5 τρόφιμα που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του σώματός σας

 

  1. Γλυκοπατάτες αντί για πατάτες τηγανητές

 

Οι τηγανητές πατάτες μπορούν να σας δώσουν άμεση ικανοποίηση. Ωστόσο μπορούν να επιταχύνουν και τη γήρανση του οργανισμού.

Τα τρόφιμα που τηγανίζονται με λάδι σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη στο δέρμα. Η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης λόγω μιας δράσης που ονομάζεται διασύνδεση η οποία επηρεάζει τα μόρια του DNA και μπορεί να αποδυναμώσει την ελαστικότητα του δέρματος.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να απορροφήσει νερό από το δέρμα και να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα σας πιο επιρρεπές σε ρυτίδες.

Αντικαταστήστε τις τηγανητές πατάτες με γλυκοπατάτες. Είναι πλούσιες σε αντιγηραντικό χαλκό, που βοηθά στην παραγωγή του κολλαγόνου.

 

  1. Ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό ψωμί

 

Όταν οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες ενσωματώνονται με πρωτεΐνες, προκαλούν το σχηματισμό AGE (τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης). Τα AGEs έχουν άμεση επίδραση στις χρόνιες παθήσεις καθώς και στη γήρανση του σώματος.

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το λευκό ψωμί, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η οποίες συνδέονται άμεσα με τη γήρανση.

Δοκιμάστε μια εναλλακτική λύση έναντι του παραδοσιακού λευκού ψωμιού, όπως ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης, πολύσπορο ή σίκαλης που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Τα συγκεκριμένα είδη ψωμιού περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά στοιχεία που είναι ευεργετικά για το δέρμα.

 

  1. Μέλι ή φρούτα αντί για λευκή ζάχαρη

 

Η ζάχαρη είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες των ανεπιθύμητων προβλημάτων του δέρματος όπως η ακμή. Αποτελεί βασικό στοιχείο στο σχηματισμό AGEs που καταστρέφουν το κολλαγόνο.

Όταν τα επίπεδα ζάχαρης μας είναι αυξημένα, αυτή η διαδικασία διεγείρεται. Επίσης επιταχύνεται η εξέλιξη της εάν συνδέεται και με το φως του ηλίου. Γι’ αυτό, αντί να τρώτε παγωτό στην παραλία, προτιμήστε φρούτα ή σοκολάτα υγείας όταν επιθυμείτε κάτι γλυκό. Τα blueberries ειδικά, αποτρέπουν την απώλεια κολλαγόνου.

 

  1. Ελαιόλαδο ή αβοκάντο αντί για μαργαρίνη

 

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση της μαργαρίνης ή του βουτύρου συμβάλει στη γήρανση του δέρματος.

 

Η μαργαρίνη φέρει πιο επιβλαβή αποτελέσματα από το βούτυρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Τα trans λιπαρά οξέα κάθιστούν το δέρμα πιο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο και την ελαστικότητα του δέρματος.

Αντικαταστήστε το βούτυρο με έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο ή αβοκάντο που είναι πλούσια σε αντιγηραντικά αντιοξειδωτικά.

 

  1. Πίνετε αλκοόλ με μέτρο

 

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων όταν πρόκειται για το δέρμα, όπως ερυθρότητα, πρήξιμο, απώλεια κολλαγόνου και ρυτίδες.

Εξαντλεί τα θρεπτικά συστατικά, την ενυδάτωση και τα επίπεδα βιταμίνης Α, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ρυτίδες.

Η βιταμίνη Α είναι ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά την ανάπτυξη νέων κυττάρων και την παραγωγή κολλαγόνου, διασφαλίζοντας ότι το δέρμα είναι ελαστικό και χωρίς ρυτίδες.

Αν επιθυμείτε, δοκιμάστε να καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο. Συστήνεται ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενυδατωθεί με νερό. Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με δημιουργικές συνταγές κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post