5 λιπαρά τρόφιμα που είναι εξαιρετικά υγιεινά

Αυτό έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων.

Ωστόσο, οι καιροί αλλάζουν. Μελέτες τώρα δείχνουν ότι το λίπος, συμπεριλαμβανομένου του κορεσμένου λίπους, δεν είναι κάτι δαιμονικό.

Όλα τα είδη υγιεινών τροφών που τυχαίνει να περιέχουν λιπαρά έχουν πλέον επιστρέψει στο προσκήνιο ως "superfood".

Εδώ είναι 5 τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που είναι πραγματικά απίστευτα υγιεινά και θρεπτικά.

  1. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι διαφορετικό από τα περισσότερα άλλα φρούτα.

Ενώ τα περισσότερα φρούτα περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες, τα αβοκάντο είναι γεμάτα με λιπαρά.

Στην πραγματικότητα, τα αβοκάντο έχουν περίπου 77% λίπος, σε θερμίδες, καθιστώντας τα ακόμη υψηλότερα σε λιπαρά από τα περισσότερα ζωικά τρόφιμα.

Το κύριο λιπαρό οξύ είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που ονομάζεται ελαϊκό οξύ. Αυτό είναι επίσης το κυρίαρχο λιπαρό οξύ στο ελαιόλαδο και σχετίζεται με διάφορα οφέλη για την υγεία.

Επιπλέον είναι από τις καλύτερες πηγές καλίου στη διατροφή καθώς περιέχουν 40% περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες, μια τυπική τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ινών και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη LDL και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνουν την HDL (την «καλή») χοληστερίνη.

Παρόλο που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, μια μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε αβοκάντο τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο και έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά συγκριτικά με εκείνους που δεν το κάνουν.

 

  1. Τυρί

Το τυρί είναι εξαιρετικά θρεπτικό.

Αυτό έχει νόημα, δεδομένου ότι ένα ολόκληρο φλιτζάνι γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή μιας μόνο παχιάς φέτας τυριού.

Είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Β12, φωσφόρου και σεληνίου, και περιέχει κάθε είδους άλλα θρεπτικά συστατικά.

Είναι επίσης πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, με μια μόνο παχιά φέτα τυριού να περιέχει 6,7 γραμμάρια πρωτεΐνης, ίδια με ένα ποτήρι γάλα.

Το τυρί, όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, περιέχει επίσης ισχυρά λιπαρά οξέα που έχουν συνδεθεί με κάθε είδους οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

 

  1. Λιπαρά ψάρια

Ένα από τα λίγα ζωικά προϊόντα που οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν είναι υγιεινά, είναι τα λιπαρά ψάρια.

Αυτό περιλαμβάνει ψάρια όπως σολομό, πέστροφα, σκουμπρί, σαρδέλες και ρέγγα.

Αυτά τα ψάρια είναι γεμάτα με υγιεινά για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και κάθε είδους σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε ψάρια τείνουν να είναι πολύ πιο υγιείς, με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης, άνοιας και κάθε είδους κοινών ασθενειών.

 

  1. Ξηροί καρποί

Τα καρύδια είναι απίστευτα υγιεινά.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λίπη και φυτικές ίνες και αποτελούν καλή φυτική πηγή πρωτεϊνών.

Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και είναι γεμάτοι με μαγνήσιο, ένα μέταλλο που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετά.

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε ξηρούς καρπούς τείνουν να είναι πιο υγιή και έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Αυτό περιλαμβάνει την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη τύπου 2.

Οι υγιεινοί ξηροί καρποί περιλαμβάνουν αμύγδαλα, καρύδια και πολλά άλλα.

 

  1. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Ένα άλλο λιπαρό φαγητό που σχεδόν όλοι συμφωνούν είναι υγιεινό, είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Αυτό το λίπος είναι ένα βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνες Ε και Κ και είναι γεμάτο με ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Μερικά από αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να προστατεύσουν τα σωματίδια LDL στο αίμα από το να οξειδωθούν.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τους δείκτες χοληστερίνης και έχει κάθε είδους οφέλη που σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Από όλα τα υγιή λίπη και έλαια στη διατροφή, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι ο βασιλιάς.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post