5 Εύκολοι τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με φυσικό τρόπο

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) σχετίζεται με τον διαβήτη.

Εδώ είναι 5 εύκολοι τρόποι για να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με φυσικό τρόπο:

  1. Να ασκείστε τακτικά

Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα μέτριο βάρος και να αυξήσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Η αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη σημαίνει ότι τα κύτταρα σας είναι καλύτερα σε θέση να χρησιμοποιούν το διαθέσιμο σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Η άσκηση βοηθά επίσης τους μύες σας να χρησιμοποιούν σάκχαρο στο αίμα για ενέργεια και συστολή μυών.

Εάν έχετε προβλήματα με τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς ανταποκρίνεστε σε διαφορετικές δραστηριότητες και να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας από το να αυξηθούν είτε πολύ υψηλά είτε να πέσουν πολύ χαμηλά.

Χρήσιμες μορφές άσκησης περιλαμβάνουν άρση βαρών, γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, χορό, πεζοπορία, κολύμπι και άλλα.

 

  1. Διαχειριστείτε την πρόσληψη υδατανθράκων

Το σώμα σας σπάζει τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα (κυρίως γλυκόζη) και στη συνέχεια η ινσουλίνη βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει ζάχαρη για ενέργεια.

Όταν τρώτε πάρα πολλούς υδατάνθρακες ή έχετε προβλήματα με τη λειτουργία της ινσουλίνης, αυτή η διαδικασία αποτυγχάνει και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να αυξηθούν.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) συνιστά τη διαχείριση της πρόσληψης υδατανθράκων μετρώντας τους υδατάνθρακες και έχοντας επίγνωση του αριθμού που χρειάζεστε.

Ορισμένες μελέτες διαπιστώνουν ότι αυτές οι μέθοδοι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε τα γεύματά σας κατάλληλα, βελτιώνοντας περαιτέρω τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη των αιχμών του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μακροπρόθεσμα.

  1. Πιείτε νερό και μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση αρκετού νερού μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας εντός υγιεινών ορίων.

Εκτός από την πρόληψη της αφυδάτωσης, βοηθά τα νεφρά σας να ξεπλύνουν το περίσσευμα σακχάρου μέσω των ούρων.

Μια μελέτη παρατήρησης έδειξε ότι όσοι έπιναν περισσότερο νερό είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το να πίνετε νερό τακτικά βοηθά στην ενυδάτωση του αίματος, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Λάβετε υπόψη ότι το νερό και άλλα μη θερμιδικά ποτά είναι τα καλύτερα. Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τη γλυκόζη στο αίμα, αυξάνουν το βάρος καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

 

  1. Ελέγξτε τις μερίδες σας

Ο έλεγχος μερίδας βοηθά στη ρύθμιση της πρόσληψης θερμίδων και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός μέτριου βάρους.

Κατά συνέπεια, η διαχείριση βάρους προάγει υγιεινά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Η παρακολούθηση του μεγέθους της μερίδας σας βοηθά επίσης στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και των επακόλουθων υψηλώμ ζαχάρων στο αίμα.

Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη διαχείριση των μεγεθών μερίδας:

  • Μετρήστε και ζυγίστε τα φαγητά.
  • Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα.
  • Αποφύγετε τα εστιατόρια με μεγάλες μερίδες.
  • Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων και ελέγξτε τα μεγέθη της μερίδας.
  • Κρατήστε ένα σημειωματάριο με το τι τρώτε.
  • Φάτε αργά.

 

  1. Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Ορμόνες όπως η γλυκαγόνη και η κορτιζόλη εκκρίνονται κατά τη διάρκεια του στρες. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη έδειξε ότι η άσκηση, η χαλάρωση και ο διαλογισμός μείωσαν σημαντικά το άγχος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για τους μαθητές.

Οι ασκήσεις και οι μέθοδοι χαλάρωσης όπως η γιόγκα που βασίζεται στο διαλογισμό ​​μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διόρθωση προβλημάτων έκκρισης ινσουλίνης στον χρόνιο διαβήτη.

 

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post