5 φαγητά και ποτά που έχουν περισσότερη ζάχαρη από όσο νομίζατε

Έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πολλών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν τώρα να ελαχιστοποιήσουν την πρόσληψη ζάχαρης, αλλά είναι εύκολο να υποτιμήσει κανείς το πόση καταναλώνει.

Ένας από τους λόγους είναι ότι πολλά τρόφιμα περιέχουν κρυμμένα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τροφίμων που δεν θα θεωρούσατε καν γλυκά.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως «light» ή με «χαμηλά λιπαρά» συχνά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από τα κανονικά αντίστοιχα.

 

  1. Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Το γιαούρτι μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτικό. Ωστόσο, δεν είναι όλα ίδια.

Όπως πολλά άλλα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, στα γιαούρτια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έχουν προσθέσει ζάχαρη για να ενισχύσουν τη γεύση.

Για παράδειγμα, ένα μόνο φλιτζάνι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μπορεί να περιέχει πάνω από 45 γραμμάρια ζάχαρης, που είναι περίπου 11 κουταλάκια του γλυκού. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από το ημερήσιο όριο για τους άνδρες και τις γυναίκες σε ένα μόνο φλιτζάνι «υγιεινό» γιαούρτι.

Επιπλέον, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά δεν φαίνεται να έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία με το γιαούρτι με πλήρη λιπαρά.

Είναι καλύτερο να επιλέξετε πλήρη λιπαρά, φυσικό ή ελληνικό γιαούρτι. Αποφύγετε τα γιαούρτια που έχουν έξτρα γλυκαντικά με ζάχαρη.

 

  1. Κέτσαπ

Το κέτσαπ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή καρυκεύματα παγκοσμίως, αλλά - όπως η σάλτσα BBQ - είναι συχνά φορτωμένο με ζάχαρη.

Προσπαθήστε να προσέχετε το μέγεθος της μερίδας σας όταν χρησιμοποιείτε κέτσαπ και να θυμάστε ότι μία κουταλιά της σούπας κέτσαπ περιέχει σχεδόν 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

 

  1. Χυμός φρούτων

Όπως τα ολόκληρα τα φρούτα έτσι και ο χυμός φρούτων περιέχει μερικές βιταμίνες και μέταλλα.

Ωστόσο, παρόλο που φαίνεται σαν μια υγιεινή επιλογή, αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα συνοδεύονται από μεγάλη δόση ζάχαρης και πολύ λίγες ίνες.

Συνήθως χρειάζονται πολλά φρούτα για να παράγουν ένα ποτήρι χυμό φρούτων, οπότε παίρνετε πολύ περισσότερη ζάχαρη σε ένα ποτήρι χυμό από ό, τι θα κάνατε τρώγοντας ολόκληρα φρούτα. Αυτό καθιστά εύκολο να καταναλώνετε γρήγορα μια μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να υπάρχει τόση ζάχαρη στον χυμό φρούτων όσο και σε ένα ζαχαρούχο ποτό όπως η Coke. Τα κακά αποτελέσματα υγείας που έχουν πειστικά συνδεθεί με τα αναψυκτικά μπορούν επίσης να συνδέονται με χυμούς φρούτων.

Είναι καλύτερο να επιλέξετε ολόκληρα φρούτα και να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη χυμών φρούτων.

 

  1. Granola

Η Granola συχνά διατίθεται στο εμπόριο ως υγιεινό τρόφιμο με χαμηλά λιπαρά, παρά το γεγονός ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη.

Το κύριο συστατικό της granola είναι η βρώμη. Η βρώμη απλής έλασης είναι ένα καλά ισορροπημένο δημητριακό που περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες.

Ωστόσο, η βρώμη στη granola έχει συνδυαστεί με ξηρούς καρπούς και μέλι ή άλλα πρόσθετα γλυκαντικά, γεγονός που αυξάνει την ποσότητα ζάχαρης και θερμίδων.

Στην πραγματικότητα, 100 γραμμάρια granola περιέχουν περίπου 400-500 θερμίδες και σχεδόν 5-7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Εάν σας αρέσει η granola, δοκιμάστε να επιλέξετε μια με λιγότερη ζάχαρη ή να φτιάξετε τη δική σας. Μπορείτε επίσης να τη προσθέσετε ως γέμιση σε φρούτα ή γιαούρτι αντί να ρίξετε ένα ολόκληρο μπολ.

 

  1. Δημητριακά

Τα δημητριακά είναι ένα δημοφιλές, γρήγορο και εύκολο φαγητό για πρωινό.

Ωστόσο, τα δημητριακά που επιλέγετε θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την κατανάλωση ζάχαρης, ειδικά εάν τα τρώτε καθημερινά.

Μερικά δημητριακά πρωινού, ιδίως εκείνα που διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά, έχουν πολλή προσθήκη ζάχαρης. Μερικά περιέχουν 12 γραμμάρια ή 3 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε μια μικρή μερίδα 34 γραμμαρίων.

Ελέγξτε την ετικέτα και δοκιμάστε να επιλέξετε δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Ακόμα καλύτερα, ξυπνήστε λίγα λεπτά νωρίτερα και μαγειρέψτε ένα γρήγορο υγιεινό πρωινό με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες όπως τα αυγά. Η κατανάλωση πρωτεΐνης για πρωινό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post