Αυτά είναι τα 5 καλύτερα τρόφιμα για ανθρώπους με νεφρική νόσο
Τα νεφρά είναι μικρά αλλά ισχυρά όργανα σε σχήμα φασολιού που εκτελούν πολλές σημαντικές λειτουργίες.
Είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα αποβλήτων, την απελευθέρωση ορμονών που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, την εξισορρόπηση των υγρών στο σώμα, την παραγωγή ούρων και πολλά άλλα βασικά καθήκοντα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους αυτά τα ζωτικά όργανα μπορούν να καταστραφούν.
Ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι οι πιο κοινοί παράγοντες κινδύνου για τη νεφρική νόσο. Ωστόσο, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η γενετική, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο. Το ανεξέλεγκτο σάκχαρο του αίματος και η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλούν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά, μειώνοντας την ικανότητά τους να λειτουργούν άριστα.
Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, τα απόβλητα συσσωρεύονται στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων από τα τρόφιμα.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο για τα άτομα με νεφροπάθεια να ακολουθήσουν μια ειδική διατροφή.
Εδώ είναι 5 από τα καλύτερα τρόφιμα για τα άτομα με νεφρική νόσο.
- Κουνουπίδι
Το κουνουπίδι είναι ένα θρεπτικό φυτό που αποτελεί καλή πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ και το φυλλικό οξύ βιταμίνης Β.
Είναι επίσης γεμάτο από αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως ινδόλες και είναι μια εξαιρετική πηγή ινών.
Επιπλέον, ο πουρές από το κουνουπίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για πατάτες για ένα πιάτο με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
Ένα φλιτζάνι (124 γραμμάρια) μαγειρεμένου κουνουπιδιού περιέχει:
- νάτριο: 19 mg
- κάλιο: 176 mg
- Φώσφορος: 40 mg
- Μύρτιλα
Τα μύρτιλα είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών που μπορείτε να φάτε.
Συγκεκριμένα, αυτά τα γλυκά μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία μπορεί να προστατεύσουν από καρδιακές παθήσεις, κάποιους καρκίνους, γνωστική παρακμή και διαβήτη.
Αποτελούν μια υπέροχη προσθήκη σε μια διατροφή που είναι φιλική προς τα νεφρά καθώς είναι χαμηλά σε περιεκτικότητα νατρίου, φωσφόρου και καλίου.
Ένα φλιτζάνι (148 γραμμάρια) φρέσκα βατόμουρα περιέχει:
- νάτριο: 1,5 mg
- κάλιο: 114 mg
- Φώσφορος: 18 mg
- Κόκκινα σταφύλια
Τα κόκκινα σταφύλια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά παράγουν και έναν τόνο διατροφικών ουσιών σε μια μικρή συσκευασία.
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και περιέχουν αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή.
Επιπλέον, τα κόκκινα σταφύλια είναι υψηλά σε ρεσβερατρόλη, ένα είδος φλαβονοειδούς που έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί την υγεία της καρδιάς και προστατεύει από τον διαβήτη και τη γνωστική υποβάθμιση.
Αυτά τα γλυκά φρούτα είναι φιλικά προς τα νεφρά, με μισό κύπελλο (75 γραμμάρια) που περιέχει:
- νάτριο: 1,5 mg
- κάλιο: 144 mg
- Φώσφορος: 15 mg
- Ασπράδια αυγών
Αν και οι κρόκοι αυγών είναι πολύ θρεπτικοί, περιέχουν υψηλές ποσότητες φωσφόρου, κάνοντας τα ασπράδια αυγού καλύτερη επιλογή για τα άτομα που ακολουθούν νεφρική δίαιτα.
Τα ασπράδια των αυγών παρέχουν μια υψηλής ποιότητας, φιλική προς τα νεφρά πηγή πρωτεϊνών.
Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ανθρώπους που υποβάλλονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης, οι οποίοι έχουν υψηλότερες ανάγκες σε πρωτεΐνες, αλλά πρέπει να περιορίσουν τον φώσφορο.
Δύο μεγάλα ασπράδια αυγών (66 γραμμάρια) περιέχουν:
- νάτριο: 110 mg
- κάλιο: 108 mg
- Φώσφορος: 10 mg
- Σκόρδο
Τα άτομα με νεφρικά προβλήματα συνιστάται να περιορίζουν την ποσότητα νατρίου στη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένου του αλατιού.
Το σκόρδο προσφέρει μια νόστιμη εναλλακτική λύση στο αλάτι, προσθέτοντας γεύση στα πιάτα, παρέχοντας ταυτόχρονα διατροφικά οφέλη.
Είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Β6 και περιέχει ενώσεις θείου που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τρία σκελίδες σκόρδου (9 γραμμάρια) περιέχουν:
- νάτριο: 1,5 mg
- κάλιο: 36 mg
- Φώσφορος: 14 mg
Leave a comment