5 τρόφιμα που μπορούν για περισσότερη ενέργεια

Η έλλειψη ενέργειας θα μπορούσε να επηρεάσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο τύπος και η ποσότητα των τροφίμων που τρώτε παίζουν βασικούς ρόλους στον καθορισμό των επιπέδων ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Παρόλο που όλα τα τρόφιμα σας δίνουν ενέργεια, ορισμένα τρόφιμα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα και να διατηρήσετε την εγρήγορση και την εστίασή σας όλη την ημέρα.

Ακολουθεί μια λίστα με 5 τρόφιμα που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας.

 

  1. Μπανάνες

Οι μπανάνες μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για ενέργεια. Είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, καλίου και βιταμίνης Β6, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των ενεργειακών σας επιπέδων.

 

  1. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος είναι καλές πηγές πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων και βιταμινών Β, καθιστώντας τα υπέροχα τρόφιμα για τη διατροφή σας.

Μια μερίδα σολομού ή τόνου σας παρέχει τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Β12.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή, η οποία είναι μια κοινή αιτία κόπωσης.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 θα μπορούσε να μειώσει την κόπωση, ειδικά σε ασθενείς με καρκίνο και σε αυτούς που αναρρώνουν από καρκίνο.

Επιπλέον, η βιταμίνη Β12 λειτουργεί με φολικό οξύ για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά το σίδηρο να λειτουργεί καλύτερα στο σώμα σας. Τα βέλτιστα επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων και σιδήρου μπορούν να μειώσουν την κόπωση και να αυξήσουν την ενέργεια.

 

  1. Καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι είναι ένα πολύ θρεπτικό φαγητό. Σε σύγκριση με το λευκό ρύζι, είναι λιγότερο επεξεργασμένο και διατηρεί περισσότερη θρεπτική αξία με τη μορφή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Το μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι περιέχει 2 γραμμάρια ινών και παρέχει μεγάλο μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI) μαγγανίου, ενός μετάλλου που βοηθά τα ένζυμα να διαλύσουν τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες για να παράγουν ενέργεια.

Επιπλέον, χάρη στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το καστανό ρύζι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επομένως, θα μπορούσε να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να ενισχύσει σταθερά επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

  1. Γλυκοπατάτες

Εκτός από το ότι είναι νόστιμες, οι γλυκοπατάτες είναι μια θρεπτική πηγή ενέργειας για όσους αναζητούν επιπλέον ώθηση.

Μια μερίδα 1 φλιτζανιού (100 γραμμάρια) γλυκοπατάτας θα μπορούσε να συσκευάσει έως 25 γραμμάρια σύνθετων υδατανθράκων, 3,1 γραμμάρια ινών, 25% της RDI για μαγγάνιο και ένα επιβλητικό 564% της RDI για βιταμίνη Α.

Χάρη στις φυτικές ίνες γλυκοπατάτας και το σύνθετο υδατάνθρακα, το σώμα σας τις χωνεύει αργά, γεγονός που σας παρέχει μια σταθερή παροχή ενέργειας.

 

  1. Καφές

Ο καφές μπορεί να είναι το πρώτο φαγητό που θα σκεφτόσασταν για την αύξηση της ενέργειας.

Είναι πλούσιος σε καφεΐνη, η οποία μπορεί γρήγορα να περάσει από την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλό σας και να εμποδίσει τη δραστηριότητα της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ηρεμεί το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή της επινεφρίνης - μιας ορμόνης που διεγείρει το σώμα και τον εγκέφαλο - αυξάνεται.

Παρόλο που ο καφές παρέχει μόνο δύο θερμίδες ανά φλιτζάνι, τα διεγερτικά του αποτελέσματα μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε άγρυπνοι και συγκεντρωμένοι.

Δεν συνιστάται να καταναλώνετε περισσότερα από 400 mg καφεΐνης ή περίπου 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post