τρόπους για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Με όλη τη ζάχαρη που περιέχει, μόνο ένα φλιτζάνι granola μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τις 600 θερμίδες.

Φάτε έξυπνα:

  • Προτιμήστε ένα δημητριακό που έχει την ίδια ικανοποιητική γεύση με τη granola αλλά περιέχει περισσότερα γραμμάρια ινών από τη ζάχαρη. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας ξηρούς καρπούς (δοκιμάστε καρύδια) και το αγαπημένο σας μούρο για γλυκύτητα.
  • Εάν απλώς δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε τη granola, πασπαλίστε μια μικρή ποσότητα με απλό γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή μια χούφτα βατόμουρα ή μισό φλιτζάνι φέτες φράουλας.

 

Smoothies

Με τόσα πολλά φρούτα, πώς μπορεί ένα smoothie να είναι κακό; Το πρόβλημα έρχεται στον τροπικό παράδεισο όταν το βασικό συστατικό του smoothie είναι ο χυμός φρούτων, ο οποίος προσθέτει θερμίδες χωρίς να παρέχει καμία από τις καλές ίνες που παίρνετε από τον ίδιο τον καρπό. Επιπλέον, ορισμένα smoothie περιέχουν sorbet με ζάχαρη ή παγωμένο γιαούρτι για να γεμίσουν τη γεύση.

Φάτε έξυπνα:

  • Εν κινήσει, επιλέξτε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και ένα κομμάτι φρούτων.
  • Στο σπίτι, δοκιμάστε μια συνταγή για ένα υγιεινό smoothie: Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαράένα μισό φλιτζάνι μη λιπαρό γάλα, μία μερίδα φρούτων (όπως ένα φλιτζάνι κατεψυγμένα μούρα ή μια κατεψυγμένη μπανάνα) και μια κουταλιά της σούπας σπόρου λιναριού.

 

Τρόφιμα χωρίς λιπαρά

Σίγουρα ακούγονται καλά, αλλά το πρόβλημα με τα τρόφιμα χωρίς λιπαρά, είναι ότι οι άνθρωποι τα βλέπουν ως εισιτήριο για να τρώνε περισσότερο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό γιατί όταν παίρνετε λίπος από τρόφιμα, κάτι πρέπει να αντικαταστήσει τη γεύση – και συνήθως αυτό γίνεται με προσθήκη ζάχαρης ή νατρίου.

Τα σωστά είδη λιπαρών είναι πραγματικά απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή, παρέχοντας γεύση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμη και αυξάνοντας τη διάθεσή σας. Επιπλέον, το λίπος μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε χορτάτοι. Πολλά τρόφιμα γίνονται λιγότερο ικανοποιητικά χωρίς αυτό, γεγονός που μπορεί να σας οδηγήσει να τρώτε περισσότερο στο επόμενο γεύμα σας.

Φάτε έξυπνα:

  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Κάντε επιλογές χωρίς λιπαρά ή χαμηλά λιπαρά.
  • Προτιμήστε πάντα φυσικό λιπαρό φυστικοβούτυρο, πλούσιο σε υγιή πολυακόρεστα λίπη. Οι εκδόσεις μειωμένου λίπους τις αντικαθιστούν με υδρογονωμένα έλαια (που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά) και ζάχαρη.
  • Οι σάλτσες σαλάτας χωρίς λιπαρά είναι γεμάτες με νάτριο και ζάχαρη. Αντί για αυτά, ανακατέψτε δύο κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο με χυμό λεμονιού ή αρωματικό ξύδι.

 

Σαλάτες

Το γεγονός είναι ότι πολλές σαλάτες είναι γεμάτες με ανθυγιεινά πρόσθετα, όπως τυρί (100 θερμίδες σε τέσσερις κύβους μεγέθους ζαριών), κομμάτια μπέικον, κρεμώδη σάλτσες και κρουτόν.

Φάτε έξυπνα:

  • Όταν γευματίζετε, ζητάτε πάντα τα dips στο πλάι. Βυθίστε πρώτα το πιρούνι σας στη σάλτσα και μετά προσθέστε τα λαχανικά.
  • Στα salad bars, παραλείψτε οτιδήποτε αναμιγνύεται με μαγιονέζα, όπως τόνο ή σαλάτα αυγών.
  • Αν σας αρέσει το τυρί, βάλτε μια κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα πάνω από τη σαλάτα σας πριν φάτε, για να της δώσετε πολλή γεύση με λιγότερες θερμίδες.
  • Αντί ψιλοκομμένο ζαμπόν ή κρουτόν, προτιμήστε μια κουταλιά της σούπας αμύγδαλα ή σπόρους ηλίανθου για γεύση και τραγανή υφή.
  • Στο σπίτι, αντικαταστήστε το dressing με γευστικά φρέσκα φρούτα - όπως αχλάδια ή μανταρίνια.

 

Πηγή: https://www.health.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post