5 ποτά που βοηθούν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μία από τις πρώτες γραμμές άμυνας κατά της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) είναι η διατροφή σας. Η υιοθέτηση μιας δίαιτας φιλικής προς την αρτηριακή πίεση μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε ένα υγιές εύρος χωρίς τις παρενέργειες που προκαλούνται από φάρμακα.

Εκτός από ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, ορισμένα είδη ποτών μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια βαθύτερη βουτιά σε 5 διαφορετικούς τύπους ποτών που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση.

  1. Χυμός ντομάτας

Αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ντομάτας την ημέρα μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ντομάτας βελτίωσε τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση, καθώς και τη χοληστερόλη LDL. Άλλες πρόσφατες μελέτες έχουν αναφέρει παρόμοια αποτελέσματα μεταξύ ατόμων με υπέρταση σταδίου 1 και γυναικών σε εγκυμοσύνη.  

Για να αποφύγετε το περιττό νάτριο, το οποίο μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα στην αρτηριακή πίεση, φροντίστε να αγοράσετε μη αλατισμένο χυμό ντομάτας.

  1. Χυμός παντζαριών

Όχι μόνο αυτά τα πολύχρωμα λαχανικά με χαμηλές θερμίδες περιέχουν μια σειρά βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ενώσεων που προάγουν την υγεία, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, μια ένωση που είναι γνωστό ότι έχει αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σε μια επισκόπηση του 2017, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα από τα αποτελέσματα των νιτρικών αλάτων.

  1. Χυμός ροδιού

Όχι μόνο τα ρόδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C, αλλά έχουν και ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Μπορεί να μην εκπλήσσει λοιπόν ότι ο χυμός ροδιού μπορεί να συμβάλει σε μια υγιεινή διατροφή.

Οι επιδράσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση ήταν ανεξάρτητες από το πόσο καιρό οι συμμετέχοντες κατανάλωναν χυμό ροδιού και πόσο. Οι ερευνητές προτείνουν μια δόση τουλάχιστον 240 ml για τη μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε χυμό ροδιού στη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι είναι χυμός 100 % χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

  1. Χυμός μούρων

Όπως τα ρόδια, τα μούρα - ειδικά τα βατόμουρα - είναι γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστά για τα οφέλη που προσφέρουν στην καρδιά σας.

Μια ανασκόπηση του 2020 ανέφερε ότι η κατανάλωση χυμού βατόμουρων ή κερασιών μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση.

Μια άλλη κριτική που δημοσιεύθηκε στο Nature το 2016 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μούρων μείωσε τόσο τη συστολική αρτηριακή πίεση όσο και τη χοληστερόλη LDL.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μούρα έχουν πιθανώς καρδιαγγειακά οφέλη, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστεί ο ρόλος τους στην πρόληψη και τον έλεγχο των καρδιακών παθήσεων.

Εάν επιλέξετε χυμό μούρων από το κατάστημα, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

  1. Τσάι

Όσον αφορά την αρτηριακή πίεση, δεν είναι όλα τα τσάγια ίδια. Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας του 2014 για τυχαίες ελεγχόμενες δοκιμές συνέκρινε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης μαύρου και πράσινου τσαγιού στην αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη και των δύο τύπων τσαγιού μείωσε τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η μείωση της αρτηριακής πίεσης ήταν πιο σημαντική για το πράσινο τσάι.

 

Συνοπτικά

Εκτός από την παρακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, ορισμένοι τύποι ποτών μπορεί επίσης να είναι χρήσιμοι όσον αφορά τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σύμφωνα με έρευνα, διάφοροι τύποι χυμών φρούτων και λαχανικών, καθώς και το αποβουτυρωμένο γάλα και πράσινο τσάι, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης, χωρίς παρενέργειες.

Εάν ανησυχείτε για την αρτηριακή σας πίεση, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας για να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση και την υγεία της καρδιάς σας.

Πηγή: https://www.healthline.com/


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post