5 Εύκολοι τρόποι για να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να ελέγξετε τον διαβήτη ή την τάση για διαβήτη.

Εδώ είναι 5 εύκολοι τρόποι για να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων.

  1. Μειώστε τα ζαχαρούχα ποτά

Τα ποτά με ζάχαρη είναι πολύ ανθυγιεινά.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία όταν καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό.

Ένα κουτάκι (354 ml) αναψυκτικού με ζάχαρη περιέχει 38 γραμμάρια υδατάνθρακες και ένα γλυκό παγωμένο τσάι έχει 36 γραμμάρια υδατάνθρακες. Αυτά προέρχονται εξ ολοκλήρου από τη ζάχαρη.

Αν θέλετε να τρώτε λιγότερους υδατάνθρακες, η αποφυγή ποτών με ζάχαρη θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε.

Αν θέλετε να πιείτε κάτι δροσιστικό, δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο λεμόνι σε ανθρακούχο νερό ή παγωμένο τσάι. Εάν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα γλυκαντικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

  1. Μειώστε το ψωμί

Το ψωμί είναι βασικό φαγητό σε πολλές διατροφές. Δυστυχώς, είναι επίσης αρκετά υψηλό σε υδατάνθρακες και γενικά χαμηλό σε φυτικές ίνες.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το άσπρο ψωμί από εξευγενισμένους κόκκους, το οποίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και το βάρος.

Ακόμα και τα θρεπτικά ψωμιά όπως το σικάλεως περιέχουν περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων ανά φέτα. Μόνο μερικά από αυτά είναι ίνες, το μόνο συστατικό των υδατανθράκων που δεν αφομοιώνεται και απορροφάται.

Αν και το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, υπάρχουν πολλά άλλα τρόφιμα που παρέχουν τα ίδια θρεπτικά συστατικά με πολύ λιγότερους υδατάνθρακες.

Αυτά τα υγιεινά τρόφιμα μεταξύ άλλων είναι τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να κόψετε εντελώς το ψωμί. Εάν δυσκολεύεστε, δοκιμάστε μία συνταγή ψωμιού με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

  1. Αντικαταστήστε το γάλα με γάλα αμυγδάλου ή καρύδας

Το γάλα είναι θρεπτικό, αλλά είναι επίσης αρκετά υψηλό σε υδατάνθρακες επειδή περιέχει έναν τύπο ζάχαρης που ονομάζεται λακτόζη.

Η προσθήκη γάλακτος στον καφέ ή το τσάι σας είναι μια χαρά.

Αλλά εάν πίνετε γάλα από το ποτήρι ή σε shakes, μπορεί να καταλήξει να προσθέσει πολλούς υδατάνθρακες.

Υπάρχουν πολλά υποκατάστατα γάλακτος διαθέσιμα. Τα πιο δημοφιλή είναι το γάλα καρύδας και αμυγδάλου, αλλά υπάρχουν και είδη από άλλους ξηρούς καρπούς και κάνναβη. Η βιταμίνη D, το ασβέστιο και άλλες βιταμίνες και μέταλλα προστίθενται συχνά για τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας.

Αυτά τα ποτά είναι κυρίως νερό και η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι συνήθως πολύ χαμηλή. Τα περισσότερα έχουν 2 γραμμάρια εύπεπτων υδατανθράκων ή λιγότερους ανά μερίδα.

Ωστόσο, ορισμένα περιέχουν ζάχαρη, οπότε φροντίστε να ελέγξετε τη λίστα συστατικών και την ετικέτα διατροφής για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ένα ποτό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

  1. Ξεκινήστε να διαβάζετε ετικέτες τροφίμων

Το να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων μπορεί να σας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο σε υδατάνθρακες.

Το κλειδί είναι να γνωρίζετε πού να κοιτάξετε και αν πρέπει να γίνουν υπολογισμοί.

Είναι επίσης σημαντικό να δείτε πόσες μερίδες περιλαμβάνονται στο πακέτο, καθώς είναι συχνά περισσότερες από μία.

Εάν ένα μείγμα ίχνους περιέχει 7 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα και συνολικά 4 μερίδες, θα καταλήξετε να παίρνετε 28 γραμμάρια υδατανθράκων εάν φάτε ολόκληρη τη σακούλα.

  1. Φάτε αυγά ή άλλα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Ακόμη και μικρές ποσότητες ορισμένων τροφίμων πρωινού συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι (55 γραμμάρια) δημητριακών granola συνήθως έχει περίπου 30 γραμμάρια εύπεπτων υδατανθράκων, ακόμη και πριν από την προσθήκη γάλακτος.

Αντίθετα, τα αυγά είναι ένα ιδανικό πρωινό όταν προσπαθείτε να μειώσετε τους υδατάνθρακες.

Για αρχή, κάθε αυγό περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατανθράκων. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε γεμάτοι για ώρες. Επιπλέον αυτό σας βοηθά να φάτε λιγότερες θερμίδες κατά το υπόλοιπο της ημέρας.

Επιπλέον, τα αυγά είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστα και μπορούν να παρασκευαστούν με πολλούς τρόπους.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post