5 επιστημονικοί και εύκολοι τρόποι για να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Αυτές οι χημικές αντιδράσεις κρατούν το σώμα σας ζωντανό και λειτουργικό.

Ωστόσο, ο όρος μεταβολισμός χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικάγια τον μεταβολικό ρυθμό ή τον αριθμό των θερμίδων που καίτε.

Όσο υψηλότερο είναι αυτός, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε και τόσο πιο εύκολο είναι να χάσετε βάρος και να μην το ξαναπάρετε.

Το να έχετε έναν υψηλό μεταβολισμό μπορεί επίσης να σας δώσει ενέργεια και να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα.

  1. Τρώτε αρκετή πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα

Η κατανάλωση τροφής μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σας για λίγες ώρες.

Αυτό ονομάζεται θερμική επίδραση των τροφίμων (TEF). Προκαλείται από τις επιπλέον θερμίδες που απαιτούνται για την πέψη, απορρόφηση και επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών στο γεύμα σας.

Η πρωτεΐνη προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση της TEF. Αυξάνει το μεταβολικό σας ρυθμό κατά 15-30%, σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες που αυξάνουν κατά 5-10% τα λίπη που αυξάνουν κατά 0-3%.

Η κατανάλωση πρωτεΐνης έχει επίσης αποδειχθεί ότι σας βοηθά να αισθάνεστε πιο γεμάτοι και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν πιθανό να τρώνε περίπου 441 λιγότερες θερμίδες την ημέρα, όταν οι πρωτεΐνες αποτελούσαν το 30% της διατροφής τους.

Η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί επίσης να μειώσει την πτώση του μεταβολισμού που συχνά συνδέεται με την απώλεια λίπους. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνει την απώλεια μυών, η οποία είναι μια κοινή παρενέργεια της δίαιτας.

  1. Πίνετε περισσότερο κρύο νερό

Οι άνθρωποι που πίνουν νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά επιτυγχάνουν περισσότερο την απώλεια βάρους καθώς και τη διατήρησή του.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζαχαρούχα ποτά περιέχουν θερμίδες, οπότε η αντικατάστασή τους με νερό μειώνει αυτόματα την πρόσληψη θερμίδων.

Ωστόσο, το πόσιμο νερό μπορεί επίσης να επιταχύνει προσωρινά το μεταβολισμό σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 17 γραμμαρίων νερού (0.5 λίτρα) αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 10-30% για περίπου μία ώρα.

Αυτό το φαινόμενο καύσης θερμίδων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν πίνετε κρύο νερό, καθώς το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια για να το θερμαίνει μέχρι να το φέρει στη θερμοκρασία του σώματος.

Το νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να νιώσετε πλήρεις. Μελέτες δείχνουν ότι το πόσιμο νερό μισή ώρα πριν φάτε μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερα.

Μια μελέτη σε υπέρβαρους ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν μισό λίτρο νερό πριν από τα γεύματά τους έχασαν κατά 44% περισσότερο βάρος συγκριτικά με όσους δεν το έκαναν.

  1. Κάντε μια προπόνηση υψηλής έντασης

Η προπόνηση υψηλού επιπέδου περιλαμβάνει γρήγορες και πολύ έντονες ασκήσεις.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος αυξάνοντας το μεταβολικό σας ρυθμό, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της προπόνησής σας.

Μια μελέτη σε υπέρβαρους νέους άνδρες διαπίστωσε ότι 12 εβδομάδες άσκησης υψηλής έντασης κατάφεραν να μειώσουν τη λιπαρή μάζα κατά 4,4 κιλά (2 κιλά) και το λίπος της κοιλιάς κατά 17%.

  1. Κοιμηθείτε καλά το βράδυ

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με σημαντική αύξηση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Αυτό μπορεί εν μέρει να προκληθεί από τις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στον μεταβολισμό.

Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αντίσταση στην ινσουλίνη, τα οποία συνδέονται και με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει εξήγηση σε πολλούς ανθρώπους που στερούνται ύπνο και αισθάνονται πεινασμένοι και αγωνίζονται να χάσουν βάρος.

  1. Πίνετε καφέ

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά 3-11%. Όπως το πράσινο τσάι, ενισχύει επίσης την καύση λίπους.

Οι επιδράσεις του καφέ στο μεταβολισμό και την καύση λίπους μπορεί επίσης να συμβάλλει στην επιτυχή απώλεια βάρους και τη συντήρηση του.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post