5 τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα χοληστερίνης και τη φλεγμονή, τα οποία είναι παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις.

Ακολουθούν 5 τρόφιμα που πρέπει να τρώτε για να μεγιστοποιήσετε την υγεία της καρδιάς σας.

  1. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και η λαχανίδα είναι γνωστά για τον πλούτο βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών.

Συγκεκριμένα, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία βοηθά στην προστασία των αρτηριών σας και προάγει τη σωστή πήξη του αίματος.

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, μειώνουν την αρτηριακή δυσκαμψία και βελτιώνουν τη λειτουργία των κυττάρων που καλύπτουν τα αιμοφόρα αγγεία.

Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης βρει μια σχέση μεταξύ της αύξησης της πρόσληψης φυλλωδών πράσινων λαχανικών και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Μια ανάλυση οκτώ μελετών διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης πράσινων φυλλωδών λαχανικών συσχετίστηκε με έως και 16% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Μια άλλη μελέτη σε 29.689 γυναίκες έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη φυλλωδών πράσινων λαχανικών συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

 

  1. Ολόκληροι κόκκοι

Οι συνήθεις τύποι δημητριακών ολικής αλέσεως είναι: σιτάρι ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι, φαγόπυρο και κινόα.

Σε σύγκριση με τους εξευγενισμένους κόκκους, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης καθώς και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η συμπερίληψη περισσότερων κόκκων στη διατροφή σας μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς σας.

Κατά την αγορά προϊόντων ολικής αλέσεως, φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα των συστατικών.

 

  1. Μούρα

Οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα και τα σμέουρα είναι γεμάτα με σημαντικά θρεπτικά συστατικά που παίζουν κεντρικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς.

Τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως οι ανθοκυανίνες, τα οποία προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πολλών μούρων μπορεί να μειώσει διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, μια ανάλυση 22 μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση μούρων συσχετίστηκε με μειώσεις της «κακής» LDL χοληστερίνης, της συστολικής αρτηριακής πίεσης, του δείκτη μάζας σώματος και ορισμένων δεικτών φλεγμονής.

Τα μούρα μπορούν να είναι ένα ικανοποιητικό σνακ ή νόστιμο επιδόρπιο χαμηλών θερμίδων. Δοκιμάστε να προσθέσετε μερικούς διαφορετικούς τύπους στη διατροφή σας για να επωφεληθείτε από τα μοναδικά οφέλη για την υγεία σας.

 

  1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών μονοακόρεστων λιπών, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε κάλιο, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, μόνο ένα αβοκάντο σας προμηθεύει με 975 χιλιοστόγραμμα καλίου, ή περίπου το 28% της ποσότητας που χρειάζεστε σε μια μέρα.

Η λήψη τουλάχιστον 4,7 γραμμαρίων καλίου ανά ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 8,0 / 4,1 mmHg, η οποία σχετίζεται με 15% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

  1. Λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαιο

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και ο τόνος είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν μελετηθεί εκτενώς για τα οφέλη τους στην υγεία της καρδιάς σας.

Σε μια μελέτη σε 324 άτομα, η κατανάλωση σολομού τρεις φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες μείωσε σημαντικά τη διαστολική αρτηριακή πίεση.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ψαριών μακροπρόθεσμα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων αίματος, σακχάρου στο αίμα νηστείας και συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Εάν δεν τρώτε πολλά θαλασσινά, το ιχθυέλαιο είναι μια άλλη επιλογή για να λάβετε την ημερήσια δόση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος, βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post